Μείωση ανεργίας και αύξηση μισθών στις ΗΠΑ τον Απρίλιο

Μείωση ανεργίας και αύξηση μισθών στις ΗΠΑ τον Απρίλιο

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίστηκε και τον Απρίλιο με πολύ ικανοποιητικό ρυθμό η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ, ενώ το ποσοστό της ανεργίας υποχώρησε στο 3,6%, το χαμηλότερο από τον Δεκέμβριο του 1969. Τα μοναδικά αρνητικά στοιχεία ήταν η υποχώρηση της απασχόλησης και το ότι ο ρυθμός αύξησης των μισθών ήταν ελαφρώς χαμηλότερος από το αναμενόμενο.  Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, τον Απρίλιο δημιουργήθηκαν 263 χιλιάδες θέσεις εργασίας, δηλαδή πολύ περισσότερες από τις 190 χιλιάδες που είχαν προβλέψει οικονομολόγοι που είχαν πάρει μέρος σε έρευνα του Bloomberg. Το μέσο ωρομίσθιο αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 3,2% και μηνιαίο ρυθμό 0,2%, όσο είχε αυξηθεί δηλαδή και τον Μάρτιο.

Ο ευρύτερος ρυθμός ανεργίας, που περιλαμβάνει και όσους εργαζομένους δουλεύουν υπό καθεστώς μερικής απασχόλησης αλλά θα επιθυμούσαν πλήρη απασχόληση και όσους έχουν σταματήσει να αναζητούν εργασία, παρέμεινε σταθερός στο 7,3%. Το ποσοστό απασχόλησης, δηλαδή το ποσοστό ανθρώπων που βρίσκονται σε ηλικία εργασίας και έχουν εργασία, υποχώρησε στο 62,8% από 63%, ενώ δέκα χρόνια μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση εξακολουθεί να απέχει σημαντικά από το προ κρίσης επίπεδο, που ήταν περίπου 66%. Η αναπάντεχα και ευχάριστα μεγάλη αύξηση των νέων θέσεων εργασίας έρχεται έπειτα από μήνες θετικών νέων από την αμερικανική αγορά εργασίας.

Αυτό ενδεχομένως να αποτελέσει πρόβλημα για την αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed), η οποία είχε διατηρήσει την Τετάρτη αμετάβλητα τα επιτόκια δανεισμού, παρά τη δημόσια παραίνεση του Ντόναλντ Τραμπ να τα μειώσει, ώστε να υποστηρίξει την οικονομική ανάπτυξη. Η Fed είχε επαναλάβει την πρόθεσή της να τηρήσει υπομονετική στάση ακόμη και αν παρατηρείται «πολύ ισχυρή δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», καθώς ο πληθωρισμός παραμένει σε χαμηλό επίπεδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή