Αυξήθηκαν κατά 14% τα κέρδη 179 εισηγμένων το 2018

Αυξήθηκαν κατά 14% τα κέρδη 179 εισηγμένων το 2018

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aυξημένα κατά 14% ήταν τα καθαρά κέρδη των 179 εισηγμένων εταιρειών που έχουν δημοσιεύσει τα οικονομικά τους αποτελέσματα για τη χρήση του 2018, εφόσον αφαιρεθούν από την εξίσωση έκτακτες ζημίες και επιβαρύνσεις που έπληξαν την περυσινή κερδοφορία. Παράλληλα, 30 εταιρείες εμφανίζονται να έχουν καταγράψει την υψηλότερη επίδοση κερδών στην ιστορία τους ως εισηγμένες, επισημαίνει σε σχετική της ανάλυση η BETA Χρηματιστηριακή.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η εν λόγω παρατήρηση αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς στις εταιρείες με τα υψηλότερα –διαχρονικά– κέρδη περιλαμβάνονται μεγάλοι όμιλοι του δείκτη FTSE-25, όπως η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ο όμιλος Σαράντη, ο ΑΔΜΗΕ και η Coca-Cola, αλλά και επειδή επιτεύχθηκε με τους δυσμενέστερους φορολογικούς συντελεστές εταιρικών κερδών.

«Αν επομένως οι εταιρείες αυτές επιτύχουν το ίδιο αποτέλεσμα προ φόρων και το 2019 δεν αποκλείεται να αυξήσουν την απόδοσή τους, αφού φέτος ο συντελεστής φόρου θα είναι 28% αντί για 29% που ήταν το 2018», επισημαίνει η BETA.

Σε κάθε περίπτωση, όπως φαίνεται, μπορεί έκτακτες επιβαρύνσεις να έπληξαν τα κέρδη των εταιρειών πέρυσι, ωστόσο, εντέλει, η ποιοτική εικόνα της κερδοφορίας είναι αρκετά θετικότερη.

Αλλωστε, τα τελευταία χρόνια είναι αρκετά σύνηθες το φαινόμενο των μεγάλων διακυμάνσεων στα λειτουργικά αλλά και στα καθαρά κέρδη, λόγω έκτακτων παραγόντων. Στην περίπτωση της περυσινής χρήσης, οι ζημίες απομείωσης έπληξαν τα κέρδη της ΔΕΗ και των τριών μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων (Ελλάκτωρ, Αβαξ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ). Από την άλλη πλευρά, για πρώτη φορά από το 2014 οι τράπεζες έχουν θετική συνεισφορά 285 εκατ. ευρώ, παρά τη συρρίκνωση των καθαρών κερδών της Τράπεζας της Ελλάδος. Ωστόσο και πάλι η κερδοφορία των τραπεζών έχει αστερίσκους οι οποίοι είναι λιγότεροι και σαφώς πιο περιορισμένοι ποσοτικά από άλλες φορές.

Αυξήθηκαν κατά 14% τα κέρδη 179 εισηγμένων το 2018-1

Πάντως, ο κύκλος εργασιών των εισηγμένων επανήλθε σε επίπεδο πάνω από τα 70 δισ. ευρώ, χάρη στην αύξηση της ζήτησης στην εγχώρια οικονομία (+1,9%) και των τιμών του πετρελαίου, οι οποίες εκτόξευσαν κατά 23% τον τζίρο των διυλιστηρίων, που εξασφάλισαν μία από τις καλύτερες επιδόσεις όλων των εποχών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι 41 εταιρείες που αντιπροσωπεύουν το 23% του συνόλου, κατέγραψαν ιστορικά υψηλό τζίρο, επίτευγμα αξιοσημείωτο αν συνυπολογιστεί ότι σημειώθηκε σε μια συγκυρία χωρίς ιδιαίτερη συνδρομή κεφαλαίων κίνησης, μέσω του τραπεζικού συστήματος. Πολύ καλή εικόνα παρουσιάζουν και όσες εταιρείες βρίσκονται στον χώρο του τουρισμού (μεταφορές, ενοικιάσεις μέσων και ξενοδοχεία), οι οποίες εμφάνισαν σταθερά υψηλή ζήτηση το 2018.

Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας των εισηγμένων ανήλθαν σε 2,85 δισ. ευρώ και αναμένεται να διανείμουν μερίσματα που αντιστοιχούν στο 50%, μέγεθος αυξημένο κατά 4,1% σε σχέση με πέρυσι, χάρη και στη μείωση του φορολογικού συντελεστή των διανεμόμενων κερδών από 15% σε 10% για τα κέρδη του 2018. Οι εταιρείες που θα μοιράσουν μερίσματα φέτος εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τις 50, το οποίο αποτελεί μια ακόμα θετική μέτρηση για τη χρονιά που πέρασε.

Ο καθαρός δανεισμός των εισηγμένων εταιρειών αυξήθηκε κατά 2,5%, αφενός εξαιτίας της αδυναμίας μεγαλύτερης χρηματοδότησης της οικονομίας από τον τραπεζικό κλάδο, αφετέρου λόγω της μείωσης των μετρητών που παρατηρήθηκε στο τέλος της χρονιάς στα ταμεία των εισηγμένων. Επίσης, σε επίπεδο υπολοίπων παρατηρούνται μεγαλύτερες κλίμακες αναχρηματοδοτήσεις με μακροπρόθεσμη διάρκεια (+7,1%) έναντι του βραχυπρόθεσμου δανεισμού (-13%).

Σύμφωνα με τον κ. Μάνο Χατζηδάκη, υπεύθυνο του Τμήματος Ανάλυσης της BETA Xρηματιστηριακής, οι μελλοντικές προοπτικές των εισηγμένων διαγράφονται θετικότερες. Αν οι τράπεζες καταφέρουν και επιτύχουν τους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους, είναι πιθανό να αναζητήσουν και νέα κεφάλαια, όχι όμως για την κεφαλαιοποίησή τους, αλλά για να ενισχύσουν την κερδοφορία τους, μέσω μιας νέας πιστωτικής επέκτασης. «Σε αυτήν την επέκταση, οι επιχειρήσεις που έχουν αντέξει και βρήκαν τον τρόπο να λύσουν τον γρίφο της ρευστότητας όλα τα προηγούμενα χρόνια, έχουν κάθε λόγο να είναι αισιόδοξες. Ηδη καταγράφονται κινήσεις ειδικού επενδυτικού ενδιαφέροντος από μερίδα εισηγμένων που υιοθετεί μια πιο αναπτυξιακή στάση», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή