Προς κινητοποιήσεις συμβεβλημένων με ΕΟΠΥΥ

Προς κινητοποιήσεις συμβεβλημένων με ΕΟΠΥΥ

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αναστολή της επί πιστώσει διενέργειας διαγνωστικών εξετάσεων σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ προσανατολίζονται για μετά το Πάσχα οι συμβεβλημένοι με τον Οργανισμό κλινικοεργαστηριακοί γιατροί και τα διαγνωστικά εργαστήρια. Διαμαρτύρονται για τις επιβαρύνσεις που θα τους επιφέρει η πρόσφατη εφαρμογή της μηδενικής συμμετοχής ασφαλισμένων με σοβαρές παθήσεις όπως μεσογειακή αναιμία, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου κ.ά. στις εργαστηριακές εξετάσεις και κατηγορούν το υπουργείο ότι ασκεί κοινωνική πολιτική στην πλάτη τους. Σημειώνεται ότι έως και τις 9 Απριλίου, η συμμετοχή στη δαπάνη για εξετάσεις όταν αυτές εκτελούνταν σε ιδιώτη πάροχο, ήταν για όλους τους ασφαλισμένους στο 15% και 5% για όσους ασφαλισμένους λάμβαναν ΕΚΑΣ.

Το σημείο τριβής με το υπουργείο και τον ΕΟΠΥΥ για τους παρόχους γιατρούς και τα εργαστήρια είναι το γεγονός ότι η απόφαση της μηδενικής συμμετοχής δεν συνοδεύεται με αύξηση του σχετικού κονδυλίου του Οργανισμού, που σημαίνει ότι οι ίδιοι θα κληθούν να καλύψουν τη διαφορά μέσω του clawback – μηχανισμός αυτόματης επιστροφής στον ΕΟΠΥΥ της υπέρβασης του κλειστού προϋπολογισμού για τις διαγνωστικές εργαστηριακές εξετάσεις.

Σε πρόσφατη έκτακτη συνάντηση που πραγματοποίησε το νέο Δ.Σ. του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), ιατρικοί σύλλογοι και εκπρόσωποι εμπλεκόμενων φορέων με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Βασίλη Πλαγιαννάκο, οι εκπρόσωποι των γιατρών εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους στο κ. Πλαγιαννάκο, ο οποίος ωστόσο δήλωσε αναρμόδιος και τους παρέπεμψε για το συγκεκριμένο θέμα στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Ο ΠΙΣ ενημέρωσε τον κ. Πλαγιαννάκο ότι εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο ο κλάδος να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις αμέσως μετά το Πάσχα, που σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι του δεν θα μπορούν να πραγματοποιούν δωρεάν εξετάσεις στους συμβεβλημένους παρόχους.

Εν τω μεταξύ, σε αναβρασμό είναι οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία που ζητούν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην «ομηρία και στον εμπαιγμό χιλιάδων συμβασιούχων συναδέλφων τους». Πάντως, με τροπολογία του υπουργείου Υγείας, τα 1.200 άτομα επικουρικό μη ιατρικό προσωπικό, η σύμβαση των οποίων έληγε στις 31/05/2019, παραμένουν στα νοσοκομεία έως ότου ολοκληρωθεί διαγωνισμός για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή