Βεντέμα, όπως λέμε τρύγος

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατάλοιπο της φραγκολεβαντίνικης επιρροής στη Σαντορίνη, η λέξη «βεντέμα» σημαίνει τρύγος. Τους περασμένους αιώνες η βεντέμα ήταν αφορμή για γιορτή! Ένα 24ωρο γλέντι με κοπιαστική δουλειά, αλλά μαζί με τραγούδια, πειράγματα, γέλια, φαΐ και κρασί! Στη Σαντορίνη λένε ακόμα τον τρύγο «βεντέμα», όμως το εκτεταμένο πανηγύρι δεν υπάρχει πια. 

Οι σημερινές βεντέμες είναι μια κοπιαστική διαδικασία τρύγου και οινοποίησης χωρίς βιολιά και τραγούδια, αλλά με εξαιρετικής ποιότητας αποτελέσματα. Κρασιά με χαρακτήρα και εκφραστικότητα, μοναδικά, δύσκολα και απαιτητικά, κρασιά για όσους αναζητούν τις γεύσεις με ιστορία και καταγωγή. Κρασιά της ηφαιστειακής γης που τα αναθρέφει. Αυτά τα κρασιά της τελευταίας κάθε φορά βεντέμας έχουμε τη δυνατότητα να δοκιμάζουμε τα τελευταία οκτώ χρόνια στην boutique έκθεση σαντορινιού κρασιού που γίνεται στους χώρους του εστιατορίου Σελήνη στον Πύργο, με την οργάνωση, τη φροντίδα και την επιμέλεια του Γιώργου Χατζηγιαννάκη. Για όσους δεν τον ξέρουν, είναι ο «πατριάρχης» της νέας ελληνικής κουζίνας, αυτός που έβγαλε στο προσκήνιο την ουσία της γαστρονομίας, τα τοπικά προϊόντα, τις παραδοσιακές συνταγές, δίνοντάς τους νέα πνοή μέσα από τις εμπνευσμένες δημιουργίες αξιόλογων κάθε φορά μαγείρων. Κατά κοινή ομολογία, η Σαντορίνη και το κρασί της του χρωστάνε πολλά, γιατί έβαλε το κρασί στην ίδια μοίρα με το φαγητό και αγωνίστηκε να αποδείξει ότι γαστρονομία και τουρισμός είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. 

Κάθε Απρίλη, λοιπόν, ο ακούραστος Χατζηγιαννάκης συγκεντρώνει στο εστιατόριό του, τη Σελήνη, τους ντόπιους παραγωγούς και την παραγωγή της τελευταίας τους βεντέμας και μας δίνει την ευκαιρία να δοκιμάσουμε, κρίνοντας και συγκρίνοντας. Από τα κρασιά της φετινής έκθεσης, Vedema 2018, ξεχωρίζω και σας προτείνω: Cuvée Monsigniori από το Κτήμα Αργυρού, Plethora και Gramina από την οινοποιία Vassaltis, Santorini Grande Reserve από τη Santowines, Κατσανό της οινοποιίας Γαβαλά, Λαούδια από την κάναβα Χρυσού-Τσέλεπου, Πυρίτης του Αρτέμη Καραμολέγκου, Άφουρα από το Avantiswines, Σκυτάλη της οινοποιίας Χατζηδάκη και φυσικά Θαλασσίτης της Γαίας και Μαντηλαριά του Venetanos winery. Ιδιαίτερη μνεία για τις δύο ετικέτες του οινοποιείου Μικρά Θήρα, αλλά και για τη Σαντορίνη 2018 του Μπουτάρη. Για το ιδιαίτερο Pure των Volcanic Slopes Vineyards, σας προσκαλώ να διαβάσετε αναλυτικά στον «Οινοχόο», που κυκλοφορεί στις 2 Ιουνίου με την «Καθημερινή της Κυριακής». ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή