Στη Λιβύη οι πηγές προέλευσης της αφρικανικής σκόνης στην Ελλάδα (φωτογραφίες)

Στη Λιβύη οι πηγές προέλευσης της αφρικανικής σκόνης στην Ελλάδα (φωτογραφίες)

55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη χρήση υπολογιστικών εργαλείων, τα οποία λαμβάνουν υπόψη την ατμοσφαιρική κυκλοφορία, είναι δυνατόν να βρούμε τις πηγές προέλευσης της σκόνης που επηρεάζει τη χώρα μας.

Το απόγευμα της Μ. Τρίτης η υψηλή συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης εντοπίζεται σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 3 χλμ. και όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα οι πηγές της εντοπίζονται στη Λιβύη σε περιοχές με αλλουβιακές αποθέσεις, δηλαδή εκτάσεις με αργιλώδη εδάφη και ψιλή άμμο.

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν τα τελευταία 24ωρα στην περιοχή της Λιβύης, λόγω του συνδυασμού των χαμηλών πιέσεων στη Δυτική Μεσόγειο με τις υψηλές πιέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οδηγεί στην ανύψωση μεγάλης ποσότητας σκόνης και μεταφορά της προς τη χώρα μας.

Στη Λιβύη οι πηγές προέλευσης της αφρικανικής σκόνης στην Ελλάδα (φωτογραφίες)-1

Η καθίζηση της σκόνης τις επόμενες ώρες και φαινόμενα λασποβροχής θα μειώσουν εκ νέου την ορατότητα τη Μ. Τετάρτη 24/04 κυρίως στη Νότια Ελλάδα.

Η πορεία της σκόνης όπως φαίνεται από το διάστημα

Στην παρακάτω εικόνα βλέπουμε τη μεγάλη συγκέντρωση σκόνης στην Κεντρική Μεσόγειο που κινείται προς τη χώρα μας το πρωί της Μ. Τρίτης 23 Απριλίου 2019.

Στη Λιβύη οι πηγές προέλευσης της αφρικανικής σκόνης στην Ελλάδα (φωτογραφίες)-2

Η δορυφορική λήψη και επεξεργασία της εικόνας από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr έγινε στις 09:30.

Πηγή: meteo.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή