ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αρνητική ανάπτυξη 0,3% στη Ν. Κορέα το α΄ τρίμηνο

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Κατά 0,3% μειώθηκε το ΑΕΠ της Νοτίου Κορέας το πρώτο τρίμηνο του 2019, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη συρρίκνωση της τελευταίας δεκαετίας. Η απροσδόκητη συρρίκνωση οφείλεται κατά κύριο λόγο σε μείωση των εξαγωγών της στην Κίνα, όπου η ζήτηση είναι περιορισμένη λόγω του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ.

Οι εξαγωγές, που συνεισφέρουν κατά σχεδόν 50% στο ΑΕΠ της Νοτίου Κορέας, βρίσκονται σε καθοδική τάση τους τελευταίους πέντε μήνες. Σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2018, μειώθηκαν 2,6%, καθώς περιορίστηκαν οι εξαγωγές στην Κίνα, τη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της χώρας. Οι εισαγωγές επίσης μειώθηκαν κατά 3,3%.

Η είδηση της συρρίκνωσης διέψευσε τις προβλέψεις για αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης κατά 0,3%. «Οι κρατικές δαπάνες δεν κατάφεραν να συνεχίσουν την ώθηση που δόθηκε το τέταρτο τρίμηνο (του 2018), ειδικά όσον αφορά τις επενδύσεις στον κατασκευαστικό κλάδο, ενώ η μείωση των επιχειρηματικών επενδύσεων ήταν μεγαλύτερη από αυτή που προβλεπόταν εξαιτίας της συρρίκνωσης στον τομέα των τσιπ μνήμης», δικαιολόγησε στο Reuters στέλεχος της Τράπεζας της Κορέας.

Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η συρρίκνωση της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας στην Ασία μπορεί να αποτελέσει οιωνό και για άλλες εξαγωγικές δυνάμεις, όπως η Ιαπωνία, η Γερμανία και η Ταϊβάν. Το κοινό σημείο μεταξύ αυτών είναι ότι εστιάζουν στη μεταποίηση και στην τεχνολογία. «Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε σε αυτήν τη φάση εάν αποτελεί απλώς μία περιστασιακή πτώση ή συμβαίνει κάτι πιο επικίνδυνο, που σχετίζεται με την ένταση στο εμπόριο», δήλωσε στο Bloomberg ο Σον Ρόουτς, επικεφαλής οικονομολόγος στην S&P με έδρα στη Σιγκαπούρη.

Ο υπουργός Οικονομικών της Νοτίου Κορέας, Χονγκ Ναμ Κι, δήλωσε ότι η οικονομία θα βελτιωθεί το δεύτερο τρίμηνο, ενώ το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα είναι πολύ καλύτερο από το πρώτο, όσο η κυβέρνηση εστιάζει στην ενίσχυση της δυναμικής της οικονομίας.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ