Ενέσεις ηθικού από Τσίπρα

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενέσεις ηθικού και σαφή διλήμματα ενόψει των ευρωεκλογών περιελάμβανε η ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατά την επίσημη παρουσίαση των 42 υποψήφιων ευρωβουλευτών του «ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία», χθες, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Εν αρχή ην, λοιπόν, το ηθικό. Με τις δημοσκοπήσεις να μην αποτυπώνουν στους αριθμούς τους ουσιαστική ανάκαμψη του κυβερνώντος κόμματος, καθώς η διαφορά παραμένει μεγάλη, ο κ. Τσίπρας, σταθερά απευθυνόμενος στον «προοδευτικό κόσμο», επιχείρησε να εμφυσήσει κλίμα αισιοδοξίας στις τάξεις της παράταξής του. Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε πως από την πρώτη εκδήλωση του Γαλατσίου μέχρι σήμερα «το κλίμα έχει αλλάξει» και «οι πολίτες συσπειρώνονται». Την πεποίθησή του αυτή επεχείρησε να την τεκμηριώσει αντιπαραβάλλοντας δύο διαφορετικά χαρακτηριστικά μεταξύ των δύο κυρίαρχων πολιτικών στρατοπέδων: της Ν.Δ. και του δικού του. Στο πλαίσιο αυτό, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση πως γεμίζει «τηλεοράσεις και ραδιόφωνα με ψέματα και απειλές», σε αντίθεση με την «Προοδευτική Συμμαχία» που «γεμίζει γήπεδα και πλατείες ανά τη χώρα». Ο κ. Τσίπρας μάλιστα δεν δίστασε να παραλληλίσει το κλίμα της προεκλογικής περιόδου που διανύουμε «με τις μέρες του 2015». Ενδιαφέρουσα και η αποστροφή του, αναφερόμενος στην Ευρώπη και στους τεχνοκράτες που μπαίνουν «πιο πάνω από την πολιτική», με την οποία υπερασπίστηκε τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του το πρώτο εξάμηνο του 2015. Είπε χαρακτηριστικά πως «δώσαμε μια έντιμη μάχη» και δεν μας λύγισε το ότι «βρεθήκαμε μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις».

Η ομιλία του πρωθυπουργού είχε και πάλι έντονη κριτική προσωπικά στον κ. Μητσοτάκη, με αφορμή τις αναφορές του τελευταίου περί δώρου Χριστουγέννων. Παρά τις ρητές διαψεύσεις από πλευράς Πειραιώς, πως ουδέποτε τέθηκε τέτοιο θέμα, ο κ. Τσίπρας επέμεινε, λέγοντας μάλιστα πως η χθεσινή τηλεοπτική συνέντευξη του επικεφαλής της Κεντροδεξιάς έγινε για να καλύψει επικοινωνιακά τα όσα είπε περί κατάργησης του δώρου. Ο κ. Τσίπρας, έχοντας ως αιχμή του προεκλογικού του αγώνα την προσπάθεια να ταυτιστεί η Ν.Δ. με «αντικοινωνικές θέσεις», πρόσθεσε πως το σχέδιό της περιλαμβάνει ακόμα «ασφαλιστικό Πινοσέτ» αλλά και μία πρόσληψη στο Δημόσιο έναντι πέντε αποχωρήσεων.

Την ίδια ώρα, με κεντρικό σύνθημα «ενώνουμε δυνάμεις», που πλαισίωνε και την ομιλία του στα social media, ο Αλέξης Τσίπρας συνέδεσε την προσπάθεια που κάνει το κόμμα του με άλλες δυνάμεις στην Ευρώπη. «Ας μη βιάζονται ορισμένοι να προδιαγράψουν ότι η Ευρώπη θα γυρίσει την πλάτη στις προοδευτικές δυνάμεις. Την άλλη Κυριακή ο ευρωπαϊκός Νότος θα αποδείξει ότι παραμένει προπύργιο της δημοκρατικής Ευρώπης. Με τον Πέδρο Σάντσεθ και το Podemos να χαλάνε τα σχέδια Δεξιάς – Ακροδεξιάς», σημείωσε χαρακτηριστικά, βάζοντας στην εξίσωση και το Ηνωμένο Βασίλειο, από το οποίο –όπως είπε– μπορεί να έρθουν «θετικές ειδήσεις με τη νίκη των Εργατικών του Τζέρεμι Κόρμπιν».

Κατά τα λοιπά, ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος σταθερά στον «δημοκρατικό κόσμο» και στις προοδευτικές δυνάμεις, διασκέδασε τις εντυπώσεις έναντι όσων αντιδρούν στη διεύρυνση, λέγοντας πως με άλλους «έχουμε κοινούς αγώνες» και με άλλους «παράλληλες πορείες», αλλά σε αυτή τη μάχη πρέπει να «ενωθούν δυνάμεις».

Από την ομιλία του πρωθυπουργού δεν μπορεί να διαφύγει την προσοχή πως, για ακόμα μία φορά, απουσίαζε η επίθεση στο ΚΙΝΑΛ. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για ειλημμένη στρατηγική απόφαση, ώστε στην τελική ευθεία να δημιουργηθεί δίπολο μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. και να συμπιεστεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο χώρος που εκφράζει σήμερα το Κίνημα Αλλαγής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή