Τουρκία: Υπό ανάκριση 100 αξιωματούχοι εκλογικών τμημάτων

Τουρκία: Υπό ανάκριση 100 αξιωματούχοι εκλογικών τμημάτων

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τούρκοι εισαγγελείς ξεκίνησαν 32 δικαστικές έρευνες σχετικά με ισχυρισμούς για παρατυπίες στις τοπικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης, καλώντας περισσότερους από 100 αξιωματούχους εκλογικών τμημάτων για ανάκριση, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Αναντολού. Οι εκλογές της 31ης Μαρτίου ανέδειξαν υποψηφίους της αντιπολίτευσης ως δημάρχους στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, με μεγαλύτερη ανατροπή στη Κωνσταντινούπολη, όπου ο Εκρέμ Ιμάμογλου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος κέρδισε τον πρώην πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ με διαφορά 14.000 ψήφων. Ωστόσο, η κυβερνητική παράταξη του AKP έχει ζητήσει επανειλημμένως την ακύρωση και την επανάληψη της ψηφοφορίας στην Κωνσταντινούπολη, κάνοντας αίτηση στο εκλογικό συμβούλιο για έρευνα περί παρατυπίας και παρανομίας στα εκλογικά κέντρα της μεγαλούπολης της Τουρκίας.

Οι έρευνες θα επικεντρωθούν στις περιφέρειες του Καντίκιοϊ, του Μαλτεπέ και του Ατασεχίρ, όπου ο Ιμάμογλου επικράτησε του υποψηφίου του κυβερνητικού κόμματος με αξιοσημείωτη διαφορά. Η ένσταση του AKP αφορά τις αποκλίσεις μεταξύ του αριθμού των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων και του αριθμού των ψηφοδελτίων, τον διορισμό προέδρων εκλογικών επιτροπών που δεν είναι κυβερνητικοί υπάλληλοι όπως ορίζει ο νόμος, αλλά και τη συμμετοχή ψηφοφόρων που δεν θα έπρεπε να απολαμβάνουν το εκλογικό δικαίωμα λόγω της συμμετοχής τους στο αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016. Την περασμένη εβδομάδα, το εκλογικό συμβούλιο έκρινε πως η τελευταία ένσταση δεν έχει νομική υπόσταση, ωστόσο η τελική απόφαση για τη νομιμότητα της εκλογικής αναμέτρησης αναμένεται να δημοσιευθεί κάποια στιγμή πριν από την Κυριακή.

Επειτα από μία σειρά πιο μετριοπαθών δηλώσεων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πλέον ο κυριότερος εκπρόσωπος του αφηγήματος περί νοθείας στις εκλογές είναι ο αρχηγός του κόμματος των εθνικιστών, Ντεβλέτ Μπαχτσελί. «Οι ξένες δυνάμεις εργάζονται πυρετωδώς για να καλύψουν την παράνομη και παράτυπη κατάσταση που στιγμάτισε τις εκλογές της Κωνσταντινούπολης», ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του ο ηγέτης του MHP, απαιτώντας την επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας στις 2 Ιουνίου. Παράλληλα, μια αξιοσημείωτη ομάδα αξιωματούχων του AKP αμφισβητεί δημοσίως τη συμμαχία του κόμματός τους με το κόμμα του Μπαχτσελί, κατηγορώντας τον εμμέσως για την εκλογική αποτυχία του συνδυασμού στις τοπικές εκλογές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή