Ευρωεκλογές: 9 μονάδες μπροστά η Ν.Δ.

Ευρωεκλογές: 9 μονάδες μπροστά η Ν.Δ.

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προβάδισμα εννέα ποσοστιαίων μονάδων της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες ευρωεκλογές καταγράφει η πρώτη σχετική μέτρηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, που πραγματοποιήθηκε τηλεφωνικά μεταξύ 18-20 Απριλίου σε δείγμα 1.010 ενηλίκων με δικαίωμα ψήφου. Σύμφωνα με την πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, η Ν.Δ. καταγράφεται στο 31%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί στο 22%. Την τρίτη θέση μοιράζονται, με 7,5% έκαστο, το ΚΙΝΑΛ και η Χρυσή Αυγή, ενώ το ΚΚΕ εμφανίζεται ως το τελευταίο κόμμα που επιτυγχάνει επίδοση (5,5%) η οποία επιτρέπει την ανάδειξη ευρωβουλευτών. Ακολουθούν οκτώ κόμματα που καταγράφουν επιδόσεις από 1% έως 2,1% (κατά σειρά, Πλεύση Ελευθερίας, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Μέρα 25, Ποτάμι, ΑΝΕΛ, ΛΑΕ, Ενωση Κεντρώων, Ελληνική Λύση), ενώ συνολικά 17% καταγράφονται ως αναποφάσιστοι (12,5%) ή να ψηφίζουν λευκό, άκυρο και αποχή (4,5%). Ιδιαίτερα σημαντικό είναι, επίσης, το ποσοστό των συμμετασχόντων που δήλωσαν βέβαιοι για την επιλογή που θα κάνουν στην κάλπη την Κυριακή των ευρωεκλογών. Σε ποσοστό 82% δηλώνουν «πολύ» και «αρκετά» βέβαιοι ότι θα ψηφίσουν αυτό που απάντησαν στη συγκεκριμένα δημοσκόπηση. Μόλις 3% δηλώνει λίγο ή ελάχιστα βέβαιο και 6% μέτρια.

Σταθερά υψηλή παραμένει και η διαφορά ανάμεσα σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ στη μηνιαία δημοσκόπηση που κάνει η Pulse για να καταγράψει τις τάσεις στην πρόθεση ψήφου σε πιθανές βουλευτικές εκλογές. Με αναγωγή επί των εγκύρων, η Ν.Δ. συγκεντρώνει 32,5%, όσο και τον περασμένο Μάρτιο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 23% (από 22,5%). Ανατροπή παρουσιάζεται στην τρίτη θέση, με το ΚΙΝΑΛ στο 8% (από 7,5%) και τη Χρυσή Αυγή να ακολουθεί με 7,5%, διατηρώντας το ίδιο ποσοστό. Το ΚΚΕ καταγράφεται πέμπτο κόμμα με 5,5%, με ελαφρά πτώση σε σύγκριση με τον Μάρτιο (6%). Ακολουθούν, εκτός Βουλής: Ελληνική Λύση (2,4%), Ενωση Κεντρώων (1,7%), ΑΝΕΛ (1,4%), Ποτάμι (1,3%), ΛΑΕ (1,3%), Πλεύση Ελευθερίας και ΑΝΤΑΡΣΥΑ από 1%. Οι αναποφάσιστοι καταγράφονται στο 11,5%.

Ενδεικτική της επιφυλακτικής στάσης που επικρατεί στην κοινή γνώμη, σε σχέση με ορισμένα ζητήματα της επικαιρότητας, είναι η απάντηση που δίνουν οι συμμετασχόντες στο ερώτημα για το αν θα επηρεαστεί η ψήφος τους στις εθνικές εκλογές από τις στοχευμένες παροχές που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Ποσοστό συνολικά 64% απαντά αρνητικά (μάλλον όχι και σίγουρα όχι), ενώ μόλις 23% απαντά θετικά (μάλλον ναι και σίγουρα ναι). Παρόμοια εικόνα παρουσιάζει η κοινή γνώμη και στο ερώτημα περί των υποθέσεων διαφθοράς με εμπλοκή και πολιτικών. Το 53% απαντά ότι δεν θα επηρεαστεί όταν έρθει η ώρα να ψηφίσει στις εθνικές εκλογές. Με «σίγουρα ναι» και «μάλλον ναι» απαντά το 34%. Η παράσταση νίκης παραμένει, επίσης, σταθερά υπέρ της Ν.Δ. (60%), όπως άλλωστε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έναντι του Αλέξη Τσίπρα στο ερώτημα της καταλληλότητας για την πρωθυπουργία (36% έναντι 26%). Η Ν.Δ. παρουσιάζει, επίσης, υψηλότατη συσπείρωση με 83%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις 54%. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι οι απευθείας διαρροές από τον ΣΥΡΙΖΑ προς τη Ν.Δ. αγγίζουν το 14%, ενώ ακολουθούν εκείνες προς το ΚΙΝΑΛ με 7%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή