Με δύναμη από τη Θεσσαλονίκη

Με δύναμη από τη Θεσσαλονίκη

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ιδέες που αξίζει να διαδοθούν». Αυτό είναι το μότο του TED και του TEDxThessaloniki, που φέτος συμπληρώνει δέκα χρόνια ζωής και μπορεί υπερήφανα να δηλώνει ότι το ακολουθεί πιστά. Μέσα σε μία δεκαετία έχει δώσει βήμα σε 133 ομιλητές, που χάρισαν 2.139 λεπτά γνώσης, προβληματισμού και συγκίνησης σε 5.035 θεατές.

Το TEDxThessaloniki γεννήθηκε το 2010 από μια ομάδα πέντε ατόμων. Ψυχή αυτής της προσπάθειας ήταν και είναι η Έλενα Παπαδοπούλου, curator του TEDxThessaloniki, καθώς και TEDx Αmbassador για την Ελλάδα. 

Η Έλενα μπήκε στην ομάδα το 2011 και, όπως και τα άλλα περίπου 45 άτομα της ομάδας, αφιερώνει εκατοντάδες ώρες εθελοντικής εργασίας στην επιτυχία του θεσμού. Αυτό που την εμπνέει είναι ο συνδυασμός ανθρώπου και ιδεών. «Για εμένα, αυτά τα δύο στοιχεία είναι η κινητήριος δύναμη της ύπαρξής μας», τονίζει. «Το πρώτο γιατί η συναναστροφή με τους ανθρώπους σε γεμίζει, σε μαθαίνει, σε εξελίσσει και το δεύτερο γιατί οι ιδέες μάς πάνε μπροστά, μας κάνουν να οραματιζόμαστε».  

Σε όλα αυτά τα χρόνια, η Έλενα θυμάται πολλές έντονες στιγμές: τα δάκρυα όλων όταν η υπεύθυνη επικοινωνίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Melissa Fleming, διηγήθηκε την ιστορία της 19χρονης Doha από τη Συρία, την υπέροχη ομιλία της Περσεφόνης Μήττα, προέδρου του Συλλόγου Καρκινοπαθών Μακεδονίας-Θράκης, η οποία ανέβηκε στη σκηνή παρότι την προηγούμενη ημέρα είχε χάσει τον άντρα της, τη γενναιότητα που επέδειξε ο Μιχάλης Λώλης, ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος αξιωματικός της Αστυνομίας, τα λόγια μιας κοπέλας από την Καβάλα όταν της αποκάλυψε ότι μια ομιλία TEDx την ενέπνευσε να μείνει στην Ελλάδα και να ξεκινήσει τη δική της σειρά κοσμημάτων. Ξεκινώντας τη δουλειά από τον Σεπτέμβριο, η Έλενα, σε συνεργασία με την ομάδα της, προσπαθεί κάθε χρόνο το TEDxThessaloniki να αποτελεί έναν καταστατικό χάρτη των ζητημάτων που απασχολούν την καθημερινότητά μας και πρόκειται να επηρεάσουν το μέλλον μας. Στο φετινό πρόγραμμα, με τίτλο «Νέος Τόπος» (11/5, Βασιλικό Θέατρο), περιλαμβάνονται ομιλίες που θα θίξουν θέματα από τα fake news και τους δορυφόρους μέχρι το online dating και την επιγενετική. Η Έλενα εύχεται το TEDxThessaloniki «να συνεχίζει με το βλέμμα του μπροστά, διατηρώντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ιδέες ως εργαλεία προόδου και εξέλιξης». ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή