Πρώτη ημέρα στη βάση του Εβερεστ

Πρώτη ημέρα στη βάση του Εβερεστ

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στους – 5 βαθμούς Κελσίου πέρασαν την πρώτη νύχτα στην σκηνή ο ιατρικός σύμβουλος Γιώργος Τσιάνος μαζί με την ομάδα 30 Βρετανών αθλητών που έχουν βάλει ως στόχο να καταρρίψουν δύο ρεκόρ Γκίνες παίζοντας δύο αγώνες ράγκμπι σε υψόμετρο 6.400 μέτρων από τη βόρεια πλευρά του βουνού για φιλανθρωπικό σκοπό. 

«Δεν έκανε και τόσο κρύο», σημειώνει, ωστόσο, ο Γιώργος αν αναλογιστεί κανείς την τοποθεσία στην οποία βρίσκεται η τολμηρή ομάδα, τα ίχνη της οποίας το kathimerini.gr παρακολουθεί και καταγράφει κάθε ημέρα για τους αναγνώστες του.

Οπως περιγράφει ο Γιώργος, η πρώτη ημέρα στη βάση του Εβερεστ ξεκίνησε με ένα καλό πρωινό και προετοιμασία για μελλοντική αναχώρηση. Ολα τα μέλη της ομάδας συγκέντρωσαν τα πράγματα και τον εξοπλισμό τους πριν την επόμενη ανάβαση σε πιο υψηλό υψόμετρο. «Σήμερα, ωστόσο, είναι ημέρα χαλάρωσης, ώστε να συνηθίσουμε το υψόμετρο των 5.200 μέτρων», τόνισε ο Γιώργος Τσιάνος. 

Πρώτη ημέρα στη βάση του Εβερεστ-1

Η ορειβατική κοινότητα στους πρόποδες του Εβερεστ.

«Στη βάση θα μείνουμε πέντε βράδια. Αυτό θα μας δώσει την ευκαιρία να επικεντρωθούμε στους στόχους της αποστολής. Για τους αρχηγούς ης ομάδας του ράγκμπι στόχος είναι να συντονίσουν τους κανόνες του παιχνιδιού και την υλικοτεχνική υποστήριξη που χρειάζεται για την επίτευξη των αγώνων, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι όλα θα είναι επίσημα για την εγκυρότητα των παγκόσμιων ρεκόρ Γκίνες. Συγκεκριμένα, στόχος είναι να ξεκινήσουν να σχεδιάζουν τα logistics για τη δημιουργία του γηπέδου πάνω από τον παγετώνα στα 6.400 μέτρα αλλά και τον συντονισμό των ομάδων αντίστοιχα», εξηγεί ο Γιώργος. 

Ενώ ως ιατρικός σύμβουλος της ομάδας δεν παραλείπει να μας προσδιορίσει και τη δική του αρμοδιότητα. «Για εμένα, στόχος είναι να είμαι ιατρικά προετοιμασμένος για οτιδήποτε συμβεί εντός και εκτός γηπέδου για όλα τα μέλη της ομάδας. Επιπλέον, πρέπει να φροντίζω τον εαυτό μου, σωματικά, διανοητικά και πνευματικά, καθώς μετά την αποστολή του ράγκμπι έχω μια δεύτερη "εκστρατεία" στην οποία πρέπει να επικεντρωθώ».

Πρώτη ημέρα στη βάση του Εβερεστ-2

Οπτική από τον μικρό λόφο που ανέβηκε ο Γιώργος Τσιάνος.

Επί τη ευκαιρία, ο Γιώργος αποφάσισε να κάνει μια βόλτα προς τα ανατολικά γύρω από τη βάση και να ανέβει ένα μικρό λόφο.

«Είναι φανταστικό να βλέπεις από ψηλά την μικρή μας ορειβατική κοινότητα αυτή την εποχή. Είμαστε όλοι εδώ με τους στόχους μας και τις φιλοδοξίες μας, αλλά πάνω από όλα είμαστε εδώ για τον ίδιο σκοπό», σημειώνει χαρακτηριστικά. 

Πρώτη ημέρα στη βάση του Εβερεστ-3

Οπτική της ορειβατικής κοινότητας από ψηλά.

 «Μόλις σήμερα το βουνό μας φανερώθηκε. Μόνο τότε μπορεί κανείς να καταλάβει πλήρως τη μεγαλοπρεπή φύση του, το μεγαλείο του. Η θέα του Εβερεστ σου κόβει την ανάσα. Στέκεται υψηλό μαζί με άλλα ψηλά βουνά, αλλά τα κυριαρχεί πλήρως», λέει αφοπλιστικά ο ταξιδιώτης μας.  

Πρώτη ημέρα στη βάση του Εβερεστ-4

«Η θέα του βουνού απλά σου κόβει την ανάσα», διηγείται ο Γιώργος. 

Κατά τη διάρκεια της βόλτας του ο Γιώργος παρατήρησε ότι μια από τις ορειβατικές ομάδες πραγματοποιούσε τη θρησκευτική τελετή Puja, κατά τη διάρκεια της οποίας οι πιστοί προσεύχονται στους θεούς και ζητούν τις ευλογίες τους και την προστασία τους για την ανάβαση που πρόκειται να πραγματοποιήσουν. 

Πρώτη ημέρα στη βάση του Εβερεστ-5

Οι πιστοί ζητούν την προστασία των θεών πριν την ανάβαση στην ινδουιστική θρησκευτική τελετή Puja.

«Προσωπικά όλο τον ελεύθερο χρόνο μου τον απασχολώ με τον σχεδιασμό της ορειβατικής στρατηγικής για όταν έρθει η στιγμή να συνεχίσω το ταξίδι μετά τους αγώνες ράγμπκι με προορισμό την κορυφή του Εβερεστ. Η ασφάλεια είναι η προτεραιότητά μου», λέει στο kathimerini.gr o Γιώργος, ενώ μας αφηγείται βήμα – βήμα την προετοιμασία που κάνει κάθε ημέρα για το περιπετειώδες ταξίδι του.

«Κατά τη διάρκεια της ημέρας διασφαλίζω συνεχώς ότι η υγεία μου είναι όσο το δυνατόν καλύτερη , λαμβάνοντας υπόψη όλα όσα συμβαίνουν ταυτόχρονα εδώ στη βάση. Και όπως θα περνούν οι ημέρες θα επανεξετάζω πάντα το πώς τα πάω  γενικά και μόνο όταν έρθει η ώρα θα αποφασίσω για τις λεπτομέρειες του τρόπου με τον οποίο θα αναρριχηθώ καθώς υπάρχουν μερικά πράγματα που θα ήθελα να προσπαθήσω και να εξερευνήσω μέσα μου. Αλλά όλα αυτά αργούν ακόμα. Προς το παρόν θα συνεχίσω να περνάω μόνος μου χρόνο προσπαθώντας να συνδεθώ με ττον φυσικό βιότοπο στον οποίο βρίσκομαι και να γίνω ένα με αυτόν», υπογραμμίζει. 

«Είναι ο μόνος τρόπος. Να πας με τη ροή των πραγμάτων, να αφήσεις τις προκαταλήψεις, να αφαιρέσεις τις αντιστάσεις και απλά να αποδεχθείς. Δεν έχω τις απαντήσεις και δεν υπάρχει μαγικό χάπι, αλλά έχω μια εσωτερική προθυμία να συνεχίσω έτσι».

Επιμέλεια: Εύα Τομαρά, Νίκος Ροτζιώκος 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή