Η περίπτωση Ζελένσκι: Πώς ένας δημοφιλής τηλεοπτικός ηθοποιός έγινε πρόεδρος μιας χώρας

Η περίπτωση Ζελένσκι: Πώς ένας δημοφιλής τηλεοπτικός ηθοποιός έγινε πρόεδρος μιας χώρας

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και η σχέση του με την πολιτική έως τώρα περιοριζόταν στον ρόλο ενός αρχηγού κράτους που έπαιζε σε μία δημοφιλή τηλεοπτική σειρά – το σίριαλ «Υπηρέτης του λαού»- οι Ουκρανοί εξέλεξαν την Κυριακή πανηγυρικά για πρόεδρο τους τον 41χρονο κωμικό Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με βασικό αίτημα την καταπολέμηση της διαφθοράς στη χώρα.

Σύμφωνα με τα exit polls, ο Zελένσκι εκλέγεται με το 73% – ένα ποσοστό που δεν έχει αποσπάσει κανένας άλλος υποψήφιος στην πρόσφατη ιστορία της χώρας ενώ ο Πέτρο Ποροσένκο – που εξελέγη πρόεδρος πριν 5 χρόνια απομακρύνοντας τότε τον φιλορώσο Βίκτορ Γιανουκόβιτς και με λαικό αίτημα πάλι την καταπολέμηση της διαφθοράς – συγκέντρωσε μόλις 25%. 

Μπορεί ο απερχόμενος πρόεδρος Ποροσένκο να τον αποκαλούσε «εικονικό πολιτικό» λόγω της παντελούς έλλειψης πολιτικής εμπειρίας, όμως οι Ουκρανοί έδωσαν μαζικά την ψήφο τους στον Ζελένσκι, αγνοώντας και τις κατηγορίες για τις στενές σχέσεις του με τον ολιγάρχη Ιχόρ Κολομόζκι, στο τηλεοπτικό δίκτυο του οποίου εργαζόταν ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας.

Ο «Ζε» όπως αποκαλείται ο Ζελένσκι, από τα αρχικά του ονόματός του, δεν ακολούθησε τις συνήθειες της προεκλογικής εκστρατείας: δεν διένειμε φυλλάδια, δεν έδωσε πολλές συνεντεύξεις αλλά είχε τεράστια αναγνωρισιμότητα. Μόνο στο Instagram έχει 3,8 εκατομμύρια ακόλουθους.

Ο «ρόλος» που έπεισε τους Ουκρανούς

Η περίπτωση Ζελένσκι: Πώς ένας δημοφιλής τηλεοπτικός ηθοποιός έγινε πρόεδρος μιας χώρας-1

«Υπηρέτης του λαού» είναι το όνομα της σειράς που έκανε τον Ζελένσκι μέρος της καθημερινής ζωής πολλών Ουκρανών για δύο χρόνια. Ως δάσκαλος που ξαφνικά έγινε πρόεδρος στην τηλεόραση, καταπολεμώντας αμέσως τη διαφθορά στη χώρα του και απορρίπτοντας τους ανίκανους πολιτικούς, έγινε διασημότητα.

Αυτό που συνέβη στον φανταστικό κόσμο της τηλεόρασης έπεισε τους πραγματικούς ψηφοφόρους: Το μεγαλύτερο επίτευγμα του Ζελένσκι είναι ότι έπεισε τους Ουκρανούς πολίτες ότι δεν έχει καμία σχέση με το σύστημα της ουκρανικής ελίτ που κυριαρχείται από τη διαφθορά και τους ολιγάρχες.

Όπως επίσης γράφει η γερμανική Die Welt, οι Ουκρανοί δεν πείστηκαν από την πολωτική εκστρατεία του Ποροσένκο, που έθεσε μια εθνικιστική ατζέντα στην προεκλογική του εκστρατεία προβάλλοντας το δίλημμα «εμένα ή τον Πούτιν». 

Αντίθετα, ο Ζελένσκι υπόσχεται ότι ως πρόεδρος θα είναι φιλελεύθερος και φιλοευρωπαϊστής. Εμφανίστηκε ως μεγάλος συμφιλιωτής, ο οποίος θέλησε να φέρει τη δικαιοσύνη στη χώρα με τους διαφορετικούς πολιτισμούς και τις γλώσσες τους. Στην προεκλογική εκστρατεία δεν δίστασε μάλιστα να μιλήσει και στα ρωσικά – μια γλώσσα συχνά ανεπιθύμητη στην Ουκρανία.

Πρόεδρος χωρίς κόμμα

Τώρα, ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να κάνει πράξη τις ασαφείς προεκλογικές του υποσχέσεις. Δεν διαθέτει κόμμα στη Βουλή και πρέπει να αναζητήσει εταίρους ως τις προγραμματισμένες για το φθινόπωρο κοινοβουλευτικές εκλογές. Και να συγκροτήσει κόμμα που θα γίνει «υπηρέτης του λαού»- για να κερδίσει τις εκλογές. Άλλωστε, δεν θα είναι η πρώτη φορά στην Ουκρανία, που ένα κόμμα οικοδομείται γύρω από μια προσωπικότητα. Ο Ζελένσκι ελπίζει σε ένα παρόμοιο σενάριο. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το κόμμα του Ζελένσκι θα μπορούσε να πάρει το 25% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές.

Το σημείο καμπής στην εκλογική νίκη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα είναι πάντως τόσο η εσωτερική όσο και η εξωτερική πολιτική: οι σχέσεις του Κιέβου με την Μόσχα. Πολλοί Ουκρανοί ελπίζουν ότι αν και νεοφερμένος στην πολιτική, ο Ζελένσκι θα μπορούσε να συμβάλει στην εδραίωση της ειρήνης με τους ρωσόφωνους Ουκρανούς του Ντονμπάς, χωρίς να είναι ο ίδιος φιλορώσος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή