100 Χρόνια «Η Καθημερινή»: Ενας αιώνας με ένα κλικ – 1935: Δημοψήφισμα – Παλινόρθωση της Βασιλείας

100 Χρόνια «Η Καθημερινή»: Ενας αιώνας με ένα κλικ – 1935: Δημοψήφισμα – Παλινόρθωση της Βασιλείας

54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πολίτες -υπό εκβιαστικές για τη λαϊκή βούληση συνθήκες- καλούνται απλώς να επικυρώσουν ένα τετελεσμένο, μιας και είχε προηγηθεί απόφαση της Βουλής που τοποθετούνταν υπέρ της επιστροφής του βασιλιά Γεωργίου Β΄. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν 97,88% υπέρ της Βασιλείας και 2,12% υπέρ της αβασίλευτης Δημοκρατίας. Αν και σε αυτό συνέβαλε η αποχή των φιλοβενιζελικών κομμάτων, τα ποσοστά αυτά και ο αριθμός των ψηφισάντων καταδεικνύουν νοθεία μεγάλη έκτασης.

H «Κ» αναφέρει: «Το χθεσινόν δημοψήφισμα, του οποίου τον χαρακτήρα ως επικυρωτικού του ψηφίσματος της Εθνοσυνελεύσεως έδωσε αυτή η Κυβέρνησις, δεν παρείχε ουδεμίαν ανησυχίαν ώστε να προκαλούν τα αποτελέσματά του έξαλλους ενθουσιασμούς. Και προ αυτού και κατ’ αυτό Βασιλεία υπήρχε και μετ’ αυτό Βασιλεία θα ύπαρξη ενισχυμένη μόνον κατά το ποσόν των ψήφων τας οποίας έλαβε χθες».

100 Χρόνια «Η Καθημερινή»: Ενας αιώνας με ένα κλικ – 1935: Δημοψήφισμα – Παλινόρθωση της Βασιλείας-1

Το ρεπορτάζ και το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας, καθώς και φωτογραφίες από το δημοψήφισμα της 3ης Νοεμβρίου στην ημερομηνία 3 Νοεμβρίου 1935 στο χρονολόγιο της «Κ» για τα εκατό χρόνια κυκλοφορίας της.

100 Χρόνια «Η Καθημερινή»: Ενας αιώνας με ένα κλικ – 1935: Δημοψήφισμα – Παλινόρθωση της Βασιλείας-2

Τεράστιο πορτρέτο του βασιλιά Κωνσταντίνου Α', πατέρα του Γεωργίου Β', πάνω σε πυροσβεστικό όχημα, κατά τους πανηγυρισμούς που ακολούθησαν μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος (AP Photo).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή