Η πολιτική της ΕΚΤ ωφέλησε τα ισπανικά νοικοκυριά

Η πολιτική της ΕΚΤ ωφέλησε τα ισπανικά νοικοκυριά

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευεργετική όχι μόνον για το κράτος, αλλά και για επιχειρήσεις και νοικοκυριά της Ισπανίας έχει αποβεί η πολιτική της ΕΚΤ. Πρώτα απ’ όλα, τους έχει προσφέρει πρόσβαση σε φθηνή πίστωση και έχει μειώσει θεαματικά τους τόκους που έχουν καταβάλει. Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας El Pais, το 2018 κατέβαλαν αθροιστικά τόκους ύψους 67,480 εκατ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο ποσό πριν από δέκα χρόνια είχε φθάσει στα 150,015 εκατ. ευρώ. Εν ολίγοις, σε σύγκριση με πριν από δέκα χρόνια το άθροισμα των τόκων είναι κατά 82,535 εκατ. λιγότερο.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία και η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας, οι ισπανικές οικογένειες κατέβαλαν το περασμένο έτος συνολικά 15,410 εκατ. ευρώ σε τόκους. Πριν από μια δεκαετία το αντίστοιχο ποσό είχε ανέλθει σε 54,561 εκατ. ευρώ. Η ισπανική εφημερίδα τονίζει, βέβαια, ότι στο ίδιο χρονικό διάστημα τα ισπανικά νοικοκυριά μείωσαν το χρέος τους κατά 22%, αλλά τα επιτόκια που καταβάλλουν για το χρέος τους έχουν μειωθεί συνολικά κατά 72% και συγκεκριμένα από το 5,95% στο 2,16%. Ανάλογα είναι τα οφέλη για τις ισπανικές επιχειρήσεις. Πριν από μια δεκαετία κατέβαλαν συνολικά τόκους ύψους 77,690 εκατ. ευρώ, ενώ το περασμένο έτος το ποσό αυτό έχει μειωθεί στα 21,067 εκατ. ευρώ και συνολικά ο τόκος που καταβάλλουν έχει μειωθεί κατά 73%. Ειδικότερα, οι μεγάλες επιχειρήσεις της Ισπανίας έχουν σε μεγάλο βαθμό παύσει να αντλούν πιστώσεις από τον τραπεζικό τομέα και έχουν στραφεί στην αγορά, από όπου και χρηματοδοτούνται άμεσα. Εν ολίγοις, επωφελήθηκαν από την πολιτική της ΕΚΤ που μέχρι προσφάτως αγόραζε μεταξύ άλλων και εταιρικά ομόλογα. Οπως, πάντως, υπογραμμίζει η ισπανική εφημερίδα, το μεγαλύτερο όφελος που άντλησαν οι ισπανικές επιχειρήσεις από την πολιτική της ΕΚΤ ήταν το γεγονός ότι έστρεψε σημαντική μερίδα των επενδυτών στα ομόλογά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή