Ακυρη η εκλογή επειδή ηττήθηκε ο Ταγίπ Ερντογάν

Ακυρη η εκλογή επειδή ηττήθηκε ο Ταγίπ Ερντογάν

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φωτιές στο πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας, αποσταθεροποίηση της οικονομίας της και ρήξη με τους συμμάχους της απειλεί να προκαλέσει η απόφαση του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου να ακυρώσει τη νίκη της αντιπολίτευσης στην αναμέτρηση της 31ης Μαρτίου για τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης. Ηδη το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP έκανε λόγο για «καθαρή δικτατορία» και η ηγεσία του συνεδρίαζε εκτάκτως χθες το βράδυ για να αποφασίσει τις αντιδράσεις του, ενώ η τουρκική λίρα έκανε θεαματική βουτιά.

Υστερα από τη χθεσινή εξέλιξη, ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος είχε αναλάβει καθήκοντα δημάρχου στις 17 Απριλίου, θα κληθεί (εκτός απροόπτου) να αντιμετωπίσει εκ νέου τον πρώην πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, κοινό υποψήφιο του ΑΚΡ και του εθνικιστικού κόμματος ΜΗΡ, στις 23 Ιουνίου.

Στις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου, το κυβερνών κόμμα έχασε τις περισσότερες μεγάλες πόλεις, όπως η Αγκυρα, η Σμύρνη, η Αττάλεια και η Μυρσίνη. Ωστόσο, το πιο πικρό ποτήρι για τον Ερντογάν ήταν η απώλεια της Κωνσταντινούπολης. Σύμφωνα με τους New York Times, επί ημέρες διεξήχθη έντονη εσωκομματική πάλη στο ΑΚΡ, με τους μετριοπαθέστερους να εισηγούνται την αποδοχή της ήττας και τους πιο σκληροπυρηνικούς να ενθαρρύνουν τον πρόεδρο σε φυγή προς τα εμπρός.

Σε πρώτη φάση, ο Ερντογάν δοκίμασε την τύχη του με την ανακαταμέτρηση ψήφων, η οποία απλώς μείωσε την ήδη οριακή διαφορά σε 13.700 ψήφους. Τελικά, ο κύβος ερρίφθη υπέρ της προσφυγής για ακύρωση των εκλογών. Το ΑΚΡ υποστήριξε ότι πολλά μέλη των εφορευτικών επιτροπών δεν ήταν δημόσιοι υπάλληλοι, ως ώφειλαν, ότι έλειπαν πολλά πρακτικά εφορευτικών επιτροπών και ότι 40.000 άνθρωποι ψήφισαν παρότι δεν είχαν δικαίωμα. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο HaberTurk, το Συμβούλιο έκανε δεκτές τις δύο πρώτες από τις αιτιάσεις του ΑΚΡ με ψήφους επτά έναντι τεσσάρων.

«Είναι παράνομο να κερδίζει κανείς κόντρα στο ΑΚΡ», ήταν η πρώτη αντίδραση του Ονουρσάλ Αντιγκιουζέλ, αντιπροέδρου του CHP, ο οποίος προσέθεσε: «Αυτό το σύστημα… δεν είναι ούτε δημοκρατικό ούτε νόμιμο. Είναι καθαρή δικτατορία». Αίσθηση έκανε δήλωση του Ρετζέπ Οζέλ, εκπροσώπου του ΑΚΡ, ότι τα κόμματα μπορεί να αλλάξουν υποψηφίους στη νέα αναμέτρηση, αργότερα όμως ο Γιλντιρίμ ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει εκ νέου τη δημαρχία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή