Διά βίου… εργασία για ολοένα και περισσότερους Αμερικανούς

Διά βίου… εργασία για ολοένα και περισσότερους Αμερικανούς

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλοί Αμερικανοί εξακολουθούν να εργάζονται σε ηλικία άνω των 65 ετών, καθώς δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες τους αν συνταξιοδοτηθούν. Κι αυτό γιατί είναι χαμηλές οι συντάξεις, οι ίδιοι δεν έχουν αποταμιεύσει αρκετά και το κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης έχει εκτιναχθεί στα ύψη. Τα σχετικά στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ενώ πριν από λίγες ημέρες έγιναν γνωστά στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία την τελευταία πενταετία στην Ευρώπη έχει αυξηθεί δυσανάλογα το ποσοστό των εργαζομένων ηλικίας άνω των 55 ετών.

Σύμφωνα με νέα μελέτη της εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων United Income, το ποσοστό των Αμερικανών που εργάζονται σε ηλικία άνω των 65 ετών έχει υπερβεί το όριο του 20% για πρώτη φορά μετά 57 χρόνια. Εχει διπλασιασθεί σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1985, και τη μεγαλύτερη αύξηση σημειώνει ο αριθμός των εργαζομένων άνω των 65 ετών που είναι απόφοιτοι πανεπιστημίου. Μεταξύ των εργαζομένων ηλικίας άνω των 65 ετών το ποσοστό των πτυχιούχων πανεπιστημίου ανέρχεται πλέον στο 53%, ενώ το 1985 ήταν μόλις 25%. Σχολιάζοντας την αύξηση του ποσοστού αυτού, η Ελίζαμπεθ Κέλι, υψηλόβαθμο στέλεχος της United Income αλλά και πρώην σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, τονίζει πως «πλειοψηφούν μεν οι εργαζόμενοι υψηλότερου μορφωτικού επιπέδου που έχουν περισσότερα χρήματα και καλύτερη φυσική κατάσταση, αλλά μάλλον οι λιγότερο μορφωμένοι είναι εκείνοι που έχουν πραγματικά ανάγκη να εργάζονται».

Οι πτυχιούχοι εργαζόμενοι προχωρημένης ηλικίας έχουν, πάντως, πολύ υψηλότερες αμοιβές σε σύγκριση με το 1985. Σύμφωνα, πάντα, με την ίδια έρευνα, οι αποδοχές τους είναι σήμερα κατά 63% υψηλότερες από εκείνες των αντίστοιχων πτυχιούχων εργαζομένων προχωρημένης ηλικίας το 1985. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, οι Αμερικανοί εργαζόμενοι ηλικίας κάτω των 65 ετών έχουν δει να αυξάνεται το εισόδημά τους πολύ λιγότερο και συγκεκριμένα μόνον κατά 38%. Οι υπολογισμοί της United Income βασίζονται σε πρόσφατα στοιχεία της αμερικανικής στατιστικής υπηρεσίας και του Γραφείου Απογραφών των ΗΠΑ. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, η μεταπολεμική γενιά των baby boomers θα είναι ηλικίας από 60 έως 78 ετών το 2024 «και πολλοί από αυτούς θα εξακολουθούν να εργάζονται μολονότι θα έχουν δικαίωμα σε σύνταξη».

Ως κυριότερη αιτία που οι Αμερικανοί παρατείνουν τον εργασιακό τους βίο φαίνεται να είναι το χαμηλό επίπεδο των συντάξεων ακόμη και για τους καλά αμειβόμενους εργαζομένους. Μιλώντας στο Bloomberg, η Τερέζα Γκιλαρντούντσι, καθηγήτρια Οικονομικών στο New Shcool for Social Research, ανέφερε ότι οι συντάξεις ανέρχονται σε ποσοστό από 40% έως 50% των αποδοχών που είχε ένας εργαζόμενος προτού συνταξιοδοτηθεί. Συνήθως, όμως, οι άνθρωποι χρειάζονται περίπου το 80% του μισθού τους για να ζήσουν σχετικά καλά όταν σταματήσουν να εργάζονται.

Την ίδια στιγμή, στοιχεία της Eurostat καταδεικνύουν πως την τελευταία πενταετία η συνολική απασχόληση στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 8,8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, αλλά από αυτές τα 6,4 εκατομμύρια καταλαμβάνουν εργαζόμενοι από 55 έως και 74 ετών. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, η αύξηση της απασχόλησης στις ηλικίες από 25 έως 54 ετών δεν υπερβαίνει τα 1,9 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας. Σε ό,τι αφορά δε την αύξηση στις νεότερες ηλικίες, τις κάτω των 24 ετών, η αύξηση περιορίζεται μόλις σε 500.000 νέες θέσεις. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ, οι εξελίξεις στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας οφείλονται στις μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοσθεί τα τελευταία χρόνια στα συνταξιοδοτικά συστήματα ευρωπαϊκών χωρών, στην αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης και στους αυστηρότερους όρους που συνοδεύουν την πρόωρη συνταξιοδότηση. Πρόσθετος παράγων είναι, σύμφωνα με την ΕΚΤ, η αύξηση του προσδόκιμου ζωής, καθώς οι άνθρωποι «αποφασίζουν να εργαστούν περισσότερα χρόνια ώστε να αποφύγουν τον κίνδυνο να βρεθούν σε ένδεια σε προχωρημένη ηλικία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή