Η θεατρική Αθήνα αποκαλύπτεται σε τρία ρήματα

Η θεατρική Αθήνα αποκαλύπτεται σε τρία ρήματα

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία μουσικοθεατρική παράσταση, μία διάλεξη-περφόρμανς, πολλά αυτοβιογραφικά κείμενα που ζωντανεύουν στη σκηνή από τους ίδιους τους δημιουργούς τους επιζητώντας συχνά τη συμμετοχή των θεατών, δύο λογοτεχνικά βιβλία που μεταφέρονται στη θεατρική σκηνή. Το σύγχρονο θέατρο διαθέτει πολλούς τρόπους για να μεταδώσει τα νοήματά του και το Φεστιβάλ Νέων Δημιουργών της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου επιδιώκει να μας τους γνωρίσει. Για τέταρτη χρονιά η επιτυχημένη Πειραματική Σκηνή -1, πιστή στο ανοιξιάτικο ραντεβού της με νέες ομάδες και καλλιτέχνες της πόλης, παρουσιάζει το πρόγραμμά της που όπως πάντα περιστρέφεται γύρω από έναν κεντρικό θεματικό άξονα. «ΑΘΗΝΑ #love_it #leave_it #share_it» είναι ο τίτλος, και τα λέει όλα, όπως σχολιάζει ο Πρόδρομος Τσινικόρης, καλλιτεχνικός υπεύθυνος –μαζί με τον Ανέστη Αζά– της Πειραματικής Σκηνής. «Τα δύο πρώτα ρήματα τα ξέρουμε όλοι, είναι οι λέξεις που συνοψίζουν την αντιφατική συναισθηματική σχέση που έχουμε με αυτή την πόλη», λέει. «Η τρίτη λέξη αποτελεί μια αναφορά στη λεγόμενη “διαμοιρασμένη οικονομία” του Airbnb και του Uber, που αλλάζει τον κόσμο και μας ωθεί για λόγους επιβίωσης να διαθέτουμε κομμάτια της προσωπικής μας ζωής σε μια οικονομική συναλλαγή, γεγονός που μεταμορφώνει μαζί με την πόλη κι εμάς τους ίδιους».

Οπως κάθε χρόνο, οι καλλιτέχνες που προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν στο φεστιβάλ είχαν υποβάλει τις προτάσεις τους στο ανοικτό κάλεσμα της Πειραματικής για τη διαμόρφωση του προγράμματος κάθε σεζόν. Επιλέχθηκαν από τους δύο καλλιτεχνικούς υπευθύνους με κριτήριο τη δουλειά τους, όπως έχει παρουσιαστεί σε μικρές σκηνές της πόλης. Αν θέλαμε να δώσουμε μερικά χαρακτηριστικά σε αυτό τον θεσμό, θα λέγαμε ότι διαθέτει ορμητικότητα αλλά και εμπειρία, εκπροσωπώντας τους 30άρηδες της καλλιτεχνικής σκηνής που βρίσκουν εδώ στέγη για να αναπτύξουν τα θεατρικά τους οράματα και τις αναζητήσεις. Μέσα σε διάστημα περίπου 10 ημερών (22/5-2/6), έξι παραστάσεις θα προσπαθήσουν να σκιαγραφήσουν ένα σύνθετο πορτρέτο της Αθήνας. Χωρίς ηθογραφική διάθεση αλλά ρίχνοντας το βάρος στην ιστορία και στην κοινωνική δομή, η πόλη πρωταγωνιστεί. Συντίθεται και αποσυντίθεται μέσα από προσωπικές ιστορίες, λογοτεχνία, ποίηση, θέατρο και κινηματογραφικούς τρόπους αφήγησης. Πάσχει, και εμείς, ως θεατές αλλά και δημιουργοί σε συμμετοχικά καλέσματα, παθαίνουμε μαζί της μέσα σε μια συνεχώς μεταβαλλόμενη καθημερινότητα που νοηματοδοτεί εκ νέου τις σχέσεις μας. «Εδώ που τα λέμε, στην Αθήνα μπορείς να είσαι δικαιολογημένα μελαγχολικός και απροσδόκητα χαρούμενος· σε καταπίνει σιγά σιγά με την παρακμή της, κι αν καταφέρνεις και βγαίνεις στην επιφάνεια, είσαι ο σπάνιος αισιόδοξος». («Μπλε υγρό», Βίβιαν Στεργίου, εκδ. Πόλις).

Οι θεατές θα μπορούν να προμηθευτούν δωρεάν δελτία εισόδου από τα ταμεία του θεάτρου REX, Πανεπιστημίου 48, μόνο για τις παραστάσεις της εκάστοτε ημέρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή