Η γενιά της… περφόρμανς δημιουργεί θέατρο

Η γενιά της… περφόρμανς δημιουργεί θέατρο

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σφύζει από νεανική ενέργεια αυτές τις ημέρες το θέατρο Rex, από τη μεγάλη σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη» μέχρι το ισόγειο. Οι έφηβοι που συμμετείχαν στα θεατρικά εργαστήρια του Μικρού Εθνικού καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, με το τέλος της θεατρικής σεζόν βρίσκουν την ευκαιρία να πάρουν τη σκηνή στα χέρια τους και να παρουσιάσουν τη δουλειά τους. Φέτος, οκτώ παραστάσεις προσκαλούν το κοινό σε ένα ταξίδι στη χώρα της επινόησης. Το θέατρο της επινόησης τοποθετεί τους εφήβους στο κέντρο της δημιουργικής διαδικασίας και αναδεικνύει την εσωτερική δύναμη που έχει ο καθένας μας να επινοεί εξαρχής τον εαυτό του. Ετσι, το έργο «Ούτε η βροχή δεν έχει τόσο απαλά χεράκια» είναι ένας πειραματισμός πάνω στον «Γυάλινο κόσμο» του Τενεσί Γουίλιαμς, «Το σπίτι μας» εξερευνά, χρησιμοποιώντας τη φόρμα του μιούζικαλ, τη σημασία της ομάδας και τη δυνατότητα που έχει να γίνεται σπίτι μας, οι «Ελέφαντες» ανακαλύπτουν τον κόσμο που ζει μέσα στο μυαλό μας, το 

«Είμαι ζώο! Σοκαρίστηκες;» ανασκαλεύει τα ζωώδη και τα υψηλά της ανθρώπινης ύπαρξης με όρους σωματικού θεάτρου, «Στο ασανσέρ» φτιάχνεται μια ιστορία με τις αφηγηματικές τεχνικές του βωβού κινηματογράφου, ενώ στο «Δον Ζουάν. Ο έφηβος» πραγματοποιείται μια θεατρική συνάντηση μεταξύ του ιστορικού προσώπου, του μύθου του και της σύγχρονης ζωής. Επίσης στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται η παράσταση «Πέφτουμε» από το θεατρικό εργαστήριο του Μικρού Εθνικού στο 2ο ΓΕΛ Αθηνών και το «Γυναίκα. Σε 6 εικόνες και 1.088 λέξεις» από το εργαστήριο «Θέατρο στα Ελληνικά», όπου συμμετέχουν έφηβοι πρόσφυγες και Ελληνες, αλλά και ηθοποιοί του Εθνικού Θεάτρου – πέρυσι μας έδωσε το πολύ καλό «Ταξίδι».

«Στη φετινή θεματική μας, δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά να ξεκινήσουν από μια ιδέα, ένα κείμενο, ένα γεγονός που τους απασχολεί και μέσα από τη συλλογική θεατρική διαδικασία να μάθουν και να δημιουργήσουν», λέει η Σοφία Βγενοπούλου, σκηνοθέτις και παιδοψυχίατρος, με πολύχρονη εμπειρία στο εφηβικό θέατρο και τα δύο τελευταία χρόνια υπεύθυνη για τις δράσεις του Μικρού Εθνικού. «Η εμπειρία μας από τη συνεργασία με σχολεία σε όλη την Ελλάδα έχει δείξει ότι οι μαθητές που συμμετέχουν στα θεατρικά εργαστήρια γίνονται πιο ενεργοί και στο υπόλοιπο κομμάτι της εκπαίδευσής τους. Το “Θέατρο με, από και για εφήβους” είναι μια γιορτή που επιτρέπει στα παιδιά να βγουν από την ιδιωτικότητα της σύγχρονης ζωής και να αποκτήσουν δημόσιο ρόλο σε κοινούς χώρους. Ιδιαίτερα σημαντικό για μια γενιά που το μέλλον της μοιάζει περισσότερο με προσωπική περφόρμανς παρά με συλλογική θεατρική πράξη».

Τα εφηβικά εργαστήρια του Μικρού Εθνικού έχουν περίπου 280 μαθητές από 12 έως 20 ετών, και λίστα αναμονής για ακόμη περισσότερες συμμετοχές. Η είσοδος στις παραστάσεις είναι ελεύθερη, αλλά απαιτείται δελτίο εισόδου.

​​Διάρκεια έως τις 19/5.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή