Βιομηχανία τροπολογιών εκτός θέματος

Βιομηχανία τροπολογιών εκτός θέματος

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπαράζ 20 τροπολογιών που καλύπτουν ζητήματα που αφορούν τις εφορευτικές επιτροπές για τις προσεχείς εκλογές, πρόστιμα για αυθαίρετα, υποθέσεις σχετικά με τη βιομηχανική κάνναβη, νομιμοποίηση καταβληθεισών αποδοχών σε προσωπικό ενός οργανισμού και θέματα εποχικών πυροσβεστών νομοθετήθηκαν επ’ ευκαιρία ψήφισης νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας το μεσημέρι της Τρίτης. Το αρνητικό φαινόμενο των εκπρόθεσμων και άσχετων τροπολογιών δεν είναι καινούργιο, πλην όμως για τη διαιώνισή του στις παρούσες συνθήκες οι ευθύνες διαχέονται σε όλο το φάσμα του πολιτικού συστήματος, αλλά και στο προεδρείο της Βουλής.

Το βασικό αντικείμενο του εν λόγω νομοθετήματος ήταν, σύμφωνα και με τον τίτλο του, οι «Συνέργειες πανεπιστημίων και ΤΕΙ, η πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τα πειραματικά σχολεία και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους». Υπενθυμίζεται ότι ορισμένες εκ των τροπολογιών μονοπώλησαν το ενδιαφέρον καθώς αφορούσαν την ίδρυση νέων τμημάτων ΑΕΙ σε διάφορες πόλεις, γι’ αυτό άλλωστε και καταγγέλθηκαν από την αντιπολίτευση ως ακραία ρουσφετολογικές. Δεν είναι όμως οι μόνες. Υπάρχουν και τροπολογίες η κατάθεση και η ψήφιση των οποίων ουσιαστικά δρομολογήθηκαν καταστρατηγώντας βασικές προβλέψεις τόσο του Κανονισμού της Βουλής όσο και του Συντάγματος.

Ολες χαρακτηρίστηκαν από τις υπηρεσίες της Βουλής «εκπρόθεσμες» καθώς παραβιάστηκε το άρθρο 82 του Κανονισμού: «Προσθήκες ή τροπολογίες βουλευτών και υπουργών κατατίθενται τρεις τουλάχιστον ημέρες πριν από την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια», αναφέρεται στο άρθρο αυτό. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η τελευταία ψηφισθείσα τροπολογία κατατέθηκε μόλις δύο ώρες πριν από την ψηφοφορία (στις 11.47 της 23ης Απριλίου). Αφορά τους εργαζομένους στις συγχωνεύσιμες δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης. Ούτε μία εκ των 20 τροπολογιών δεν συνοδευόταν από έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, κατά παράβαση των άρθρων 75 του Συντάγματος και 101 του Κανονισμού της Βουλής. Αμφότερα προβλέπουν ότι είναι απαραίτητη η ύπαρξη έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, προκειμένου να διαπιστωθεί το οικονομικό κόστος από την προτεινόμενη ρύθμιση.

Οπως προαναφέρθηκε, μεταξύ των τροπολογιών υπάρχουν εκείνες οι οποίες προβλέπουν διαγραφή προστίμων για αυθαίρετες κατασκευές ζώνης λιμένος, χρηματοδότηση της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης από τη Γ.Γ. Ερευνας και Τεχνολογίας ή και τη νομιμοποίηση αποδοχών καταβληθεισών στο προσωπικό του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (από την ίδρυση του οργανισμού –πιθανώς το 2011– έως τις 15/5/2019): οι αποδοχές αυτές δεν αναζητούνται, αναφέρεται στην τροπολογία.

Σημειώνεται, τέλος, ότι ψηφίστηκε και τροπολογία για μια «νέα διαδικασία» για τα επαγγελματικά δικαιώματα μηχανικών Τ.Ε. των ΤΕΙ. Την υπογράφουν βουλευτές μηχανικοί στο επάγγελμα, υπενθυμίζοντας ότι κινητήριος δύναμη για την προώθηση τροπολογιών δεν αποτελεί μόνο το στοιχείο της εκλογικής-γεωγραφικής περιφέρειας των μελών της εθνικής αντιπροσωπείας. Ολες οι τροπολογίες, που έγιναν αποδεκτές από τον υπουργό Παιδείας, φέρουν υπογραφές βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή