100 χρόνια «Κ»: Ιστορικά πρωτοσέλιδα – Ανοιχτή επιστολή του Γ.Α. Βλάχου στον Αδ. Χίτλερ

100 χρόνια «Κ»: Ιστορικά πρωτοσέλιδα – Ανοιχτή επιστολή του Γ.Α. Βλάχου στον Αδ. Χίτλερ

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 9 Μαρτίου 1941, με τη βελτίωση του καιρού, ξεκινά η εαρινή επίθεση των ιταλικών δυνάμεων. Η επίθεση προετοιμαζόταν από καιρό, εξελίχθηκε με την επίβλεψη του ίδιου του Μουσολίνι και εκδηλώθηκε στις πλευρές του άξονα Κλεισούρα – Τεπελένι, όπου ήταν συγκεντρωμένος ο κύριος όγκος των ελληνικών δυνάμεων.

Παρά την αριθμητική υπεροχή τους, οι δυνάμεις του Ντούτσε θα αποκρουστούν, οι δε απώλειές τους θα είναι διπλάσιες των ελληνικών. Μερικές από τις πιο σκληρές και πολυαίμακτες μάχες του ελληνοϊταλικού πολέμου θα διεξαχθούν σε αυτή τη φάση, με πλέον χαρακτηριστική τη σύγκρουση για το ύψωμα 731, μεταξύ Αώου και Αψου.

Λίγο πριν εκδηλωθεί η εαρινή επίθεση και κατά τη διάρκειά της, τέθηκε εκ των πραγμάτων το ζήτημα μιας ενδεχόμενης γερμανικής εισβολής.

Αν εκδηλωνόταν σε μια περίοδο που μαίνονταν οι μάχες με τον ιταλικό στρατό, ο κίνδυνος για τις ελληνικές δυνάμεις από τα νώτα ήταν και υπαρκτός και μεγάλος. Ηταν, λοιπόν, φυσικό το ζήτημα αυτό να απασχολήσει, επίσημα και ανεπίσημα, την ανώτατη ελληνική στρατιωτική ηγεσία.

Η θέση του Γενικού Στρατηγείου ήταν σαφής: Αντιστεκόμαστε αποφασιστικά στην ιταλική επίθεση και ταυτοχρόνως δίνουμε αποφασιστική μάχη κατά των Γερμανών στα οχυρά της Μακεδονίας.

Ο αρχιστράτηγος Αλ. Παπάγος, μάλιστα, δήλωσε στις 11 Μαρτίου ότι εκείνο το οποίο κυρίως τον ενδιέφερε «διά την ιστορίαν και διά την παγκόσμιον γνώμην, είναι όπως οι Ιταλοί μείνωσι μέχρι τέλους ηττημένοι παρά του Ελληνικού Στρατού, το οποίον θα συμβή εάν ο Ελληνικός Στρατός κρατήση, τουλάχιστον, τις σημερινές εν Αλβανία θέσεις του».

Αυτά ήταν λίγο-πολύ τα δεδομένα στις 8 Μαρτίου 1941, όταν ο Γεώργιος Α. Βλάχος δημοσίευε βαρυσήμαντη ανοιχτή επιστολή προς τον Αδόλφο Χίτλερ. «Ο ολίγος ή πολύς στρατός των Ελλήνων που είναι ελεύθερος, όπως εστάθη εις την Ηπειρον, θα σταθή, αν κληθή, εις την Θράκην», έγραφε ο Βλάχος. Η επιστολή φαίνεται πως ενόχλησε τον ηγέτη της ναζιστικής Γερμανίας, ο οποίος αργότερα δήλωνε πως μία από τις αφορμές για την επίθεση εναντίον της Ελλάδας, η οποία άρχισε την Κυριακή 6 Απριλίου 1941 στις 5.15, ήταν η θρασύτητα του Τύπου της.

100 χρόνια «Κ»: Ιστορικά πρωτοσέλιδα – Ανοιχτή επιστολή του Γ.Α. Βλάχου στον Αδ. Χίτλερ-1

«Εξοχότατε, αν αντί πεζικού, πυροβολικού και μεραρχιών, στείλη η Ελλάς φύλακας εις τα σύνορά της είκοσι χιλιάδας τραυματιών, χωρίς πόδια, χωρίς χέρια, με τα αίματα και τους επιδέσμους διά να τον υποδεχθούν;»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή