Ταϊλάνδη: Ο Μάχα Βατζιραλονγκόρν στέφεται επισήμως βασιλιάς της χώρας (φωτογραφίες)

Ταϊλάνδη: Ο Μάχα Βατζιραλονγκόρν στέφεται επισήμως βασιλιάς της χώρας (φωτογραφίες)

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε σήμερα και θα διαρκέσει τρεις ημέρες η τελετή στέψης του Μάχα Βατζιραλονγκόρν, του νέου βασιλιά της Ταϊλάνδης.

Ο 66χρονος Βατζιραλονγκόρν διαδέχθηκε στον θρόνο τον πατέρα του όταν εκείνο πέθανε τον Οκτώβριο 2016, έπειτα από 70 χρόνια στην εξουσία, όμως η επίσημη στέψη του καθυστέρησε προκειμένου να περάσει ένα διάστημα πένθους.

Η τελετή που θα μετατρέψει συμβολικά τον βασιλιά σε έναν ζώντα θεό ξεκίνησε λίγο πριν τις 10:00 (τοπική ώρα, 06:00 ώρα Ελλάδας) παρουσία της νέας του συζύγου, της βασίλισσαςΣουτίντα, την οποία ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την Τετάρτη, ότι παντρεύτηκε.

Ταϊλάνδη: Ο Μάχα Βατζιραλονγκόρν στέφεται επισήμως βασιλιάς της χώρας (φωτογραφίες)-1
Ταϊλάνδη: Ο Μάχα Βατζιραλονγκόρν στέφεται επισήμως βασιλιάς της χώρας (φωτογραφίες)-2
Ταϊλάνδη: Ο Μάχα Βατζιραλονγκόρν στέφεται επισήμως βασιλιάς της χώρας (φωτογραφίες)-3

Η τελετή, που μεταδίδεται απευθείας από τα τηλεοπτικά δίκτυα της Ταϊλάνδης, είναι ένα μίγμα βουδιστικών και βραχμανικών εθίμων και ξεκίνησε στις 10:09 (τοπική ώρα), μια ώρα που επιλέχθηκε βάσει των άστρων.

Ένας από τους επίσημους τίτλους που θα λάβει ο νέος βασιλιάς θα είναι ο Ράμα Ι’, ή ο 10ος βασιλιάς της δυναστείας Τσάκρι που ιδρύθηκε το 1782.

Η σημερινή τελετή έχει στόχο να τον μεταμορφώσει σε «ντεβαράζα», δηλαδή στην ενσάρκωση των θεών. Οι τελετές θα συνεχιστούν ως τη Δευτέρα, ένα γεγονός που δεν έχει ξαναζήσει η Ταϊλάνδη μετά το 1950 οπότε στέφθηκε ο βασιλιάς Μπουμιμπόλ Αντουλγιαντέι.

Κανένας εστεμμένος δεν έχει προσκληθεί στις τελετές αυτές, «όπως προστάζει η παράδοση», διευκρίνισε το ταϊλανδικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ωστόσο πολλοί ξένοι τουρίστες, φορώντας κίτρινα πουκάμισα, το χρώμα της μοναρχίας, έχουν συρρεύσει στους δρόμους γύρω από το παλάτι.

Ταϊλάνδη: Ο Μάχα Βατζιραλονγκόρν στέφεται επισήμως βασιλιάς της χώρας (φωτογραφίες)-4
Ταϊλάνδη: Ο Μάχα Βατζιραλονγκόρν στέφεται επισήμως βασιλιάς της χώρας (φωτογραφίες)-5
Ταϊλάνδη: Ο Μάχα Βατζιραλονγκόρν στέφεται επισήμως βασιλιάς της χώρας (φωτογραφίες)-6

Οι τελετές θα συνεχιστούν ως τη Δευτέρα 6 Μαΐου. Αύριο Κυριακή ο Βατζιραλονγκόρν θα παρελάσει πάνω σε ένα χρυσό φορείο που θα κρατούν στρατιώτες στους δρόμους της Μπανγκόκ. Τη Δευτέρα θα εμφανιστεί σε ένα από τα μπαλκόνια του παλατιού και θα δεχθεί ξένους διπλωμάτες.

Η στέψη αυτή αποτελεί ευκαιρία για τον Βατζιραλονγκόρν να παρουσιαστεί ως εγγυητής της ενότητας της Ταϊλάνδης, η οποία έχει γνωρίσει 12 πραξικοπήματα από το 1932, εκ των οποίων δύο τον 21ο αιώνα.

Εξάλλου η χώρα παραμένει διχασμένη μετά τις εκλογές της 24ης Μαρτίου, τις πρώτες που διοργανώθηκαν στην Ταϊλάνδη μετά το πραξικόπημα του στρατού το 2014.

Περισσότερο από ένα μήνα μετά τις εκλογές τα δύο στρατόπεδα, υπέρ και κατά της χούντας, διεκδικούν τη νίκη και προσπαθούν να σχηματίσουν συνασπισμούς ώστε να διασφαλίσουν την πλειοψηφία στην κάτω βουλή. Παράλληλα η αντιπολίτευση καταγγέλλει πολλές παρατυπίες.

Τα οριστικά αποτελέσματα των εκλογών θα γίνουν γνωστά μετά τις τελετές για τη στέψη του Βατζιραλονγκόρν προκειμένου να διασφαλιστεί όσο το δυνατό μεγαλύτερη σταθερότητα στη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή