Προς τις κάλπες με μπαράζ θετικών μέτρων

Προς τις κάλπες με μπαράζ θετικών μέτρων

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «αξιοπιστία» της οικονομίας και τα «θετικά μέτρα», που έρχονται από Δευτέρα, είναι οι δύο βασικοί πυλώνες στους οποίους θα εστιάσει η κυβέρνηση στις περίπου 20 ημέρες που απομένουν πριν στηθούν οι πολλαπλές κάλπες για την επόμενη Ευρωβουλή και τους αυτοδιοικητικούς άρχοντες.

Δύο καθ’ ύλην αρμόδιοι υπουργοί, οι Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος και Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, «έδειξαν» προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς στις τελευταίες παρεμβάσεις τους εστίασαν στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Ο κ. Τσακαλώτος, από τα Γιάννενα όπου μίλησε σε κομματική εκδήλωση, σημείωσε πως είτε σήμερα Σάββατο είτε τη Δευτέρα θα κατατεθεί στη Βουλή ένα μεικτό νομοσχέδιο που αφορά τις 120 δόσεις, τόσο για τις ασφαλιστικές εισφορές όσο και για τους φόρους. Στο ίδιο μοτίβο η κ. Εφη Αχτσιόγλου υποστήριξε (News 24/7) πως «τη Δευτέρα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο στο οποίο θα περιλαμβάνονται οι 120 δόσεις για τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία και στην εφορία», ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμα και για καταβολή 13ης σύνταξης, αφού, όπως είπε, «διαμορφώνεται νέο πεδίο δημοσιονομικού χώρου» τον οποίο «θα τον αξιοποιήσουμε στο έπακρο». Η κ. Αχτσιόγλου μάλιστα, αποκαλύπτοντας κομμάτι του κυβερνητικού σχεδιασμού, παρέπεμψε στον πρωθυπουργό, εκτιμώντας πως «σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις».

Ο ίδιος πάντως ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε και χθες την περιοδεία του στην Κρήτη, επισκεπτόμενος το πρωί τα Ανώγεια. Ο πρωθυπουργός, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τον διαρκή εναγκαλισμό του με τον Παύλο Πολάκη, τόνισε με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα πως βρίσκεται στα Ανώγεια «με τους Κρητικούς υπουργούς». Πράγματι, κατά την επίσκεψή του στη γενέτειρα του Νίκου Ξυλούρη, ήταν παρόντες και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης. Τις προηγούμενες ημέρες τοπικά μέσα της Κρήτης έκαναν λόγο για ενόχληση των δύο υπουργών, μετά την επιλογή του κ. Τσίπρα να περάσει το πρώτο κομμάτι της παραμονής του στην Κρήτη, που είχε χαρακτήρα διακοπών, με τον κ. Πολάκη, δείχνοντας τη στενή σχέση που τους συνδέει. Το βράδυ άλλωστε της Πέμπτης, σε τοπικό γλέντι που στήθηκε στο χωριό Χουδέτσι, με αφορμή την παρουσίαση των ευρωβουλευτών της Κρήτης, ο πρωθυπουργός και ο κ. Πολάκης χόρεψαν μαζί, ενώ ακολούθως ο αναπληρωτής υπουργός αφιέρωσε, μέσω των αγαπημένων του μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μία μαντινάδα στον πρωθυπουργό, που μεταξύ άλλων έλεγε πως «εμείς θα το γλεντίζομε κι όπου το βγάλει η βράση, το δρόμο που ανοίξαμε κανείς δε θα χαλάσει». Ο στενός εναγκαλισμός των δύο ανδρών αποκτά μεγαλύτερη σημασία ενόψει της πρόταση μομφής που θα καταθέσει η Ν.Δ. τη Δευτέρα για τον κ. Πολάκη και αναμένεται να αποτελέσει σημείο τριβής μεταξύ των κομμάτων της πλειοψηφίας και της αντιπολίτευσης.

Παρέμβαση Φίλη

Χθες πάντως, ο κ. Φίλης, σε δημόσια παρέμβασή του στον ΑNT1, επανέλαβε πως τα όσα είπε ο Κρητικός πολιτικός για τον κ. Κυμπουρόπουλο χρήζουν διόρθωσης, καθώς «πρέπει να αναγνωρίζεται από όλους ο αγώνας που δίνουν άνθρωποι όπως ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος». Πρόσθεσε πάντως πως θα καταψηφίσει την πρόταση μομφής που θα καταθέσει η Ν.Δ. κατά του κ. Πολάκη, κάνοντας λόγο για αντιπερισπασμό του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για ντιμπέιτ. Αυτό το τελευταίο, το ντιμπέιτ, είναι ακόμα ένα θέμα που σηκώνουν «ψηλά» από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ζητώντας επισταμένα τηλεοπτική αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θεωρούν πως αναδεικνύουν την ένδεια επιχειρημάτων του κ. Μητσοτάκη σε μείζονα θέματα. Το είπε χθες η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου, υπογραμμίζοντας πως ο κ. Μητσοτάκης σε ένα ντιμπέιτ «θα πρέπει να μιλήσει όχι μόνο για τη Βενεζουέλα και τον Μαδούρο» αλλά και «για το ασφαλιστικό, για τα εργασιακά δικαιώματα και την ανάπτυξη» και όλα αυτά «είναι πράγματα τα οποία αγχώνουν πάρα πολύ τον κ. Μητσοτάκη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή