Στους πρόποδες της «Θεάς Μητέρας Γης»

Στους πρόποδες της «Θεάς Μητέρας Γης»

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ταξίδι συνεχίζεται και ο επόμενος σταθμός του Γιώργου Τσιάνου είναι οι πρόποδες του Εβερεστ σε υψόμετρο 5.200 μέτρων. Πρωινή ήταν η αναχώρηση της περιπετειώδους ομάδας ράγκμπι μαζί με τον γιατρό της Γιώργο Τσιάνο από την Γιαντσέ για τη βάση της υψηλότερης κορυφής της οροσειράς των Ιμαλαΐων, το Εβερεστ.

Αν και το διάσημο βουνό είναι ευρέως γνωστό με το όνομα που του αποδόθηκε το 1865 προς τιμήν του Τζορτζ Έβερεστ, διευθυντή ενός τμήματος της Μεγάλης Τριγωνομετρικής Ερευνας της Ινδίας, που έλαβε χωρα όταν η Ινδία ήταν ακόμα βρετανική αποικία, οι ντόπιοι το ονομάζουν «Τσομολάνγκμα» που στα Θιβετιανά σημαίνει «Θεά Μητέρα της Γης».

Στους πρόποδες της «Θεάς Μητέρας Γης»-1

H κορυφή της «Θεάς Μητέρας της ​Γης» στο βάθος.

Ισως πρόκειται για την πλέον κατάλληλη ονομασία που μπορεί να αποδοθεί στο βουνό, η κορυφή του οποίου είναι το υψηλότερο σημείο της Γης πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Επειτα από μια μακρά οδική διαδρομή, η ομάδα έφτασε στη βάση του Εβερεστ το απόγευμα. «Κατά τη διάρκεια της διαδρομής βλέπαμε τα βουνά από μακριά, ενώ περάσαμε και από μερικά υψηλά περάσματα». 

Στους πρόποδες της «Θεάς Μητέρας Γης»-2

Σκηνές στους πρόποδες του Εβερεστ.

«Εχουν περάσει 15 χρόνια από την τελευταία φορά που ήμουν εδώ, αλλά αισθάνομαι σα να ήταν χθες», εκμυστηρεύεται στο kathimerini.gr o Γιώργος Τσιάνος και συνεχίζει: «Τα συναισθήματα είναι πολύ έντονα και μου υπενθυμίζουν γιατί είμαι ξανά εδώ αλλά και γιατί εγώ επιλέγω να συμμετέχω σε τέτοιου είδους αποστολές. Μου υπενθυμίζουν, παρά τις αδυναμίες μου, ποιος είμαι, ποιες είναι οι θέσεις μου, αλλά και το ποιος θα ήθελα να γίνω». «Δεν με εκπλήσσει το γεγονός ότι όλα αυτά "ανθίζουν" και τα συνειδητοποιώ όταν είμαι έξω στη φύση», παραδέχεται ο Γιώργος.

Στους πρόποδες της «Θεάς Μητέρας Γης»-3

«Στέκομαι εδώ, μπροστά στο βουνό με δέος και σεβασμό. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερρο».

Η ημέρα είναι κρύα και εξαιτίας της συννεφιάς, η ομάδα δεν μπορεί να δει καθαρά το βουνό. Τον Γιώργο, όμως, δεν τον πειράζει. «Δεν χρειάζεται να μας αποκαλύψει την αίγλη του από την πρώτη ημέρα», λέει χαρακτηριστικά. Η διαφορά στο υψόμετρο από την προηγούμενη ημέρα είναι σημαντική, επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Γιώργος, ενώ υπογραμμίζει ότι αυτό αναμένεται να είναι αρκετά «αγχωτικό» για το σώμα από παθολογικής άποψης. 

Στους πρόποδες της «Θεάς Μητέρας Γης»-4

Ομάδες ορειβατών και ντόπιοι στους πρόποδες της υψηλότερης κορυφής των Ιμαλαΐων.

«Μέχρι στιγμής, όλη η ομάδα είναι καλά και αν εξαιρέσουμε μικρά ιατρικά προβλήματα που αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς, όλοι είναι ευδιάθετοι. Το μόνο που μένει είναι να δούμε πως θα αντιδράσουμε σε αυτή την αλλαγή του υψομέτρου. Εξάλλου, τα όποια συμπτώματα θα φανούν μέχρι το βράδυ ή μέσα στην επόμενη ημέρα», σημειώνει ο Γιώργος. 

Τώρα, μένει να δούμε πως θα είναι η πρώτη ημέρα στη βάση του Εβερεστ, αλλά και πως θα αντιδράσει η ομάδα και ο Γιώργος στις νέες καιρικές συνθήκες και το υψόμετρο. 

Επιμέλεια: Εύα Τομαρά, Νίκος Ροτζιώκος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή