Τα Ιρις δεν δίχασαν κοινό και Ακαδημία Κινηματογράφου

Τα Ιρις δεν δίχασαν κοινό και Ακαδημία Κινηματογράφου

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 10α γενέθλιά τους, η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου οργάνωσε στη Στέγη μια μικρή γιορτή για την απονομή των βραβείων Ιρις. Η μεγάλη αίθουσα και οι εξώστες ήταν αρκετά γεμάτοι, και ο ενθουσιασμός θύμιζε λίγο την ατμόσφαιρα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Μόνο που εδώ το κοινό αποτελούνταν κατά κύριο λόγο από ανθρώπους του κινηματογράφου, άρα το πνεύμα ήταν ομαδικό και συναδελφικό.

Στην ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων ανά κατηγορία δεν έλειψαν τα χειροκροτήματα ακόμη και όταν οι ίδιες ταινίες βρέθηκαν υποψήφιες για πολλά Ιρις. Συνολικά πήραν μέρος στον διαγωνισμό 18 ταινίες μυθοπλασίας μεγάλου μήκους και 34 μικρού μήκους, 15 ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους και 4 μικρού μήκους.

Ο «Οίκτος» του Μπάμπη Μακρίδη τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερης ταινίας (μυθοπλασία μεγάλου μήκους), το οποίο παρέλαβε η συμπαραγωγός της ταινίας, Αμάντα Λιβανού, και το βραβείο μακιγιάζ, ενώ μοιράστηκε με το «1968» του Τάσου Μπουλμέτη το βραβείο ήχου.

Σημαντικές ήταν οι διακρίσεις για την ταινία «Ακίνητο ποτάμι»: Ο Αγγελος Φραντζής –ο οποίος δήλωσε την «καχυποψία» του ως προς τα βραβεία, αλλά ευχαρίστησε την Ακαδημία για την επιλογή– παρέλαβε το Ιρις σκηνοθεσίας, και επίσης βραβεύτηκε ο Γάλλος διευθυντής φωτογραφίας Σιμόν Μποφίλς. Το «Η δουλειά της» είχε επίσης αρκετές υποψηφιότητες και ζωντανή υποστήριξη στην αίθουσα.

Ο Νίκος Labot διακρίθηκε ως «πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης», και τα βραβεία α΄ και β΄ γυναικείου ρόλου δόθηκαν στις θαυμάσιες Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου και Μαρία Φιλίνη.

Ο συνθέτης Coti K υπήρξε υποψήφιος για δύο ταινίες στην κατηγορία «πρωτότυπης μουσικής» και τελικά κέρδισε το βραβείο για το «The Waiter» του Στιβ Κρικρή – για την ερμηνεία τους εδώ πήραν το βραβείο α΄ και β΄ ανδρικού ρόλου οι πολύ καλοί Αρης Σερβετάλης και Γιάννης Στάνκογλου.

Το βραβείο σεναρίου παρέλαβε με πολλή χαρά ο Κύπριος σκηνοθέτης Μάριος Πιπερίδης για το τολμηρό, χιουμοριστικό «Φυγαδεύοντας τον Χέντριξ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή