Χειροπάλη Αργους – Ναυπλίου για λόγους παιδείας

Χειροπάλη Αργους – Ναυπλίου για λόγους παιδείας

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διεύρυνση της ελληνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που ξεκίνησε από τα μέσα της δεκαετίας του ’90, είχε αφήσει με ένα μεγάλο παράπονο την πόλη του Αργους. Οι Αργείτες βρίσκονται πάντα σε ένα άτυπο μπρα ντε φερ (χειροπάλη) με τους γείτονες Ναυπλιώτες. Οι μεν έχουν να διαφημίσουν την καταγωγή τους από τη γενιά των Ατρειδών –«βασιλείς των Μυκηνών και του Αργους» ήταν–, η οποία υμνήθηκε από τους αρχαίους τραγικούς. Το Ναύπλιο παρότι αρχαιολογικά ευρήματα αποδεικνύουν την ύπαρξη της πόλης από τα μυκηναϊκά χρόνια, έχει συνδέσει το όνομά του με την ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους, ως η πρώτη έδρα της ελληνικής κυβέρνησης. Από την άλλη, οι μεν έχουν να διαφημίσουν τα καλά τους προϊόντα (πεπόνια, πορτοκάλια), οι δε τα φυσικά κάλλη της πόλης αλλά –γιατί να το κρύψουμε;– και τα μπαρ, όπου ξεδίνουν οι λυκειόπαιδες τα σαββατόβραδα.

Η απόφαση για την ίδρυση, το 2003, του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Παν. Πελοποννήσου στο Ναύπλιο, πόνεσε πολύ τους τότε πολιτευτάδες του Αργους, αφού οι ίδιοι έμειναν με άδεια χέρια στη σπορά πανεπιστημιακών τμημάτων. Βέβαια, το Ναύπλιο είναι η πρωτεύουσα του νομού, αλλά και πάλι πικρό το ποτήρι για τους Αργείους.

Ετσι, έφτασε ο νυν υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου να ικανοποιήσει το αίτημα του Αργους ιδρύοντας εκεί τμήμα Αγροτικής Οικονομίας, «το οποίο θα έχει ως σκοπό την παραγωγή επιστημονικού δυναμικού που θα έχει άμεση σχέση με τις παραγωγικές δραστηριότητες του νομού».

Δεν έχει σημασία που οι Αργείτες 18χρονοι και οι γονείς τους, καταγόμενοι από πλούσια περιοχή, είχαν πάντα όνειρο να γίνουν γιατροί, δικηγόροι, αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί (ουδείς μιλάει για δημοσιογράφους!). Τώρα, πανηγυρίζουν οι Αργείοι καθώς είναι βέβαιοι ότι για το τμήμα Αγροτικής Οικονομίας θα καταφθάσουν τον Σεπτέμβριο περί τους 100 φοιτητές να εγκατασταθούν στα δυάρια της περιοχής και να καταναλώνουν τα σουβλάκια της πόλης. Τμήμα να ’ναι και ό,τι να ’ναι!

Και μετά σου λένε φταίει ο εκάστοτε Γαβρόγλου για τις πελατειακές πρακτικές του. Το έδαφος τρέφεται από την πολιτική ανωριμότητα μιας κοινωνίας εθισμένης στις μικροπολιτικές παροχές και τα τοπικιστικά συμφέροντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή