Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για νέους εργαζομένους έως 29 ετών

Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για νέους εργαζομένους έως 29 ετών

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διεύρυνση της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών για τις επιχειρήσεις που απασχολούν ή θα προσλάβουν νέους σε ηλικία εργαζoμένους περιλαμβάνεται επίσης στο πακέτο των εξαγγελιών για το 2020. Πρόκειται για μέτρο που ήδη εφαρμόζεται κατά το τρέχον έτος, ως αντίδωρο στην κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και τη σημαντική αύξηση του κόστους για τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, το μέτρο ενδέχεται να οδηγήσει και σε αύξηση του καθαρού μισθού του εργαζομένου, στοχεύει στην ενίσχυση της απασχόλησης των νέων και αναμένεται να βοηθήσει στον μετασχηματισμό του χάρτη της εργασίας υπέρ της πλήρους απασχόλησης. Και αυτό γιατί βάσει του σχεδιασμού, προβλέπεται η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών εργοδότη και εργαζομένου, κατά 80% για νέους ηλικίας έως 25 ετών, με σύμβαση πλήρους απασχόλησης. Για νέους μεταξύ 25 και 29 ετών, η επιδότηση των εισφορών καθορίζεται στο 25%.

Αναλυτικά το μέτρο προβλέπει:

• Για τους εργαζομένους κάτω των 25 ετών επιδότηση του 80% των εισφορών εργαζομένου και εργοδότη. Θα υπάρχει  μείωση της εισφοράς του εργοδότη από 6,67% σε 2,66% και του εργαζομένου από 6,67% σε 1,34%. Το μέτρο θα ωφελήσει περίπου 140.000 εργαζομένους. Για παράδειγμα, επιχείρηση που απασχολεί νέο, ηλικίας 22 ετών, με μισθό 650 ευρώ, θα έχει ετήσιο όφελος 364 ευρώ ή 26 ευρώ  τον μήνα, η οποία μάλιστα θα είναι επιπρόσθετη της σημερινής επιδότησης που είναι της τάξης του 50%. Το μηνιαίο ποσό επιδότησης για τον εργαζόμενο ανέρχεται σε 35 ευρώ και συνολικά, το έτος, ο εργαζόμενος επωφελείται κατά 490 ευρώ. 

• Για τους εργαζομένους μεταξύ 25 και 29 ετών, η επιδότηση αφορά το 25% των εισφορών. Αυτό σημαίνει μείωση της εισφοράς του εργοδότη από 13,33% σε 10% και του εργαζομένου από 6,67% σε 5%. Το μέτρο εκτιμάται ότι θα ωφελήσει περίπου 180.000 εργαζομένους. Ετσι, αν ο εργαζόμενος είναι 27 ετών και λαμβάνει 650 ευρώ τον μήνα, μεικτά, το μηνιαίο ποσό της επιδότησης του εργοδότη είναι 22 ευρώ (308 ευρώ ετησίως) και του εργαζομένου 11 ευρώ τον μήνα (154 ευρώ τον χρόνο).

Να σημειωθεί ότι σήμερα η επιδότηση αφορά μόνο τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές, κατά 50%, για νέους έως 25 ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή