Ενα ατελείωτο αλαλούμ από μέτρα

Ενα ατελείωτο αλαλούμ από μέτρα

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιβεβαιώθηκε, με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο, ότι χωρίς το μνημόνιο, ο κ. Τσίπρας δυσκολεύεται να ακολουθήσει συγκροτημένη πολιτική. Επιλέγονται σπασμωδικές κινήσεις, επικρατεί βιασύνη και, το χειρότερο, τα πάντα υποτάσσονται στην αντίληψη της ψηφοθηρίας. Η επιλογή των μέτρων και ο προσανατολισμός τους μόνο σκοπό έχουν να επηρεάσουν τμήματα πολιτών στα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει πόντους. Ο μπούσουλας της πολιτικής βγαίνει από τα γνωστά focus groups. Ομάδες πολιτών, επιστημονικά επιλεγμένων, απαντούν, σχολιάζουν και χαρακτηρίζουν, υπό την καθοδήγηση έμπειρων στελεχών διαφημιστικών εταιρειών ή αναλυτών της κοινής γνώμης. Κομματικά στελέχη παρακολουθούν, πίσω από αδιαφανές τζάμι, ώστε να μοντάρουν ενέργειες, ατάκες και μέτρα.

Μια χώρα, όμως, δεν καθοδηγείται από τα focus groups, όπως δεν άγεται και φέρεται από τις διακυμάνσεις των δημοσκοπήσεων. Οι χώρες, για να προκόψουν, χρειάζονται πολιτικές διακυβέρνησης προσαρμοσμένες στις εξελίξεις, ικανές να αξιοποιούν τις παραγωγικές δυνάμεις, συντονισμένες με το ανταγωνιστικό περιβάλλον στο οποίο συνυπάρχουμε, με στόχους που ενώνουν και δεν διχάζουν τον λαό. Ο,τι ακριβώς δεν ενδιαφέρει, ούτε για δοκιμή, τον πρωθυπουργό.

Ηταν άλλωστε προφανές ότι η κυβέρνηση κινήθηκε σπασμωδικά. Πάρτε το παράδειγμα του ειδικού επιδόματος για τους συνταξιούχους. Ο κ. Τσίπρας το ονόμασε «13η σύνταξη» απλώς και μόνον επειδή ο κ. Μητσοτάκης είχε πει, προ ολίγων ημερών, ότι δεν υπάρχει, αυτή τη στιγμή, το περιθώριο να αναλάβει το κράτος την πρόσθετη δαπάνη των 2,4 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στην πληρωμή μιας πραγματικής πρόσθετης σύνταξης σε όλους. Τέτοια προβλήματα δεν έχει η κυβέρνηση. Παίρνει 800 εκατ., εφαρμόζει μια δήθεν «δίκαιη κατανομή», κόβει δηλαδή από όσους έχουν μεγαλύτερη σύνταξη, δήθεν για να δώσει στους «φτωχούς» συνταξιούχους, όταν είναι γνωστό πως οι περισσότεροι χαμηλοσυνταξιούχοι έχουν συνεισφέρει ελαχίστως στο σύστημα (δυστυχώς!), ιδιαιτέρως μάλιστα όταν συγκριθούν οι κρατήσεις τους, σε χρόνο και χρήμα, με εκείνες που έχουν πληρώσει τα «ρετιρέ», την ψήφο των οποίων ο κ. Τσίπρας δεν πιστεύει ότι μπορεί να επηρεάσει. Ενα ατελείωτο αλαλούμ!

Τα μόνα μέτρα που απηχούν μια λογική είναι εκείνα που αφορούν σε μειώσεις φόρων, τα οποία ο κ. Τσίπρας πήρε από τη φαρέτρα των ανακοινώσεων που έχει κάνει ο κ. Μητσοτάκης τους τελευταίους μήνες. Ακόμη και αυτά παραμένουν αποσπασματικά. Χρειάζεται επειγόντως μια άλλη πολιτική για την Ελλάδα. Σοβαρή, συγκροτημένη, μακρόπνοη. Ο προεκλογικός πανικός της κυβέρνησης βλάπτει σοβαρά την οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή