Μείωση του ΦΠΑ στο 13% και στις μεταφορές ζητά ο ΣΕΤΕ

Μείωση του ΦΠΑ στο 13% και στις μεταφορές ζητά ο ΣΕΤΕ

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την μείωση του ΦΠΑ στο 13% και στις μεταφορές ζητά με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος.

Χαρακτηρίζοντας την εξαγγελθείσα μείωση συντελεστών ΦΠΑ σε εστίαση και ενέργεια άμεσα και στη διαμονή από τον Ιανουάριο του 2020 ως εξέλιξη σε σωστή βάση και κατεύθυνση επισημαίνει ότι «πρόκειται για μέτρα με γνωστές θετικές επιδράσεις στον τουριστικό τομέα, που έχουν λειτουργήσει αποτελεσματικά και στο παρελθόν».

Στην επιστολή, που κοινοποιείται και στον υπουργό Τουρισμού Θ. Θεοχαρόπουλο και τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Δ. Λιάκο, τονίζεται πως «στην εξαγγελθείσα δέσμη μέτρων απουσιάζει πρόβλεψη για το κομβικό ζήτημα των μεταφορών, παρά το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος συντελεστής ΦΠΑ αυξήθηκε, από το 2015, από 13% σε 24%».

Θυμίζει δε πως «η υπερφορολόγηση στον κλάδο των μεταφορών επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, αλλά έχει και ευρύτερες κοινωνικές προεκτάσεις, λόγω της νησιωτικότητας της χώρας».

«Οποιαδήποτε κίνηση αποκλιμάκωσης φορολογικών συντελεστών οφείλει να υπηρετεί μια συνολική στρατηγική και στο πλαίσιο αυτό ζητούμε την ένταξη σχετικής ρύθμισης στο άμεσο πακέτο παροχών, που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός» καταλήγει ο Γιάννης Ρέτσος.

Στο ίδιο πνεύμα και ο πρόεδρος του  Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) Αλέξανδρος Βασιλικός, μιλώντας στην «Κ» σημειώνει πως η μείωση του ΦΠΑ σε  εστίαση και ενέργεια είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά θυμίζει πως «εδώ και εννέα χρόνια προστίθενται φορολογικά βάρη στον ξενοδοχειακό κλάδο συμπεριλαμβανομένου του ΕΝΦΙΑ στο ακίνητο, δηλαδή το εργαλείο δουλειάς των επιχειρήσεων.

«Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο για να επιστρέψουμε σε μια φορολογική κανονικότητα που θα στηρίξει την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος» τονίζει και προσθέτει πως «η πρωτοβουλία της κυβέρνησης σημαίνει πως αναγνωρίζει την υπερφορολόγηση του κλάδου».

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και  η αντίδραση  της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων. Ο πρόεδρός του Γρηγόρης Τάσιος, δήλωσε χαρακτηριστικά πως η επιστροφή του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, αλλά και η εξαγγελία για μείωση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 11% από 1/1/2020, «είναι μέτρα που δικαιούμαστε απολύτως ως κλάδος, για να συνεχίσουμε την προσπάθεια να βάζουμε πλάτη για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση».

«Θα συνεχίσουμε το διάλογο και θα πιέζουμε την κυβέρνηση και τα κόμματα για περαιτέρω ελάφρυνση των βαρών του ελληνικού ξενοδοχείου όπως μείωση εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για όλους τους εργαζόμενους, κατάργηση φόρου διαμονής, χωροταξικό, ρύθμιση για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις κ.α. ώστε να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητά του, για να εξακολουθήσει να έχει ο κλάδος πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή