Μετεξεταστέα η Ρώμη στις ιδιωτικοποιήσεις

Μετεξεταστέα η Ρώμη στις ιδιωτικοποιήσεις

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καμία πρόοδο δεν έχει σημειώσει η ιταλική κυβέρνηση στην υλοποίηση του στόχου της για πώληση δημόσιας περιουσίας και συγκέντρωση εσόδων ύψους 17 δισ. ευρώ έως την εκπνοή του 2019, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα των Financial Τimes. Η κινητοποίηση αυτή στόχο έχει να περικόψει το δημόσιο χρέος της Ιταλίας με τον ρυθμό που έχει συμφωνηθεί μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών. O στόχος μείωσης του χρέους για φέτος εξαρτάται από την εξασφάλιση πόρων ίσων με το 1% του ΑΕΠ μέσω ιδιωτικοποιήσεων, αλλά μέχρι στιγμής, και ενώ έχουν περάσει σχεδόν οι πρώτοι τέσσερις μήνες του 2019, δεν έχουν ανακοινωθεί οι διαδικασίες προετοιμασίας του προγράμματος.

Ανέφικτος στόχος

Εφόσον δεν έχει σημειωθεί πρόοδος μέχρι στιγμής, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, είναι σχεδόν βέβαιο πως δεν επαρκεί ο χρόνος να κλειστούν εφέτος συμφωνίες. Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας, το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρωζώνη μετά το αντίστοιχο της Ελλάδας, υπερβαίνει το 130% του ΑΕΠ. Το υπουργείο Οικονομίας αναμένει ελαφρά αύξησή του στο 132,6% φέτος από το 132,2% πέρυσι, αν και η εξέλιξη του χρέους σχετίζεται και με τις ιδιωτικοποιήσεις. Οπως επισημαίνει η εφημερίδα Financial Times, με δεδομένη την κατά πολύ βραδύτερη ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας σε σύγκριση με την αρχική εκτίμηση της κυβέρνησης και το ενδεχόμενο να ναυαγήσουν τα σχέδια των ιδιωτικοποιήσεων, τα επίπεδα και χρέους και ελλείμματος πιθανώς να υπερβούν κατά πολύ τα συμπεφωνημένα επίπεδα μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών. Και όπως παρατηρεί ο Φαμπρίτσιο Παγκάνι, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών της Ιταλίας, «η διαδικασία της ιδιωτικοποίησης είναι μακρά και απαιτεί επίσης πολιτική βούληση και γραφειοκρατική προετοιμασία, αλλά ήδη έχουν περάσει κάποιοι μήνες από την αρχή του 2019». Αλλωστε την προηγούμενη εβδομάδα επιτροπή του Κοινοβουλίου απεφάνθη ότι δεν θεωρεί εφικτό τον στόχο των αποκρατικοποιήσεων.

Εν τω μεταξύ, θα πρέπει να επισημανθεί στο σημείο αυτό ότι το ιταλικό δημόσιο έχει απευθείας συμμετοχή σε ποικίλες επιχειρήσεις. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται το 23,6% στον ενεργειακό κολοσσό της Enel, το 4,3% στην πετρελαϊκή εταιρεία της Eni, καθώς και μεγάλα μερίδια στον όμιλο αμυντικών συστημάτων Leonardo και τα ταχυδρομεία Poste Ιtaliane. Με τις σημερινές τιμές της αγοράς τα προαναφερθέντα μερίδια αποτιμώνται ελαφρώς πάνω από 20 δισ. ευρώ. Ο ένας εκ των αντιπροέδρων της κυβέρνησης, ο Λουίτζι ντι Μάιο, δηλώνει πως αποκλείεται να ξεπουλήσει τα μερίδια του δημοσίου στις επιχειρήσεις, ή τα σημαντικά περιουσιακά στοιχεία. Τέλος, ο πρώην ανώτατος οικονομολόγος του υπουργείου Οικονομικών, Λορέντζο Κοντόνιο, επισημαίνει πως ο στόχος για έσοδα 17 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις είναι εντελώς ανέφικτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή