Βρετανία: Ο πρώτος μιγάς στην… ουρά για τον θρόνο

Βρετανία: Ο πρώτος μιγάς στην… ουρά για τον θρόνο

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο γάμος του πρίγκιπα Χάρι με την Αμερικανίδα ηθοποιό Μέγκαν Μαρκλ, η οποία είναι αφροαμερικανικής καταγωγής, ήταν μια ιστορική στιγμή για τη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η γέννηση του πρώτου τους παιδιού, η οποία αναμένεται αυτές τις ημέρες, είναι ακόμα σημαντικότερη. Το μωρό θα είναι έβδομο σε σειρά διαδοχής και, όπως πιστεύουν, θα είναι ο πρώτος μιγάς που θα έχει τόσο υψηλή θέση στην ιστορία της βρετανικής βασιλικής οικογένειας.

«Πιστεύω πως αυτό το μωρό θα είναι εξαιρετικά σημαντικό, από ιστορικής απόψεως, καθώς θα είναι πρωτοπόρο», επισημαίνει η βασιλική βιογράφος Κλόντια Τζόζεφ. «Είτε είναι αγόρι είτε είναι κορίτσι, θα είναι το πρώτο βρέφος αφροαμερικανικής καταγωγής που θα γεννηθεί στη βασιλική οικογένεια».

Εξέλιξη της μοναρχίας

Για την Ιγκριντ Σίγουαρντ, αρχισυντάκτρια του περιοδικού Majesty, το νεογέννητο θα αντιπροσωπεύει ένα μικρό αλλά σημαντικό βήμα στην εξέλιξη της βασιλικής οικογενείας.

«Προκειμένου να επιβιώσει η μοναρχία πρέπει να εξελιχθεί. Αυτός είναι ένας ακόμα τρόπος εξέλιξης, που θα επιτρέψει στη βασιλική οικογένεια να εναρμονιστεί καλύτερα με την πολυφυλετική κοινωνία στην οποία ζούμε σήμερα», δήλωσε.

Ο βασιλικός βιογράφος, εξάλλου, Ρόμπερτ Τζόνσον υπογραμμίζει ότι η αφροαμερικανική καταγωγή της Μέγκαν Μαρκλ είχε απήχηση σε πολλούς νεαρούς Βρετανούς. «Ημουν στον γάμο και έκανα ρεπορτάζ για κάποιο αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι και έβλεπα γύρω μου μαύρα κοριτσάκια, ντυμένα με τη στολή πριγκίπισσας και μικρές τιάρες στο κεφάλι. Σήμερα, παρότι αυτά τα μικρά κορίτσια θα ήταν ενθουσιασμένα να παραστούν στον βασιλικό γάμο, ή ακόμα και να μιλήσουν για μία πριγκίπισσα, δεν πιστεύω ότι ονειρεύτηκαν ποτέ ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος αυτής της ιστορίας», τόνισε.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι οι άνθρωποι σαν τον Τζόνσον, που επαγγελματικά καλύπτουν τα τεκταινόμενα της βασιλικής οικογενείας, βρέθηκαν στο στόχαστρο από τους υποστηρικτές της Μέγκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίοι τους κατηγορούν για ρατσισμό, συχνά επειδή αναμετέδωσαν δυσμενή σχόλια για τη δούκισσα του Σάσεξ που έκαναν μέλη της δικής της οικογένειας.

Oπως έγραψε τον Φεβρουάριο ο Βάλεντιν Λόου, ο οποίος καλύπτει τα θέματα της βασιλικής οικογενείας για τους «Τάιμς του Λονδίνου», κάποια ειδησεογραφικά δίκτυα στις ΗΠΑ δημιούργησαν την εντύπωση ότι τα βρετανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι ρατσιστικά αλλά και σεξιστικά. «Το πρόβλημα είναι ότι ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, οποιαδήποτε αρνητική κάλυψη θεωρείται ρατσιστική. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οτιδήποτε δεν είναι απόλυτος θαυμασμός γίνεται δεκτό με ύβρεις», επισήμανε ο Λόου. Ωστόσο κάποιοι Βρετανοί δημοσιογράφοι υποστηρίζουν ότι η συμπεριφορά προς τη Μέγκαν είναι διαφορετική από αυτήν προς άλλα μέλη του Οίκου του Ουίνδσορ, όπως παραδείγματος χάρη προς την Κέιτ, σύζυγο του μεγαλύτερου αδελφού του Χάρι, πρίγκιπα Ουίλιαμ.

Βέβαια, η ίδια η Μέγκαν έχει δηλώσει ότι αποφεύγει να διαβάσει τόσο τα δημοσιεύματα των εφημερίδων, όσο και τις αναρτήσεις στο Twitter. Οταν ρωτήθηκε για την επικέντρωση των ΜΜΕ στο θέμα της καταγωγής της, μετά την ανακοίνωση του αρραβώνα με τον Χάρι, η Μέγκαν απάντησε ότι αυτή η κάλυψη ήταν «αποκαρδιωτική». «Είμαι πραγματικά πολύ υπερήφανη για το ποια είμαι και από πού έρχομαι», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή