Από αναβολή σε αναβολή η εξόφληση των οφειλών

Από αναβολή σε αναβολή η εξόφληση των οφειλών

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από αναβολή σε αναβολή και με τον νόμο πάει η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας, ορίζει ως νέα προθεσμία για την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών την 31η Μαΐου 2019.

Πρόκειται προφανώς για προσπάθεια εκπλήρωσης της δέσμευσης που ανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στο τελευταίο Eurogroup της 5ης Απριλίου να μηδενίσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ηταν το Eurogroup που αποφάσισε την εκταμίευση των 970 εκατ. ευρώ στην Αθήνα.

Είχαν προηγηθεί άλλες πέντε προθεσμίες για τον μηδενισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που παρήλθαν άπρακτες. Η πρώτη ήταν στο τέλος του 2016, ακολούθησε ο Ιούνιος του 2017 και στη συνέχεια νέα προθεσμία ορίστηκε το τέλος του μνημονίου, τον Αύγουστο του 2018. Πολύ πριν από τη λήξη της έγινε φανερό ότι ούτε και αυτή θα τηρηθεί. Ακολούθησε ο προσδιορισμός με υπουργικές αποφάσεις νέας προθεσμίας, της 31ης Δεκεμβρίου 2018, καθορίζοντας μάλιστα περιθώριο ενός μηνός για την επιστροφή των ενδεχόμενων αδιάθετων από τους φορείς της γενικής κυβέρνησης ποσών στον κρατικό προϋπολογισμό. Με νομοθετική ρύθμιση δόθηκε νέα παράταση έως τις 31 Μαρτίου 2018. Σε καμία περίπτωση δεν πλησίασαν καν στο μηδέν οι ληξιπρόθεσμες, άνω των 90 ημερών, οφειλές του Δημοσίου σε ιδιώτες.

Τα τελευταία στοιχεία, του Φεβρουαρίου, που δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα, δείχνουν ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξάνονται σταθερά από τον Δεκέμβριο του 2018. Ηταν τότε 2,031 δισ. ευρώ, μαζί με τις επιστροφές φόρων και ανέβηκαν στα 2,066 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο και στα 2,149 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο. Μεταξύ αυτών ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, βασικά εκκρεμείς συντάξεις, ύψους 636 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο, έναντι 642 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο.

Οι καθυστερήσεις στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου είναι μεταξύ των θεμάτων που έχουν ενοχλήσει τους θεσμούς, παρά την καλή διάθεση που επιδεικνύουν ενόψει ευρωεκλογών.

Από αναβολή σε αναβολή η εξόφληση των οφειλών-1

Στην έκθεσή της, της ενισχυμένης εποπτείας τον Φεβρουάριο, η Κομισιόν επεσήμαινε ότι συνεχίζουν να δημιουργούνται νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές από τον Αύγουστο του 2018, με αποτέλεσμα να επιβραδύνεται η πρόοδος στην εκκαθάριση του αποθέματός τους και τόνιζε την ανάγκη να συνεχιστούν οι προσπάθειες. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του σημείωνε ότι δεν έχει καταγραφεί πρόοδος στον προσδιορισμό των αιτιών της δημιουργίας ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Στο Eurogroup της 5ης Απριλίου, το οποίο αποφάσισε την εκταμίευση των 970 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα, οι υπουργοί Οικονομικών σημείωναν στη δήλωσή τους για την Ελλάδα τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να «μηδενίσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές». Προφανώς, στο πλαίσιο αυτής της δέσμευσης, κατατέθηκε χθες η τροπολογία.

Ως βασική αιτία της καθυστέρησης στον μηδενισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης είχε αναφέρει ότι εκκρεμούν αποφάσεις δικαστηρίων για διαφορές μεταξύ του Δημοσίου και των προμηθευτών του.

Το πρόβλημα δεν έχει όμως να κάνει μόνο με την ενόχληση των θεσμών, αλλά κυρίως με την πορεία της οικονομίας, η οποία επιβαρύνεται από την έλλειψη ρευστότητας. Οπως τόνιζε σε πρόσφατη σχετική ανακοίνωσή του ο τομεάρχης Οικονομικών της Ν.Δ. Χρήστος Σταϊκούρας «τα υψηλά χρέη του Δημοσίου, σε συνδυασμό με τη μη εκκαθάριση εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης και τη συστηματική υποεκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, στερούν πολύτιμη ρευστότητα από την πραγματική οικονομία, από νοικοκυριά και επιχειρήσεις, υπονομεύοντας την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή