Απαραίτητες προφυλάξεις

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρόβλημα με την κρουαζιέρα του πρωθυπουργού περί τον Δεκαπενταύγουστο του 2018 με το γιοτ «Οδύσσεια» έχει πολλές διαστάσεις. Η ολιγότερο σοβαρή για τα πολιτειακά μας πράγματα είναι αυτή που πονά και σφάζει τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που θέλουν να λένε ότι ο «Αλέξης» είναι διαφορετικός. Ο κ. Τσίπρας είναι όπως όλοι οι άνθρωποι. Καλοπερνά με την καλοπέραση. Αναγνωρίζει τις ανέσεις μιας πλουσιοπάροχης ζωής όταν μάλιστα δεν έχεις κοπιάσει για να την αποκτήσεις.

Εκείνο όμως που με εξέπληξε είναι ότι η γυναίκα του κ. Τσίπρα προσαρμόστηκε και αποδέχθηκε την πρόσκληση. Κανείς δεν ξεχνά την απογοήτευση που δημοσίως κατέθεσε όταν είπε ότι αυτό που «κέρδισε» η παράταξή της και ο άνδρας της δεν είναι η εξουσία, αλλά απλώς μια μίζερη διακυβέρνηση, γεγονός που της προκαλεί κλάμα σε κάθε επέτειο. Υπέθετα ότι ένας άνθρωπος που θέλει την απόλυτη εξουσία, αυτή που κερδίζουν οι επαναστάτες όταν καταργούν τη δημοκρατική θέσπιση των κρατών, θα ήταν έτοιμος να αποκρούσει την τρυφηλότητα που προσφέρει ο συμβιβασμός με τον πλούτο. Το λάθος μου βρίσκεται στο ότι δεν σκέφτηκα πως μεταξύ της κυρίας Μπαζιάνα και της κυρίας Παναγοπούλου υπάρχει ειλικρινής φιλική σχέση και δεν θα υπήρχε ψόγος να αποδεχθεί το πρωθυπουργικό ζεύγος την άνευ ανταλλάγματος φιλοξενία.

Η επιφύλαξη, ουσιαστική, είναι πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί κάποια άλλη στιγμή, όχι όμως όσο ακόμη είναι πρωθυπουργός και εφαρμόζει πολιτικές σκληρής λιτότητας και βαριάς υπερφορολόγησης. Κατά την πρωθυπουργία και γενικότερα κατά την άσκηση δημοσίων καθηκόντων η ζωή γυναικών και ανδρών που ασκούν δημόσια αξιώματα οφείλει να είναι λιτή και περιορισμένη. Ο ανώτατος λειτουργός οφείλει να αποφεύγει εκείνες τις συμπεριφορές που δημιουργούν εντυπώσεις αρνητικές για τη συνάφεια των αξιωμάτων με την άνετη και πλούσια ζωή.

Η αποδοχή του «δώρου» που έκανε ο αείμνηστος σπουδαίος εφοπλιστής είναι λάθος μεγάλο και αυτός που μπορούσε και όφειλε να έχει στοιχειωδώς προφυλάξει τον πρωθυπουργό από τη διάπραξή του ήταν η γυναίκα του. Δυστυχώς όμως, η στάση που και εκείνη κράτησε στο συγκεκριμένο επεισόδιο δείχνει πως εννοεί την εξουσία την οποία δεν έχει ακόμη κερδίσει ο άνδρας της. Η εξουσία που έχει κατά νουν θα διέθετε, προφανώς, και πρωθυπουργική θαλαμηγό. Οπως είχαν οι δικτάτορες όλων των αυταρχικών καθεστώτων του δήθεν υπαρκτού «σοσιαλισμού».

Η υπόθεση με τη θαλαμηγό «Οδύσσεια» μάς θυμίζει πόσο δυσάρεστο και προβληματικό είναι ότι στη χώρα μας, ακόμη σήμερα, δεν υπάρχουν οι απαραίτητες προφυλάξεις για τους πολιτικούς μας άρχοντες: αυστηροί κανόνες συμπεριφοράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή