500 λέξεις με τον Βαγγέλη Γιαννίση

500 λέξεις με τον Βαγγέλη Γιαννίση

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γεννήθηκε το 1988 στην Ελευσίνα. Το 2011 μετανάστευσε στη Σουηδία, όπου έμεινε για χρόνια, διδάσκοντας σε δημοτικά σχολεία και σε εκπαιδευτήρια ενηλίκων. Εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο αστυνομικής λογοτεχνίας «Το μίσος», το 2014. Ακολούθησαν άλλα τρία με πρωταγωνιστή τον επιθεωρητή Αντερς Οικονομίδη, όλα από τις εκδόσεις Διόπτρα. Το καινούργιο του βιβλίο, «Η γυναίκα του Ισνταλ», βασίζεται στην πραγματική υπόθεση μιας δολοφονίας, η οποία παραμένει ανεξιχνίαστη εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες.

Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;

Το «Chestnut Man» του Σόρεν Σβάιστρουπ και το «Writer’s guide to psychology» της Κάρολιν Κάουφμαν· ένα βιβλίο για διασκέδαση και ένα για τη δουλειά, δηλαδή. Α, και υποχρεωτικά έναν «Μπλε Κομήτη», κάπου κοντά.

Ποιος ήρωας/ηρωίδα λογοτεχνίας θα θέλατε να είστε και γιατί;

Ο Γιοσάριαν από το «Catch-22» του Τζόζεφ Χέλερ. Μολονότι έζησε σε μια εποχή στην οποία δεν θα ήθελα να βρίσκομαι (Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος), ταυτόχρονα είχε μία ζωή που άξιζε να γραφτεί σε βιβλίο.

Διοργανώνετε ένα δείπνο. Ποιους συγγραφείς καλείτε, ζώντες και τεθνεώτες;

Τον Γιορν Λιρ Χορστ, επειδή του έχω υποσχεθεί να του κάνω το τραπέζι την επόμενη φορά που θα έρθει στην Αθήνα, τον Στιγκ Λάρσον μπας και μάθω τι σκόπευε να κάνει στα επόμενα βιβλία του Millennium και τον Τζορτζ Ρ. Ρ. Μάρτιν για να τον ρωτήσω πότε σκοπεύει να τελειώσει το επόμενο βιβλίο του ASOIAF.

Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που μάθατε πρόσφατα χάρη στην ανάγνωση ενός βιβλίου;

Διαβάζοντας το νέο μυθιστόρημα του Σεμπάστιαν Φίτζεκ «Η θέση 7Α» έμαθα πως η συγκεκριμένη θέση υποτίθεται πως είναι η πιο επικίνδυνη σε ένα αεροπλάνο. Τουλάχιστον, ξέρω τώρα πια πού να μην κάθομαι.

Ποιο είναι το βιβλίο που έχετε διαβάσει τις περισσότερες φορές;

Το «Αγριεμένοι ανάπηροι επιστρέφουν από καυτά κλίματα» του Τομ Ρόμπινς.

Εχετε Facebook, Twitter κ.λπ.; Εάν ναι, εμποδίζουν ή εμπλουτίζουν το γράψιμο και το διάβασμα;

Ασχολούμαι κυρίως με Facebook και Instagram. Θα έλεγα ότι εμπλουτίζουν το διάβασμα. Αρκεί μία βόλτα σε κάποια βιβλιοφιλική ομάδα ή μία εξερεύνηση του #instavivlio για να ανακαλύψεις δεκάδες ενδιαφέροντα βιβλία – με όποια συνέπεια μπορεί να έχει αυτό στο πορτοφόλι σου. Τώρα, όσον αφορά το γράψιμο… Το Netflix το εμποδίζει περισσότερο από τα social media.

Στη «Γυναίκα του Ισνταλ» δεν συναντούμε τον επιθεωρητή Αντερς Οικονομίδη. Γιατί;

Ο Αντερς χωροχρονικά δεν «χωρούσε» στη συγκεκριμένη ιστορία, μια και διαδραματίζεται στη Νορβηγία του 1970. Οπότε, έπρεπε να πάρει άδεια για ένα βιβλίο και να παραθερίσει μέχρι το 2020.

Τελικά, ποιο είναι το μυστικό για να κερδίσει –και να κρατήσει– ένας συγγραφέας το ενδιαφέρον του αναγνώστη;

Η συνέπεια.

Πόσο… Σουηδός έχετε γίνει έπειτα από τόσα χρόνια που ζείτε στη Σουηδία;

Αρκετά, ώστε να τρώω τα κεφτεδάκια μου με μαρμελάδα μύρτιλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή