Ενδεχόμενο επιστροφής αναδρομικών σε συνταξιούχους

Ενδεχόμενο επιστροφής αναδρομικών σε συνταξιούχους

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Παράθυρο» επιστροφής μέρους των αναδρομικών που διεκδικούν 2,5 εκατ. συνταξιούχοι άφησε χθες η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.

Η υπουργός ρωτήθηκε για τις αναδρομικές διεκδικήσεις των συνταξιούχων και παραδέχθηκε, για πρώτη φορά δημόσια, ότι υπάρχει ένα κενό διάστημα από την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ το καλοκαίρι του 2015 μέχρι την ψήφιση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης τον Μάιο του 2016. Γι’ αυτό το 10μηνο, σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου, «εξετάζονται τα δημοσιονομικά περιθώρια».

Αναλυτικά, η υπουργός Εργασίας, αφού δήλωσε ότι οι περικοπές του 2012 έχουν ονοματεπώνυμο και πολιτικούς υπευθύνους («ήταν η συγκυβέρνηση της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ που έκανε αυτές τις αντισυνταγματικές περικοπές», είπε), αφενός ξεκαθάρισε ότι η απόφαση του ΣτΕ για τις περικοπές του 2012 δεν αφορά το διάστημα πριν από το 2015, αφετέρου υποστήριξε πως η κυβέρνηση έχει απαντήσει στο ζήτημα με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 2016.

Στο σημείο αυτό παραδέχθηκε ότι το διάστημα από την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ (Ιούνιος 2015) μέχρι την ψήφιση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης (Μάιος 2016) είναι κενό. Και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επιστροφής κάποιου ποσού, καθώς δήλωσε ότι «εξετάζουμε τις δημοσιονομικές δυνατότητες που έχουμε».

Εσπευσε βέβαια να περιορίσει εμμέσως τις προσδοκίες που έχουν εκατομμύρια συνταξιούχοι, εκτιμώντας ότι οι 10 μήνες αναδρομικών υπολογίζονται σε περίπου 4 δισ. ευρώ.

Η κ. Αχτσιόγλου δήλωσε πως ο δημοσιονομικός χώρος για το 2019 χρησιμοποιήθηκε σε συγκεκριμένα μέτρα ανακούφισης που περιέγραψε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. «Ωστόσο έχουμε αποδείξει ότι κάθε εκατοστό δημοσιονομικού χώρου που διασφαλίζουμε το χρησιμοποιούμε αμέσως, για να υποστηρίζουμε τους συνταξιούχους και τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και να απαλύνουμε πληγές των πολιτικών της περιόδου 2010-2014. Αυτό θα πράξουμε και σε σχέση με το ζήτημα των αναδρομικών», επανέλαβε αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι όποιες παρεμβάσεις ενδέχεται να αποφασιστούν εντός του τρέχοντος έτους. Η υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο επαναφοράς της 13ης σύνταξης υποστηρίζοντας ότι «βρίσκεται στη συνολική ατζέντα της επούλωσης των πληγών της κρίσης». Και επανέλαβε ότι και η 13η σύνταξη είναι κάτι που θα εξετάσει ο πρωθυπουργός στη βάση των δημοσιονομικών δεδομένων της χώρας.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών, για την περίοδο του 10μήνου που μεσολαβεί ανάμεσα στην απόφαση του ΣτΕ και την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, οι 2,5 εκατ. συνταξιούχοι διεκδικούν αναδρομικά που ξεκινούν από περίπου 650 ευρώ και φθάνουν έως και τις 7.000 ευρώ.

Οπως είναι γνωστό, η Ολομέλεια του ΣτΕ απεφάνθη το 2015 πως για λόγους δημοσίου συμφέροντος η αντισυνταγματικότητα των περικοπών του 2012 ισχύει από τη δημοσίευση της απόφασης και μετά (Ιούλιος 2015).

Ακολούθως, τον Μάιο του 2016, ψηφίστηκε ο νόμος 4387, ο οποίος, σύμφωνα με την κυβέρνηση, συμμορφώνεται με την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου. Το 10μηνο που μεσολαβεί, όπως παραδέχεται και η υπουργός Εργασίας, αποτελεί το πλέον επίμαχο διάστημα. Βέβαια, υπάρχουν –και είναι πολλοί– και οι νομικοί που υποστηρίζουν ότι οι διεκδικήσεις διευρύνονται έως και τον Δεκέμβριο του 2018. Στην περίπτωση αυτή, τα αναδρομικά αφορούν 42 μήνες και οι διεκδικήσεις φτάνουν έως και τις 27.000 ευρώ για συνταξιούχους με μία κύρια σύνταξη και μία επικουρική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή