ΚΟΣΜΟΣ

Εγγυήσεις Πούτιν επιδίωξε ο Κιμ στο Βλαδιβοστόκ

Βλαντιμίρ Πούτιν, Κιμ Γιονγκ Ουν και Σεργκέι Λαβρόφ στο επίσημο δείπνο που έλαβε χώρα στο πλαίσιο της συνάντησης κορυφής, στο Βλαδιβοστόκ.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ακόμη κι αν υπάρξουν δεσμεύσεις των ΗΠΑ για την ασφάλεια της Βόρειας Κορέας, αυτό δεν θα είναι αρκετό για να επιτευχθεί η αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου, κάτι που απαιτεί συντονισμένη διεθνή παρέμβαση. Αυτό υποστήριξε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην πρώτη συνάντησή του με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, η οποία έλαβε χώρα χθες στο Βλαδιβοστόκ.

«Εκείνο που επιζητούν (οι Βορειοκορεάτες) είναι εγγυήσεις για την ασφάλειά τους. Αυτό είναι όλο. Κι αυτό πρέπει να το σκεφθούμε όλοι μας», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος στους εκπροσώπους του Τύπου ύστερα από την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Κιμ στο μεγάλο ρωσικό λιμάνι του Ειρηνικού Ωκεανού. «Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι αν φτάσουμε στο σημείο όπου η μία πλευρά, η Βόρεια Κορέα, θα ζητήσει εγγυήσεις ασφαλείας, τότε αυτό θα πρέπει να γίνει σε διεθνές επίπεδο. Είναι πολύ απίθανο να αρκέσουν οποιεσδήποτε διμερείς συμφωνίες», δηλαδή μεταξύ Βόρειας Κορέας και ΗΠΑ, προσέθεσε.

Η επιλογή του Βλαντιμίρ Πούτιν να διεθνοποιήσει το Κορεατικό, στο πρότυπο της προηγούμενης διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ερμηνεύεται ως προσπάθεια να επιβεβαιωθεί ο ρόλος της Ρωσίας ως μεγάλης διεθνούς δύναμης, ικανής να παρεμβαίνει σε μείζονος σημασίες κρίσεις.

Για τον Κιμ, η πρωτοβουλία Πούτιν είναι καλοδεχούμενη, δύο μήνες μετά την κατάρρευση των συνομιλιών του με τον Ντόναλντ Τραμπ στο Ανόι για την αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου.

Με την προοπτική άρσης των αμερικανικών κυρώσεων εναντίον της χώρας του να έχει απομακρυνθεί πέρα από τη γραμμή του ορίζοντα, ο Κιμ αναζήτησε στήριξη της Ρωσίας για την αναζωογόνηση της βορειοκορεατικής οικονομίας. «Θεωρώ ότι η συνάντηση αυτή (με τον Πούτιν) είναι πολύ χρήσιμη για την ανάπτυξη των ιστορικών δεσμών μεταξύ των χωρών μας, που έχουν μακρά φιλία, ώστε να διαμορφωθεί μια πιο σταθερή και στέρεη σχέση», δήλωσε ο Κιμ, ο οποίος δεν παρέλειψε να συγχαρεί τον οικοδεσπότη του γιατί οικοδομεί, όπως είπε, «μια ισχυρή Ρωσία».

Επί εποχής Στάλιν, η Σοβιετική Ενωση είχε υποστηρίξει ενεργά τους κομμουνιστές του Κιμ Ιλ Σουνγκ, παππού του σημερινού ηγέτη, στον εμφύλιο πόλεμο αρχικά και στη θωράκιση του βορειοκορεατικού κράτους στη συνέχεια. Η χθεσινή συνάντηση ήταν η δεύτερη στο ανώτατο επίπεδο από το 2011, όταν ο τότε πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε συναντηθεί με τον Κιμ Γιονγκ Ιλ, πατέρα του σημερινού Βορειοκορεάτη ηγέτη.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ