Υποβολείο

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι κρίμα κι άδικο για τα μικρότερα κόμματα που, μετά τέσσερα χρόνια συριζαϊκής βεντούζας, γίνονται πρώτα οι ευρωεκλογές, πριν από τις βουλευτικές. l Θα έπρεπε να γίνουν πρώτα οι βουλευτικές, ώστε ο Σύριζα «να θρέψει τους καρπούς» l (όπως λέει ο ελληνομαθής πρωθυπουργός) l του κυβερνητικού βίου και της χαμερπούς πολιτείας του l και κατόπιν, στις ευρωεκλογές, να μπορούσε ο κάθε ψηφοφόρος, απαλλαγμένος από το άγος αυτό, να ψηφίσει όποιο κόμμα τον εκφράζει περισσότερο. l Ετσι, όμως, όπως τα κάνει ο Τσίπρας, εις οιωνός άριστος: l Αμύνεσθαι περί πάτρης.

Διότι γι’ αυτό ακριβώς πρόκειται. l Θα μας φάει το μαύρο το φίδι αν δεν συντριβεί και συνεχίσει να μας σέρνει στον οικονομικό βάλτο και στον πολιτισμικό βούρκο αυτό το διχαστικό, ανίκανο, οπισθοδρομικό και φιλοτόμαρο σινάφι.

Ο Μάιος μας έφτασε με βήμα ταχύ l και σε τρεις βδομάδες από σήμερα θα ξέρουμε προς τα πού μας πάνε τα κύματα. l Εχουμε προηγουμένως ν’ ακούσουμε πολλά τα εξ αμάξης, l με πρώτη τη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση μομφής κατά Πολάκη που θα καταθέσει η Ν.Δ. l και την οποία ο αδελφοποιτός του «αψύ Σφακιανού» Τσίπρας θα μετατρέψει σε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησής του. l Τι άλλο μπορούσε να κάνει άλλωστε ο ψοφοδεής, όντας επικεφαλής μιας κυβέρνησης-κουρελούς. l Με τα ίδια τα στελέχη του να έχουν στραφεί κατά της αιγίδας που ασμένως προσφέρει στον «αψύ Σφακιανό». l Επαναλαμβάνω τον τσιπρικό ευφημισμό l (λέει το ξίδι γλυκάδι, ως συνήθως) l διότι δυο βδομάδες τώρα σκέφτομαι επίμονα πώς θα αντιδρούσε η μακαρίτισσα Σφακιανή μάνα μου, l ένα γνήσια λαϊκό και ευγενούς ψυχής πλάσμα, l ακούγοντας να διασύρονται έτσι τα πατρογονικά της. l «Το γένος Νικολάου Σαμαριτάκη, από τη Σκαλωτή Σφακίων» την άκουγα να λέει συχνά όταν διηγιόταν διάφορα του δύσκολου βίου της. l Ακου «αψύς Σφακιανός» ένας χυδαίος πολιτικάντης, που το παίζει και Ιερεμίας της δημόσιας ζωής. l Τους Σφακιανούς που ζούνε στα Σφακιά ή όπου γης σήμερα δεν ακούω να αντιδρούν στο διασυρμό του τόπου τους.

Τον Μητσοτάκη προκάλεσε ο Τσίπρας να αντιπαρατεθεί μαζί του, αν κοτάει, «πρόσωπο με πρόσωπο». l Πού εννοούσε, στη Βουλή; l Οχι στη Βουλή, σιγά, l στην Τ.V. εννοούσε ο παλικαράς προστάτης του παλικαρά «αψύ».

Η τουβούλα είναι κατ’ αυτόν τα σύγχρονα Μαρμαρένια Αλώνια. l Γι’ αυτό και άφρισε να τα αλώσει. l Ο Αγενής Αφρίτας.

Είναι τα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι και του Μίκη Θεοδωράκη πένθιμα; l Είναι, φαίνεται, κατά την κρίση σοβαρών κατά τα άλλα ραδιοσταθμών,

l οι οποίοι μπορεί ολοχρονίς να αγνοούν σχεδόν ολοκληρωτικά στις εκπομπές τους το l –ακμαίο πάντα και ασφαλώς αξεπέραστο– l έργο των δύο αυτών κορυφών του ελληνικού μέλους, l αλλά το θυμούνται τη… Μεγάλη Εβδομάδα. l Οπως έβαζε παλιά το, μοναδικό τότε, δημόσιο ραδιόφωνο μόνο κλασική μουσική. l Και μάλιστα τι «θυμούνται» και βάζουν από το πολυποίκιλο έργο τους; l Ο,τι λάχει κι αβασάνιστα. l Τρεις τουλάχιστον φορές ένα πρωινό l Μεγάλη Πέμπτη ή Παρασκευή, δεν θυμάμαι l άκουσα στον ίδιο σταθμό την άσχετη με το Θείο Πάθος «Αθανασία» των Χατζιδάκι-Γκάτσου l ενώ βάλανε και του Μίκη το πανάσχετο εμβατήριο «Ποιος δεν μιλά για τη Λαμπρή» l σχετικό μόνο με την αντίσταση των Ιρλανδών στον Εγγλέζο δυνάστη, l από τη μουσική για το έργο του Μπρένταν Μπίαν «Ενας όμηρος» l – «σε σκηνοθεσία Κάρολου Κουν» είπε ο παρουσιαστής εξίσου αβασάνιστα, γιατί το είχε σκηνοθετήσει βέβαια ο Λεωνίδας Τριβιζάς στο Κυκλικό Θέατρό του.

Σημεία των καιρών. l Και το ότι τα ελληνικά ραδιόφωνα αγνοούν προκλητικά το σπουδαίο έργο Μάνου και Μίκη, l και το ότι «θυμούνται» ως «πένθιμα» κάποια τραγούδια τους τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Η παρακμή στάζει από παντού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή