Β. Μακεδονία: Ο Πενταρόφσκι εξελέγη νέος πρόεδρος της χώρας

Β. Μακεδονία: Ο Πενταρόφσκι εξελέγη νέος πρόεδρος της χώρας

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού, Στέβο Πενταρόφσκι νίκησε απόψε την υποψήφια του αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία, και εξελέγη ο νέος πρόεδρος της χώρας.

Σύμφωνα με την Εθνική Εκλογική Επιτροπή με καταμετρημένο το 97,67% των ψήφων ο υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού προηγείται με 51, 85% ενώ η υποψήφια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNΕ, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα εξασφαλίζει 44,56 %, ή 362.000 ψήφους.  Τα άκυρα είναι 3,60%.

Β. Μακεδονία: Ο Πενταρόφσκι εξελέγη νέος πρόεδρος της χώρας-1

Το ποσοστό συμμετοχής, μισή ώρα πριν να κλείσουν οι κάλπες ανερχόταν στο 44,5%, κάτι που σημαίνει ότι εκπληρώθηκε ο όρος που απαιτούταν (προσέλευση άνω του 40%), προκειμένου οι εκλογές να θεωρηθούν έγκυρες.

Ο 56χρονος Πενταρόφσκι υποστηρίχτηκε στις εκλογές αυτές από τα συγκυβερνώντα κόμματα «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ και DUI του Αλί Αχμέτι, καθώς και από μικρότερα κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Η αντίπαλος του Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα υποστηρίχτηκε από το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, από το οποίο προέρχεται ο απερχόμενος πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ, καθώς και από μικρότερα κόμματα που συνεργάζονται με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στον πρώτο γύρο, που διεξήχθη πριν από δύο εβδομάδες, ο Πενταρόφσκι είχε επικρατήσει με διαφορά μόλις 0,6% της βασικής του αντιπάλου Σιλιάνοφσκα (42,8% έναντι 42,2%), ενώ σε εκείνον συμμετείχε και ο Μπλέριμ Ρέκα, ο οποίος στηριζόταν από δύο αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης («Besa» και «Συμμαχία για τους Αλβανούς») και έλαβε ποσοστό 10,6%.

(Πηγή: ΜΙΑ, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή