Λισαβόνα by locals

6' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένα διάσημο παζάρι, παραδοσιακή πορτογαλική κουζίνα και όμορφοι κήποι για ξεκούραση.

Καφέ-εστιατόριο Linha d’Água

Rua Marques de Fronteira 18

Τηλ. +35 1213814327

Καθημερινά 10.00-20.00

Μπίρα: 1,50 ευρώ

Λισαβόνα by locals-1

Το καφέ-εστιατόριο Linha D’Αgua στο πάρκο Amalia Rodrigues προσφέρεται για ελαφρύ φαγητό και  ξεκούραση. (Φωτογραφία: Shutterstock)

Επισκεφτείτε το Linha D’Αgua σε ένα διαλειμματάκι μεταξύ των εξορμήσεών σας. Βρίσκεται στις όχθες μιας τεχνητής λιμνούλας, εντός του πάρκου Amalia Rodrigues, και είναι ό,τι πρέπει για ανάπαυση ή για ένα ελαφρύ γεύμα. Θα δείτε πολλούς να κάθονται μόνοι τους με το λάπτοπ τους (υπάρχει δωρεάν Wi-Fi) ή το βιβλίο τους. Το υγρό στοιχείο κάνει το μέρος ιδιαίτερα γαλήνιο και χαλαρωτικό. Σας προτείνω να προτιμήσετε την εσπλανάδα για να χαρείτε τη θέα ή να πιάσετε θέση στο γρασίδι για να απολαύσετε τον ήλιο και το κελάηδισμα των πουλιών ή να ταΐσετε τις πάπιες.

Sandra Lopes


Καφέ Pop Cereal

Rua do Norte 64

Τηλ. +35 1211317211

Καθημερινά 09.00-00.00

Μπολ δημητριακών: 3,90 ευρώ

 

Στο πρωτότυπο αυτό καφέ σερβίρονται κυρίως δημητριακά. Έχουν τέτοια ποικιλία, που δεν θα ξέρετε ποιο είδος να διαλέξετε. Μπορείτε να τα συνοδεύσετε με έναν καφέ και, αν πάλι δεν έχετε όρεξη για δημητριακά, σερβίρονται και μιλκσέικ. Το ντεκόρ είναι χαριτωμένο, παιχνιδιάρικο και οικείο – υπάρχει ακόμα και κουκέτα, την οποία κάποιοι χρησιμοποιούν αντί για κάθισμα, ενώ άλλοι για τη μεσημεριανή τους σιέστα. Προσωπικά προτιμώ τον καναπέ με την pop art ταπετσαρία.

Sandra Lopes


Κινέζικη κουζίνα

Rua do Benformoso 43

Τετάρτη-Σάββατο 20.00-23.00

Πλήρες γεύμα: 7 ευρώ

 

Σε ένα μικρό στενάκι της μέχρι πριν από μερικά χρόνια κακόφημης γειτονιάς γύρω από την πλατεία Martim Moniz υπάρχει ένα διαμέρισμα με ενδιαφέρουσα ιστορία. Χρόνια πριν, ένας πολιτικός πρόσφυγας από την Κίνα, από τους καλύτερους σεφ της χώρας του, εγκαταστάθηκε εδώ και άρχισε να μαγειρεύει. Γρήγορα το ταλέντο του στη μαγειρική έγινε γνωστό και κόσμος άρχισε να συρρέει για να φάει, με αποτέλεσμα το μικρό του διαμέρισμα να μετατραπεί σε ένα άτυπο εστιατόριο. Πραγματικά, δεν ξέρω αν η ιστορία αυτή είναι αληθινή, πάντως εδώ φτιάχνουν το καλύτερο κινέζικο που έχω φάει ποτέ. Απλώς χτυπήστε το κουδούνι στο νούμερο 43 της οδού Rua do Benformoso και ανεβείτε στον δεύτερο.

Francesco Ercoli Serrão


Γκαλερί Zé dos Bois

Rua da Barroca

Τηλ. +35 1213430205

Δευτέρα-Τρίτη 22.00-02.00

Τετάρτη-Πέμπτη 18.00-02.00

Παρασκευή-Σάββατο 18.00-03.00

Είσοδος σε έκθεση τέχνης: 3 ευρώ

Η γκαλερί αυτή είναι ένα από εκείνα τα άκρως δημιουργικά μέρη στα οποία η Λισαβόνα οφείλει το πλούσιο πολιτιστικό προφίλ της. Εκτός από ενδιαφέρουσες εκθέσεις και εικαστικά εργαστήρια –που σου επιτρέπουν από απλός παρατηρητής να γίνεις δημιουργός–, φιλοξενεί και πολλές συναυλίες, κάτι που εκτιμώ, γιατί είμαι λάτρης της μουσικής. Είμαι ευγνώμων για το γεγονός ότι εδώ έχω γνωρίσει πολλούς νέους καλλιτέχνες και διαφορετικά μουσικά είδη. Η Zé dos Bois βρίσκεται στα καλύτερά της το καλοκαίρι, όταν ανοίγει η ταράτσα της, ο ήλιος λάμπει και οι μουσικές πλημμυρίζουν τους δρόμους – είναι πραγματικά ένα όνειρο.

Francesco Ercoli Serrão


Λισαβόνα by locals-2

To παζάρι της Santa Clara είναι το μεγαλύτερο της πόλης. (Φωτογραφία: VISUALHELLAS.GR)

Το παζάρι της Santa Clara

Campo de Santa Clara

Τρίτη 09.00-18.00

Σάββατο 09.00-18.00

 

Πρόκειται για το μεγαλύτερο και πιο αμφιλεγόμενο παζάρι της πόλης. Είναι τίγκα στους τουρίστες, αλλά ποτέ δεν σε απογοητεύει. Θα βρείτε από παλιομοδίτικα ρούχα και βινύλια μέχρι κεραμικά, εργαλεία, περιοδικά κόμικ και βιβλία. Όσο για τους πωλητές, θα συναντήσετε από ντόπιους που στήνουν νόμιμα τους πάγκους τους εδώ και δεκαετίες μέχρι πιο… ύποπτους εμπόρους. Νομίζω ότι αυτό το συνονθύλευμα ανθρώπων είναι που μου αρέσει περισσότερο, συν το ότι μερικές φορές βρίσκεις μικροπράγματα τα οποία ερωτεύεσαι μεμιάς και το αγοράζεις σε τιμή ευκαιρίας, αφού κάνεις παζάρι με τον πωλητή – σε πολλούς δεν αρέσει να παζαρεύουν, αλλά είναι μέρος της εμπειρίας.

Francesco Ercoli Serrão


Εστιατόριο Casa dos Passarinhos

Rua Silva Carvalho 195

Τηλ. +35 1213882346

Δευτέρα-Σάββατο 12.00-15.00 και 19.00-22.30

Γεύμα και ποτά: 15 ευρώ

 

Casa dos Passarinhos σημαίνει «σπίτι των μικρών πουλιών» και είναι ένα τίμιο συνοικιακό εστιατόριο, που ειδικεύεται στην καλή, παραδοσιακή, πορτογαλική κουζίνα. Τα θαλασσινά είναι η σπεσιαλιτέ του, αν και υπάρχουν και ορισμένα αξιόλογα πιάτα με κρέας. Μεταξύ των πιάτων που ξεχωρίζω εγώ είναι η μπριζόλα που ψήνεται σε ηφαιστειακή πέτρα, αλλά και το αγαπημένο μου açorda de gambas. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό πιάτο από την περιοχή Alentejo, με γαρίδες, ψιλοκομμένο ψωμί, σκόρδο, κόλιανδρο, ελαιόλαδο, νερό, αλάτι και αυγό, το οποίο προσθέτουν μπροστά στα μάτια σας. Το πιάτο αυτό το έχω δοκιμάσει παντού στην Πορτογαλία, αλλά πουθενά δεν ήταν τόσο νόστιμο όσο εδώ. Κάτι άλλο που μου αρέσει στο μαγαζί είναι οι χαμηλές τιμές του. Ακόμα και ένα καλό μπουκάλι κρασί κοστίζει μόνο 6 ευρώ.

Cláudio Carneiro


Κοινοτική οργάνωση Grupo Gente Nova

Travessa das Fontainhas a Sao Lourenco 6

Τρίτη-Κυριακή 19.00-00.00

Μπίρα: 1 ευρώ

 

Νιώθω τυχερός που ζω σε μια γειτονιά όπου οι άνθρωποι γνωρίζουν ο ένας τον άλλο, όπου δεν γίνεται να βγω από το σπίτι και να μη χαιρετήσω καμιά δεκαριά ανθρώπους και όπου συχνά διοργανώνονται φαγοπότια στη μέση του δρόμου με ψωμί, τυρί και κρασί. Ένα από τα στέκια της γειτονιάς μας είναι τo Grupo Gente Nova, όπου νέοι και ηλικιωμένοι συχνάζουν για ποτό, για να παρακολουθήσουν ποδόσφαιρο, να παίξουν χαρτιά, ντόμινο, επιτραπέζια ή μπιλιάρδο, να πουν τα νέα τους ή να φάνε κάτι φθηνό. Η σούπα, για παράδειγμα, κοστίζει μόλις 1 ευρώ, η bifana 1,80 ευρώ και το chouriço assado (ψητό λουκάνικο τσορίθο) 3,50 ευρώ. Μαζί με μερικούς φίλους μου εργαζόμαστε εθελοντικά για να συντηρήσουμε αυτό το μέρος και κάποιοι επιμένουν να με φωνάζουν «πρόεδρο». Πρόεδρος είμαι, αλλά μην το κάνουμε θέμα…

Alexandre Cotovio


Λισαβόνα by locals-3

Δοκιμάστε οπωσδήποτε το παραδοσιακό σάντουιτς bifana. Την πιο νόστιμη εκδοχή του θα βρείτε στο Afonso. (Φωτογραφία: VISUALHELLAS.GR)

Σαντουιτσάδικο As Bifanas do Afonso

Rua da Madalena 146

Δευτέρα-Παρασκευή 08.00-20.00

Bifana και μπίρα: 5 ευρώ

Αν έρθετε στη Λισαβόνα, πρέπει οπωσδήποτε να φάτε bifana. Πρόκειται για ένα σάντουιτς που αποτελείται από λεπτές φέτες χοιρινού κρέατος σιγομαγειρεμένου σε μια σάλτσα από λευκό κρασί, σκόρδο, δάφνη, βούτυρο και πάπρικα. Σε αυτό προσθέτετε μουστάρδα, όπως θέλει η κλασική συνταγή, ή όποια άλλη σάλτσα σάς αρέσει. Εναλλακτικά, δοκιμάστε το σκέτο, για να γευτείτε όλη τη νοστιμιά. Συνδυάστε το σάντουιτς με μια παγωμένη draft μπίρα Imperial. Αν και υπάρχουν πολλά άλλα τέτοια μαγαζιά στην πόλη, σας προτείνω το συγκεκριμένο, γιατί από πολλούς θεωρείται το καλύτερο. Μην περιμένετε κάτι γκλάμουρ. Ένα απλό μαγαζάκι είναι, χωρίς τραπέζια. Αξίζει όμως να το αναζητήσετε.

Alexandre Cotovio


Εστιατόριο Santa Clara dos Cogumelos

Mercado de Santa Clara, Campo de Santa Clara, 7 – 1

Τηλ. +35 1218870661

Κυριακή-Παρασκευή 19.30-23.00

Σάββατο 13.00-15.00 και 19.30-23.00

Ταϊλανδέζικη σούπα: 5 ευρώ

 

Ο Ιταλός Luigi Pintarelli είχε την ιδέα να ανοίξει ένα εστιατόριο που θα σερβίρει αποκλειστικά πιάτα με μανιτάρια. Ευτυχώς η ιδέα του πήρε σάρκα και οστά σε ένα μέρος που δεν φημίζεται για τα εστιατόριά του, το παζάρι της Santa Clara. Πολυσύχναστο από την ανατολή μέχρι τη δύση του ήλιου, ειδικά τα Σάββατα, το παζάρι αποτελεί πεδίο μάχης, με τους αγοραστές να φωνάζουν και να μαλώνουν για μια κλεμμένη φωτογραφική μηχανή ή για ένα σπασμένο αγγείο. Αν τύχει και βρεθείτε και σας πιάσει τάση φυγής ή πείνα, να ξέρετε πως ακριβώς δίπλα βρίσκεται ο «ναός του μανιταριού» του Luigi. Για ορεκτικό δοκιμάστε ταϊλανδέζικη μανιταρόσουπα ή οργανικά μανιτάρια shiitake με σκόρδο, βούτυρο και κόλιανδρο. Για κυρίως, σας προτείνω το risotto Santa Clara με μανιτάρια πορτσίνι και καρύδια – το καλύτερο ριζότο που έχω φάει στη Λισαβόνα μέχρι στιγμής. Και, βέβαια, μην ξεχάσετε το επιδόρπιο. Προτείνω παγωτό από μανιτάρια πορτσίνι με μαρόν γλασέ ή κρεμ μπριλέ με τρούφα.

Nuno Lopes de Paula


Καφέ/Κήπος Goethe

Campo Martires da Patria 37

Τηλ. +35 1218824510

Δευτέρα-Πέμπτη 08.30-20.00

Παρασκευή 08.30-18.00

Σάββατο 09.00-16.00

Είσοδος ελεύθερη

 

Λίγοι γνωρίζουν για τον κήπο του Ινστιτούτου Γκαίτε στη Λισαβόνα και για τις πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται εδώ κάθε χρόνο, όπως το όλο και πιο δημοφιλές φεστιβάλ τζαζ κάθε Ιούλιο. Δυστυχώς, ο κήπος ανοίγει τους καλοκαιρινούς μήνες και καιρού επιτρέποντος τον υπόλοιπο χρόνο. Εκ πρώτης όψεως μπορεί να μη σας εντυπωσιάσει. Τα καθίσματα και οι πάγκοι του μπορεί να σας θυμίσουν το φεστιβάλ μπίρας Oktoberfest και, αναπόφευκτα, οι επιλογές ποτών και φαγητού εμπνέονται από τη γερμανική κουλτούρα. Αξίζει όμως μια επίσκεψη. Προτιμήστε ένα από τα πιο απομονωμένα τραπεζάκια και θα νιώσετε ότι είστε μίλια μακριά από την πόλη. Εγώ, πάντως, σε αυτόν τον κήπο γνώρισα τον έρωτα της ζωής μου. Ελπίζω να τον βρείτε και εσείς.

Raquel Dias

Το Spotted by Locals είναι μια σειρά εφαρμογών και μπλογκ με επικαιροποιημένα tips από ντόπιους σε περισσότερες από 60 πόλεις σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική – www.spottedbylocals.com.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή