Δήλωση στήριξης της Κύπρου από Ε.Ε.

Δήλωση στήριξης της Κύπρου από Ε.Ε.

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Mια δήλωση στήριξης απέσπασε ο Κύπριος πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής στο Σιμπίου της Ρουμανίας, ενάντια στις παράνομες τουρκικές ενέργειες. «Η Ευρώπη είναι ενωμένη στη στήριξή της προς την Κύπρο, ενώ αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους-μέλους», είπε ο πρόεδρος του Ευρ. Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μετά τη λήξη της συνόδου. Ο Ελληνας πρωθυπουργός έθεσε την ανάγκη διαλόγου με την Αγκυρα. «Η Τουρκία οφείλει να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου και όχι να συνεχίσει μονομερείς ενέργειες παραβίασης του διεθνούς δικαίου», είπε χαρακτηριστικά. Δεν πρόκειται, πάντως, για δήλωση που γίνεται πρώτη φορά από τον πρωθυπουργό. Εκτιμάται ότι δεν αφορά την ουσία των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία (όπως είναι γνωστό η Ελλάδα αναγνωρίζει μόνο τη διαφορά οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας), αλλά στοχεύει περισσότερο στην ανάδειξη της μετριοπάθειας που δείχνει η Αθήνα έναντι της διαρκώς και πιο επιθετικής Αγκυρας.

Το κλίμα στήριξης για την Κύπρο είχε ξεκινήσει πριν από την έναρξη της συνόδου, με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να δηλώνει: «Σήμερα είμαι Κύπριος». Αντίστοιχη για τον Κύπριο πρόεδρο ήταν και η ατμόσφαιρα μέσα στην αίθουσα. Παρόλο που η ατζέντα της ημέρας ήταν για το μέλλον της Ευρώπης, καθώς όλη η Ε.Ε. βρίσκεται δύο εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές, ο κ. Αναστασιάδης έκανε μια μακροσκελή τοποθέτηση είκοσι λεπτών για την κατάσταση στην Κύπρο και την πρόσφατη επιθετικότητα της Τουρκίας. Οι ηγέτες συμφώνησαν να γίνει μια θετική δήλωση υποστήριξης στη Λευκωσία από τον κ. Τουσκ, μη θέλοντας να ανεβάσουν περισσότερο τους τόνους. Ο Ελληνας πρωθυπουργός ζήτησε μαζί με τον Κύπριο πρόεδρο να εξεταστούν «συγκεκριμένα απαραίτητα βήματα, απαραίτητες ενέργειες και απαραίτητα μέτρα που θα πρέπει να λάβουμε, αν αυτή η μονομερής προκλητική συμπεριφορά και η μονομερής παραβίαση του διεθνούς δικαίου συνεχιστεί».

Το θέμα της επιβολής των κυρώσεων εναντίον συγκεκριμένων προσώπων και εταιρειών που εμπλέκονται στην πρόσφατη επιθετικότητα της Αγκυρας μπορεί να μην τέθηκε επισήμως από τον Κύπριο πρόεδρο κατά τη διάρκεια της συνόδου, αλλά μια σειρά από ηγέτες, από τον Βίκτορ Ορμπαν της Ουγγαρίας, τη Λιθουανή πρόεδρο Ντάλια Γκριμπουσκάετε μέχρι και τον Σουηδό πρωθυπουργό Στέφεν Λόφβεν, εμφανίζονται να δηλώνουν ανοικτοί και πρόθυμοι να προχωρήσουν σε κάτι τέτοιο. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ντ. Τουσκ τόνισε ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις από κοντά και το επόμενο διάστημα, ενώ δεν αποκλείεται το θέμα να συζητηθεί και στις επόμενες συνόδους του Μαΐου ή του Ιουνίου, ανάλογα με τη στάση που θα τηρήσει η Τουρκία. Το επόμενο ορόσημο στην Ενωση όσον αφορά την Τουρκία είναι η δημοσιοποίηση της έκθεσης της Ε.Ε. για την ενταξιακή πορεία της χώρας, όπου εκεί αναμένεται να αναφέρονται οι πρόσφατες επιθετικές ενέργειες της Αγκυρας.

Απόλυτη σύμπνοια

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις προηγούμενες ημέρες Αθήνα και Λευκωσία είχαν αποδυθεί σε έναν διπλωματικό αγώνα δρόμου, με σκοπό να ενημερώσουν για τη σοβαρότητα των τουρκικών κινήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Και στις δύο πρωτεύουσες υπάρχει απόλυτη σύμπνοια σχετικά με τους λεπτούς χειρισμούς που απαιτούνται, προκειμένου ο ευρισκόμενος εν μέσω πολιτικής στενωπού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μη χρησιμοποιήσει μια κρίση ή, ακόμα χειρότερο, ένα επεισόδιο στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, ώστε να την αξιοποιήσει στο εσωτερικό. Δεδομένου, δε, ότι σε δύο εβδομάδες πραγματοποιούνται ευρωεκλογές, οι οποίες είναι πολύ πιθανόν να ανατρέψουν σημαντικά τις υφιστάμενες πολιτικές ισορροπίες, η Αθήνα και η Λευκωσία τάσσονταν ευθύς εξαρχής υπέρ μιας ηπιότερης μεν, ενιαίας δε, στάσης της Ε.Ε., παρά μιας σκληρής στάσης που, εκ των πραγμάτων, δεν μπορούσε να επιτευχθεί λόγω προεκλογικής περιόδου. Πολύ σημαντικότερη θεωρείται η προοπτική άσκησης οικονομικών πιέσεων από τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες που αποτελούν και τους βασικούς επενδυτές στην Τουρκία του κ. Ερντογάν.

Είναι ενδεικτικές οι διαρροές διπλωματικών πηγών χθες, πριν από την έναρξη της άτυπης συνόδου στο Σιμπίου. Ανέφεραν ότι το «πνεύμα Γιούνκερ» υπήρχε και στην αίθουσα όπου έγιναν οι συναντήσεις του κ. Τσίπρα και του κ. Αναστασιάδη με τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και την Ολλανδία. «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ψυχραιμία και τα πράγματα δεν πρέπει να εξεταστούν με προσοχή. Είναι μια πολύ λεπτή περίοδος που δεν πρέπει να δοθεί η ευκαιρία εκμετάλλευσης, δεν πρέπει, όπως λένε οι Κύπριοι, να παρασυρθούμε σε αυτή την κατεύθυνση που θέλουν οι Τούρκοι», ανέφερε, ενδεικτικά, ελληνική διπλωματική πηγή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή