Κυριακή των «Βαγιώνε» και η μεγαλύτερη λιτανεία του σκηνώματος το Αγίου Σπυρίδωνος

Κυριακή των «Βαγιώνε» και η μεγαλύτερη λιτανεία του σκηνώματος το Αγίου Σπυρίδωνος

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Κυριακή των Βαΐων, «των Βαγιώνε», όπως τη λένε στην Κέρκυρα, μετά τη Θεία λειτουργία πραγματοποιείται η λιτάνευση του Ιερού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος.

Πρόκειται για τη λιτανεία, με τη μεγαλύτερη διαδρομή στην πόλη της Κέρκυρας, που τελείται από το 1630, σε ανάμνηση του θαύματος του Αγίου Σπυρίδωνα για την απαλλαγή του νησιού από τη θανατηφόρο επιδημία της πανώλης που μάστιζε την Κέρκυρα και την Ιταλία, από όπου και φέρεται ότι μεταδόθηκε ο θανατηφόρος ιός τον Οκτώβριο του 1629 μ.Χ.

Σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση, ο λοιμός σταμάτησε, όταν ημέρα των Βαΐων, μετά από δέηση των πιστών, στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνος, ένα φως, που έμοιαζε σαν λυχνάρι, ξεπρόβαλε πάνω από το καμπαναριό του Αγ. Σπυρίδωνος και έτσι έπαυσε ολοσχερώς η νόσος στο νησί. Μετά από αυτό το θαυματουργό γεγονός, καθιερώθηκε, μετά από αίτηση των συνδίκων και θεσπίσματος του Βενετού Βάϊλου Ιωάννη Πριούλη, στις 21 Ιουνίου 1630 μ.Χ., η μέρα των Βαΐων, ως ημέρα λιτάνευσης του Ιερού λειψάνου του Αγίου Σπυρίδωνα.

Στη λιτανεία, που διαρκεί περισσότερο από τρεις ώρες, συμμετέχουν όλος ο ιερατικός κλήρος της Κέρκυρας, οι αρχές του τόπου, σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, πλήθος κόσμου, αλλά και οι 18 Φιλαρμονικές του νησιού.

Νωρίτερα στις εκκλησίες μοιράζονται, σε όλους τους πιστούς, βάγια που έχουν το σχήμα σταυρού και πλέκονται κάθε χρόνο, περίτεχνα, από τις γυναίκες των επιτροπών των εκκλησιών.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή