Επιτυχής η έκδοση 30ετούς ομολόγου από την Κύπρο

Επιτυχής η έκδοση 30ετούς ομολόγου από την Κύπρο

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλο ήταν το επενδυτικό ενδιαφέρον στην έκδοση του πρώτου 30ετούς ομολόγου που πραγματοποίησε χθες η Κύπρος, συγκεντρώνοντας προσφορές άνω των 5,9 δισ. ευρώ ενώ η κυβέρνηση ζητούσε μόνο 750 εκατ. ευρώ. Η Κύπρος δεν έχει εκδώσει ποτέ στην ιστορία της ομόλογο τόσο μεγάλης διάρκειας. Ελαβε δε αυτήν την πρωτοβουλία μόλις μία τριετία αφότου ολοκλήρωσε ένα επίπονο δανειοδοτικό πρόγραμμα υπό την αυστηρή εποπτεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των Βρυξελλών. Επιπλέον, η Κύπρος προχώρησε χθες στην έκδοση 5ετούς ομολόγου, ύψους 500 εκατ. ευρώ, με τη ζήτηση να διαμορφώνεται στα 4,9 δισ. ευρώ. Ετσι οι συνολικές προσφορές στη διπλή δημοπρασία ξεπέρασαν τα 10 δισ. ευρώ, με το επιτόκιο του 5ετούς να διαμορφώνεται στο 0,65% και του 30ετούς στο 2,86%.

Στη δευτερογενή αγορά, οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου υποχώρησαν κατά σχεδόν έξι μονάδες βάσης στο 1,31% και αυτές του 15ετούς μειώθηκαν στο 2,18% με πτώση της τάξεως των οκτώ μ.β. Το 1,25 δισ. ευρώ που άντλησε χθες η Κύπρος θα χρησιμοποιηθεί για την πρόωρη αποπληρωμή του δανείου που έλαβε από τη Ρωσία το 2011, όπως είχε δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης. Σήμερα εκκρεμεί 1,57 δισ. ευρώ από τα 2,5 δισ. ευρώ που είχε δανείσει η Μόσχα στην Κύπρο. Τότε, όμως, απεδείχθη πως το δάνειο της Ρωσίας δεν επαρκούσε για να εξέλθει η Κύπρος από μια βαθιά τραπεζική και δημοσιονομική κρίση.

Η χώρα αναγκάστηκε να ζητήσει οικονομική βοήθεια 7,5 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ε.Ε. το 2013, με την κυβέρνηση να συναινεί και σε «κούρεμα» των καταθέσεων. Τελικά, όμως, η Κύπρος κατάφερε να ανακάμψει δυναμικά. Επανήλθε δειλά δειλά στις αγορές το 2014, αλλά η χθεσινή έκδοση του 30ετούς καταδεικνύει πως έχει κερδίσει πια την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Η οικονομία της Κύπρου έχει επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης, με το ΑΕΠ της να ενισχύεται κατά 3,9% πέρυσι, δηλαδή πάνω από το 1,9% που ισχύει για όλη την Ευρωζώνη. Οπως τονίζουν αναλυτές της αγοράς, είναι αξιοσημείωτη η ισχυρή ζήτηση για το 30ετές ομόλογο της Κύπρου λίγα χρόνια μετά την προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ και την Ε.Ε. για οικονομική βοήθεια. Αλλά η Κύπρος δεν είναι η μοναδική χώρα-μέλος στην Ευρωζώνη που έχει προχωρήσει στην έκδοση ομολόγων τόσο μεγάλης διάρκειας. Είναι αρκετές οι κυβερνήσεις στη Ευρώπη που δανείζονται με μακροπρόθεσμο ορίζοντα αποπληρωμής, με τον μέσον όρο του χρονικού διαστήματος αποπληρωμής των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης να φθάνει σήμερα το ιστορικό υψηλό περίπου 7,4 ετών. Φαίνεται, παράλληλα, πως οι επενδυτές προσαρμόζουν τις προσδοκίες τους σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, επισημαίνει το πρακτορείο Reuters.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή