Ισπανία: Η αντιπαράθεση «δυνάμωσε» τον Πέδρο Σάντσεθ

Ισπανία: Η αντιπαράθεση «δυνάμωσε» τον Πέδρο Σάντσεθ

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ανοικτός πλέον πόλεμος για την ηγεμονία της δεξιάς παράταξης ανάμεσα στο Λαϊκό Κόμμα και τους Ciudadanos κυριάρχησε στη δεύτερη τηλεοπτική αναμέτρηση των τεσσάρων αρχηγών λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές της Κυριακής στην Ισπανία. Η αντιπαράθεση έδωσε την ευκαιρία στον σοσιαλιστή Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ να ξεχωρίσει και να αστειευθεί για τον αλληλοσπαραγμό τους και τις «εσωκομματικές εκλογές της δεξιάς».

Ο ηγέτης των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, εις μάτην πάσχισε να κατεβάσει τους τόνους και να στρέψει τη συζήτηση προς ένα πραγματικά πολιτικό επίπεδο –με τον ηγέτη των Ciudadanos Αλβερτ Ριβέρα να τον ρωτά αν παριστάνει τον διαιτητή– εκπέμποντας ένα σαφές αριστερό μήνυμα με συγκεκριμένες προτάσεις. Ετσι, μέσα στην κλαγγή των όπλων των δύο δεξιών μονομάχων, η επιμονή του για την ενίσχυση των κοινωνικών δομών του κράτους και υπέρ ενός προοδευτικότερου Συντάγματος, του επέτρεψαν να ξεχωρίσει.

Ωστόσο, σχεδόν στο σύνολό της η αναμέτρηση αναλώθηκε στην αμείλικτη αντιπαράθεση μεταξύ των Ριβέρα και Πάμπλο Κασάδο του Λαϊκού Κόμματος, οι οποίοι έμοιαζαν να ερίζουν περισσότερο για το ποιος θα έχει τα πρωτεία και για το πώς θα αποτρέψουν την αφαίμαξή τους από το ακροδεξιό Vox –που κανείς από τους δύο δεν τόλμησε να κατονομάσει ευθέως–, ώστε δεν έμεινε χρόνος για να επιτεθούν στον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος ορισμένες φορές άναυδος κοίταζε πόσο εύκολο ήταν να διαιρέσει και να αφοπλίσει, σχεδόν χωρίς επιχειρήματα, τους αντιπάλους του. Ο Σάντσεθ και στις δύο συνεχόμενες –πράγμα πρωτόγνωρο στην Ισπανία– τηλεμαχίες κατόρθωσε όχι βέβαια να βγει νικητής, αλλά να παγιώσει την καλύτερη εικόνα του στα μάτια των τηλεθεατών από το θέαμα που προσέφεραν οι κύριοι αντίπαλοί του. Ομως, τα στοιχήματα για τον νικητή των εκλογών θα επικυρωθούν μόνον κατά το βράδυ της Κυριακής, όταν και θα καταμετρηθούν οι ψήφοι.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δύσκολα θα κατορθώσει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση και ως εκ τούτου θα χρειασθεί να συνάψει συμμαχίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή