Πανελλαδικές: Ο εξεταστικός μαραθώνιος αρχίζει με σπριντ

Πανελλαδικές: Ο εξεταστικός μαραθώνιος αρχίζει με σπριντ

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις δικές τους… Πανελλαδικές Εξετάσεις θα δώσουν για ακόμη μία χρονιά φέτος οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας. Η διαδικασία των Πανελλαδικών θεωρείται το κορυφαίο ετήσιο γεγονός για τη λειτουργία του υπουργείου Παιδείας. Και αυτό λόγω της μεγάλης πολιτικής και κοινωνικής σημασίας που έχει για την ελληνική κοινωνία το καλό πανεπιστημιακό πτυχίο, και, όπως αναφέρεται, «κάθε οικογένεια έχει ένα παιδί που διαγωνίζεται». Μόνο που φέτος ο μαραθώνιος των διοικητικών υπηρεσιών, που ολοκληρώνεται με την έκδοση των βάσεων τον Αύγουστο – Σεπτέμβριο, πρέπει να ξεκινήσει με ένα δυνατό… σπριντ. Εξαιτίας της ψήφισης, σχεδόν 40 ημέρες πριν από την έναρξη των Πανελλαδικών, του νόμου που αλλάζει άρδην το τοπίο στα ΑΕΙ –προέκυψαν περί τα 100 νέα τμήματα– υπάρχουν ακόμη σημαντικές εκκρεμότητες που πρέπει να διευθετηθούν έως την αυλαία των Πανελλαδικών. Ενδεικτικά, δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη ο αριθμός των εισακτέων στα ΑΕΙ, οι οποίοι φέτος αναμένεται να ξεπεράσουν τις 75.000, αυξημένος από τις 74.692 θέσεις που δόθηκαν για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2018-2019. Το εναρκτήριο λάκτισμα των εξετάσεων θα γίνει φέτος την Πέμπτη 6 Ιουνίου για τους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων και την Παρασκευή 7 Ιουνίου για τη μεγαλύτερη κατηγορία υποψηφίων, εκείνους των Γενικών Λυκείων.

Ειδικότερα, όπως ανέφεραν στην «Κ» υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Παιδείας, η επιστροφή χθες των υπαλλήλων των αρμόδιων υπηρεσιών μετά τις πασχαλινές εορτές σήμανε την έναρξη των διαδικαστικών βημάτων μετά την ψήφιση του νέου νόμου μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα. Με τον νόμο ιδρύονται ή αναβαθμίζονται τμήματα στο Πανεπιστήμιο Πατρών, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, ενώ σε πανεπιστήμια αναβαθμίζονται τα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς και το ΤΕΙ Κρήτης. Τα ΤΕΙ διαγράφονται από τα μηχανογραφικά και θα διατηρηθούν εν λειτουργία μόνο για τους υπάρχοντες φοιτητές τους. Οι διαδικασίες θα «τρέξουν» από το υπουργείο Παιδείας σε παράλληλους χρόνους. Από τη μια, θα γίνονται τα απαραίτητα θεσμικά βήματα και από την άλλη, η επί της ουσίας δουλειά των υπαλλήλων για τον προσδιορισμό του αριθμού των εισακτέων και την κατανομή των τμημάτων στα επιστημονικά πεδία.

Κατά πρώτον, πρέπει να δημοσιευθεί ο νόμος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Κατόπιν, θα πρέπει να εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις βάσει των οποίων θα γίνει η κατανομή των νέων τμημάτων στα επιστημονικά πεδία. Χαρακτηριστικό στοιχείο των «γραναζιών» που πρέπει να δουλέψουν γρήγορα είναι ότι η κατανομή των τμημάτων για τους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων, που πλέον θα διεκδικούν μόνο θέσεις σε πανεπιστήμια αντί των ΤΕΙ όπως μέχρι πέρυσι, πρέπει να αποφασιστεί κατόπιν εισήγησης τριμελούς επιτροπής που αποτελείται από τον πρόεδρο της ΑΔΙΠ και τους επικεφαλής της Διεύθυνσης Διεξαγωγής Εξετάσεων και της Διεύθυνσης Σπουδών της Τεχνικής Εκπαίδευσης. Υστερα θα συνταχθεί ένα πρότυπο μηχανογραφικό για όλους τους υποψηφίους καθώς και ο αριθμός των εισακτέων.

Εισηγήσεις

Ως προς τον αριθμό, τα νέα τμήματα φρενάρουν την προσπάθεια. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ήδη έχουν κατατεθεί οι εισηγήσεις των ΑΕΙ για τα τμήματα που ήδη λειτουργούν. Ωστόσο για τα νέα τμήματα που έχουν προκύψει από συγχώνευση των ΤΕΙ με ένα πανεπιστήμιο, και άρα έχει αλλάξει το ακαδημαϊκό τους προφίλ, απαιτείται επιπλέον εισήγηση. Πόσο μάλλον που με εκπρόθεσμες τροπολογίες βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, για να εξυπηρετηθούν μικροκομματικές στοχεύσεις, ιδρύθηκαν τμήματα χωρίς ουσιαστική ακαδημαϊκή μελέτη.

Ενα ακόμη επιβαρυντικό στοιχείο είναι πως ο ορισμός του αριθμού εισακτέων γίνεται για το σύνολο των υποψηφίων, ωστόσο μετά απαιτείται η κατανομή των θέσεων στις υποκατηγορίες των υποψηφίων. Και φέτος ο γρίφος είναι δυσκολότερος από άλλες χρονιές, αφού οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ θα διεκδικήσουν το 10% των θέσεων στα συναφή τμήματα με την ειδικότητά τους και το 5% σε ιατρικές, πολυτεχνεία και τμήματα θετικών επιστημών.

Ολα πρέπει να ολοκληρωθούν εντός Μαΐου. Η προϊστορία δείχνει ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας θα ανταποκριθούν στο σπριντ που τους υπέβαλε ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Γαβρόγλου καταθέτοντας το νομοσχέδιο προς ψήφιση στη Βουλή στο παρά ένα των Πανελλαδικών Εξετάσεων…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή