Ένα Σάββατο στην Κηφισιά

4' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Vintage νοσταλγία, διαχρονικά στέκια, έθνικ απολαύσεις και μουσεία για όλη την οικογένεια.

ΚΑΦΕ – ΣΝΑΚ

 

10.00-11.00 Στην Κηφισιά με τον Ηλεκτρικό, για περίπατο στο Άλσος και κρέμα στον Βάρσο (Κασσαβέτη 5, τηλ. 210-8012472). Αυτό ήταν το τρίπτυχο μιας τυπικής για τους Αθηναίους εκδρομής, την εποχή που η Κηφισιά θεωρούνταν εξοχή. Σήμερα, στο γαλακτοζαχαροπλαστείο του 1892 οι σερβιτόροι φορούν ακόμη κολλαριστά λευκά πουκάμισα και ποδιά, διατηρούνται ακόμα το παλιό μωσαϊκό και τα inox ψυγεία, ενώ η μυρωδιά της κρέμας ξυπνά παιδικές αναμνήσεις. Το σπίτι όπου περνούσε τα καλοκαίρια του ο Άγγελος Σικελιανός μεταμορφώθηκε πριν από είκοσι χρόνια στο καφέ Μέντα (Αγ. Θεοδώρων 5, τηλ. 210-8080193). Στα τραπεζάκια του κήπου με τις ελιές και τις βερικοκιές απολαμβάνουν σπιτικές λεμονάδες και γλυκά ημέρας –όπως κέικ μανταρίνι χωρίς γλουτένη– όσοι αναζητούν ένα ήσυχο καταφύγιο από τη βαβούρα της Κηφισιάς. Τα βράδια, είναι το ιδανικό μέρος για χαλαρό ποτό – δοκιμάστε ένα signature κοκτέιλ από τη λίστα. Αν πετύχετε ανοιξιάτικη βροχή, μπείτε στο Carpo (Λεβίδου και Κασσαβέτη, 210-8080009), ανεβείτε στον όροφο με τις chesterfield πολυθρόνες και απολαύστε τον καφέ σας σε έναν χώρο που μυρίζει φρεσκοκαβουρδισμένους ξηρούς καρπούς, ρεμβάζοντας από τις μεγάλες τζαμαρίες την κίνηση στην πόλη.

ΜΟΥΣΕΙΑ – ΤΕΧΝΗ

Ένα Σάββατο στην Κηφισιά-1

MOΥΣΕΙΟ ΟΤΕ (Φωτογραφία: ΠΕΛΑΓΙΑ ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΑ)

11.00-13.00 Η επίσκεψη στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ (Πρωτέως 25, Νέα Κηφισιά, τηλ. 210-6201899), που έχει στις συλλογές του 25.000 εκθέματα, είναι αποκαλυπτική, ιδιαίτερα για τα παιδιά της εποχής των smartphones, που παρατηρούν το τηλέφωνο με καντράν σαν να είναι εξωγήινο αντικείμενο. Στα highlights της περιήγησης η συλλογή με τις παλιές τηλεφωνικές συσκευές, όπως η μεταλλική L. M. Ericsson του 1892 με τον χειροκίνητο μοχλό. Ο χρόνος μοιάζει σαν να έχει σταματήσει στο Μουσείο Δροσίνη (Διομήδους Κυριακού και Αγ. Θεοδώρων, τηλ. 210-8012642), που στεγάζεται στη βίλα Αμαρυλλίς, όπου ο ποιητής Γεώργιος Δροσίνης έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Η περιήγηση στις αίθουσες του μουσείου θα σας αποκαλύψει, μεταξύ άλλων, το υπνοδωμάτιο του ποιητή, το σεκρετέρ όπου έγραφε, τα προσωπικά του αντικείμενα, αλλά και μια πλούσια συλλογή με χειρόγραφα, βιβλία και φωτογραφίες. Το Estudio (Κυριαζή 22Α, Κηφισιά, τηλ. 210-8086611) δεν είναι μια τυπική γκαλερί, αλλά ένας πολυχώρος τέχνης στον οποίο, εκτός από έργα σύγχρονων ζωγράφων, φιλοξενούνται και εκθέσεις χειροτεχνίας, κεραμικής, φωτογραφίας και διοργανώνονται παρουσιάσεις βιβλίων. Αν σας ενδιαφέρει η σύγχρονη εικαστική σκηνή, στη διώροφη γκαλερί Mamush (Παναγίτσας 3, τηλ. 210-6232900) θα έχετε την ευκαιρία να δείτε έργα των κορυφαίων εκπροσώπων της pop art, Άντι Γουόρχολ και Ρομπέρ Ιντιάνα, και άλλων διεθνώς καταξιωμένων καλλιτεχνών, ανάμεσα στους οποίους οι Takis, Γαΐτης, Φασιανός, Pavlos, Vassiliki).

BRUNCH – ΦΑΓΗΤΟ

 

13.00-17.00 Το καλύτερο φινάλε μετά την ξενάγηση στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας είναι ένα γεύμα σύγχρονης ελληνικής κουζίνας στο εστιατόριό του (Λεβίδου 13, τηλ. 210-8011170). Από τα μέρη που έχουν αναγάγει το brunch σε τέχνη είναι το Different Beast (Κασσαβέτη 19, τηλ. 216-7004556). Εδώ τα αυγά μαγειρεύονται με όποιον τρόπο ζητήσετε – στο μενού υπάρχει μέχρι και βορειοαφρικάνικη σαξούκα. Οι παρέες μοιράζονται layer cakes και οι baristi ετοιμάζουν από cortado μέχρι flat white. Κλασικό κηφισιώτικο στέκι είναι το Il Salumaiο di Atene (Παναγίτσας 3, τηλ. 210-6233934), που λειτουργεί στον χώρο ενός καταστήματος ντελικατέσεν. Φημίζεται για το ριζότο με μαύρη τρούφα και τα φρέσκα ζυμαρικά. Δύο οικογενειακές ταβέρνες με αυλή, τις οποίες προτιμούν οι παλιοί Κηφισιώτες, είναι ο Βάθης (Κύρου 7, τηλ. 210-6204834) και το Κουτούκι (Κρήτης 15, τηλ. 210-8080780). Εστιατόριο-θρύλος με αριστοκρατική εσάνς είναι το Blue Pine (Π. Τσαλδάρη 37, τηλ. 210-8077745). Ελάχιστες αλλαγές έχουν γίνει στο μενού και στη διακόσμηση από το 1961 που πρωτοάνοιξε. Επιλέξτε ταρτάρ και για επιδόρπιο κρεπ σουζέτ – η διαδικασία παρασκευής της στον κήπο, δίπλα στο φερ φορζέ τραπέζι σας, είναι εμπειρία.

ΑΓΟΡΕΣ

Ένα Σάββατο στην Κηφισιά-2

MAYA ZOULOVITS (Φωτογραφία: ΜΑΡΙΚΑ ΤΣΟΥΔΕΡΟΥ)

11.00-15.00 Για vintage ρούχα με υπογραφές Ελλήνων σχεδιαστών περάστε από το το Par’amour (Κασσαβέτη 19, τηλ. 210-8084424). Στο κατάστημα θα βρείτε επίσης πρωτότυπα αξεσουάρ και τσάντες. Στο εργαστήριο της σχεδιάστριας κοσμημάτων Maya Zoulovits (Κυριαζή 14-16, τηλ. 210-6230750) σας περιμένουν χειροποίητα κοσμήματα σε λιτές γραμμές από χρυσό και ασήμι, με πολύτιμες και ημιπολύτιμες πέτρες. Όσοι εκτιμούν τα μικρά και ψαγμένα βιβλιοπωλεία θα χαρούν ανακαλύπτοντας τον Σπόρο (Γ. Δροσίνη 7, τηλ. 210-8086404), που πέρυσι απέσπασε το βραβείο του «Ανεξάρτητου Βιβλιοπωλείου» στα βραβεία βιβλίου Public. Δεν έχει μόνο εμπορικό χαρακτήρα, αλλά είναι και στέκι για βιβλιοφάγους όλων των ηλικιών. Μπορείτε να επιλέξετε κάποιο βιβλίο και να το διαβάσετε στις μαξιλάρες στο πατάρι.

ΠΟΤΟ – ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

Ένα Σάββατο στην Κηφισιά-3

BUBA (Φωτογραφία: ΜΑΡΙΚΑ ΤΣΟΥΔΕΡΟΥ)

20.00-01.00 Αν έχετε διαβεί το κατώφλι ενός νεοκλασικού αρχοντικού με έθνικ διακόσμηση και απολαμβάνετε το κοκτέιλ σας, δοκιμάζοντας dumplings γαρίδας με μους λευκού ψαριού, αυτό είναι σίγουρα το Buba (Παπαδιαμάντη 4, τηλ. 210-6231151), ένα μπιστρό με έντονο άρωμα Ταϊλάνδης, πίσω από το οποίο βρίσκεται η ομάδα του ιστορικού μπαρ Guru, που άφησε εποχή στην αθηναϊκή νύχτα. Γενιές και γενιές έχουν μεγαλώσει στους ξύλινους πάγκους του Escoba (Πατριάρχου Μαξίμου 1, τηλ. 210-6233550), ενός από τα παλιότερα στέκια της περιοχής. Εδώ περνούν καλά τόσο οι 20άρηδες όσο και οι 60άρηδες, άλλες φορές παρακολουθώντας το ματς στις οθόνες, άλλες πίνοντας μαργαρίτες ή σαγκρία και τρώγοντας μεξικάνικο. Αγαπημένος συνδυασμός όσων συχνάζουν στο Recipe Bar (Κασσαβέτη 12, τηλ. 210-6230600) είναι τα νεγκρόνι και η πίτσα, που σερβίρεται σε ξύλινη ρακέτα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή