Βρετανία: «Exit» για τους δύο… μεγάλους

Βρετανία: «Exit» για τους δύο… μεγάλους

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Τα δύο μεγάλα κόμματα της Βρετανίας «τιμώρησαν» οι ψηφοφόροι στις δημοτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν σε πολλούς δήμους της χώρας, εκφράζοντας τη διαφωνία τους για τον χειρισμό του Brexit από τους Συντηρητικούς, αλλά και τους Εργατικούς. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, οι Συντηρητικοί έχασαν τον έλεγχο 16 δήμων και απώλεσαν περισσότερες από 400 έδρες δημοτικών συμβούλων σε όλη τη χώρα.

Οι Εργατικοί, από τη μεριά τους, έχασαν δύο δήμους και περισσότερες από 70 έδρες δημοτικών συμβουλίων. Σε χθεσινές δηλώσεις της, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι υπογράμμισε ότι το μόνο δίδαγμα των εκλογών ήταν ότι οι ψηφοφόροι απαιτούν την ταχεία προώθηση του Brexit, επαναλαμβάνοντας την έντονη προσωπική της διαφωνία με τη διενέργεια δεύτερου δημοψηφίσματος.

Νικητές των εκλογών μπορούν να χαρακτηριστούν οι φιλοευρωπαϊστές Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, που απέκτησαν τον έλεγχο οκτώ δήμων και περισσότερων των 300 εδρών σε δημοτικά συμβούλια. Καλή εμφάνιση πραγματοποίησαν πολλά ανεξάρτητα τοπικά κόμματα, που κατέκτησαν συνολικά δύο δήμους και 215 έδρες σε δημοτικά συμβούλια. Ικανοποιημένα εμφανίζονταν χθες και στελέχη των Πρασίνων, οι οποίοι απέκτησαν τον έλεγχο 34 εδρών σε δημοτικά συμβούλια. Το νέο Κόμμα Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ, που φέρεται να έχει προσελκύσει σημαντικό ποσοστό ψηφοφόρων των Συντηρητικών, δεν κατέβασε υποψηφίους στις δημοτικές εκλογές. Το κόμμα του Φάρατζ αναμένεται, όμως, να πραγματοποιήσει ισχυρή εμφάνιση στις ευρωεκλογές.

Στην κρίση του Brexit και στις επιπτώσεις της στην εσωτερική πολιτική σκηνή απέδιδαν στελέχη του Συντηρητικού Κόμματος τις απώλειες στις δημοτικές εκλογές. Παρότι οι απώλειες αυτές σε δήμους οι οποίοι ψήφισαν υπέρ του Brexit δεν ήταν τόσο σημαντικές, οι Τόρις υπέστησαν σημαντικές ήττες απέναντι στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες. Τα προβλήματα των Συντηρητικών δεν κατάφερε να εκμεταλλευθεί το ευρωσκεπτικιστικό UKIP, χάνοντας 54 έδρες σε δημοτικά συμβούλια σε όλη τη χώρα.

Σε χθεσινές δηλώσεις του, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ δήλωσε ότι το αποτέλεσμα της κάλπης αποτελεί «χαστούκι στο πρόσωπο και των δύο μεγάλων κομμάτων». Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος των Συντηρητικών Μπράντον Λιούις είπε, μιλώντας σε τηλεοπτικό ειδησεογραφικό δίκτυο: «Οι ψηφοφόροι νιώθουν οργή για την απραξία των βουλευτών όλων των κομμάτων. Οφείλουμε να ξεπεράσουμε το αδιέξοδο, να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να εκπληρώσουμε την υπόσχεσή μας για έξοδο από την Ε.Ε.».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή