Η ρέγκε συναντά τον Τζέιμς Μπράουν διά χειρός του Ελληνα Blend Mishkin

Η ρέγκε συναντά τον Τζέιμς Μπράουν διά χειρός του Ελληνα Blend Mishkin

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν είστε από εκείνους που, στο άκουσμα της λέξης «ρέγκε», σας έρχονται στο μυαλό μόνον εξωτικές παραλίες γεμάτες από νεαρούς με ράστα, θα πρέπει ίσως να πάτε στη συναυλία της Παρασκευής (10/5) στο Gagarin. Εκεί θα βρείτε τον Blend Mishkin (κατά κόσμον Γιώργος Μαντάς) μαζί με το τελευταίο του μουσικό πρότζεκτ, τους Roots Evolution, σε πλήρη σύνθεση. Ο δίσκος που κυκλοφόρησαν πρόσφατα, με τη συμμετοχή σπουδαίων συνεργατών και από το εξωτερικό, είναι από τους πιο πολύπλευρους που έχουμε ακούσει στο συγκεκριμένο είδος. Η δε ρέγκε μοιάζει εδώ με πέπλο που τυλίγει όλες τις υπόλοιπες επιρροές καταλήγοντας σε ένα απολαυστικό σύνολο, ακόμα και για κάποιον μη «μυημένο».

«Διάλεξα τη ρέγκε για την απλότητά της και γιατί μέσα της συνυπάρχουν μουσικές όπως η σόουλ, το φανκ και η τζαζ», λέει ο Blend Mishkin, έχοντας πια συμπληρώσει μία δεκαετία καλλιτεχνικής πορείας. Πράγματι και το «Wildfire» είναι, στο πρώτο του άκουσμα, ένας γεμάτος απλά μοτίβα δίσκος, όσο όμως δίνεις περισσότερη προσοχή διακρίνεις τον πλούτο του. Παραδοσιακή ρέγκε από μεγάλα ονόματα του είδους, όπως ο Κάρλτον Λίβινγκστον («Get off we Spot») και ο Skarra Mucci («Mama») – θα βρίσκεται επίσης στο Gagarin· κι ακόμα άρωμα χιπ χοπ στο «Love and Respect», πιο σόουλ/τζαζ ρυθμοί στο εθιστικό «Doctor Please», αλλά και χορευτικοί («Stop Run Maths») για όσους θέλουν να είναι πιο… δραστήριοι μπροστά από τη σκηνή. Ολα αυτά ενορχηστρώνονται εξαιρετικά από τον Blend Mishkin σε συνθέσεις που μπορεί να μην είναι ακριβώς πρωτάκουστες, όμως σίγουρα μεταφέρουν με ζωντάνια τον ήχο που γεννήθηκε στην Τζαμάικα. «Δυσκολεύομαι να βρω ένα μόνο όνομα, αλλά, αν οπωσδήποτε πρέπει, τότε τον Τζέιμς Μπράουν», απαντά ο Γιώργος Μαντάς όταν τον ρωτάς ποιος είναι ο αγαπημένος του μουσικός. Οχι ο πατριάρχης της ρέγκε Μπομπ Μάρλεϊ, αλλά ο «νονός της σόουλ». Οποιος θέλει να δει όλες αυτές τις καλλιτεχνικές φιλοσοφίες να αναμειγνύονται επί σκηνής δεν έχει παρά να περάσει από το Gagarin το βράδυ της Παρασκευής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή