Gen Summit, ένα ταξίδι στα σύνορα της δημοσιογραφίας, στο ΚΠΙΣΝ

Gen Summit, ένα ταξίδι στα σύνορα της δημοσιογραφίας, στο ΚΠΙΣΝ

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Global Editors Network Summit, ένα από τα κορυφαία συνέδρια δημοσιογραφίας και ενημέρωσης παγκοσμίως, έρχεται φέτος στην Αθήνα και στον όμορφο χώρο του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Από τις 13 έως τις 15 Ιουνίου, πάνω από 700 αρχισυντάκτες, ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες και πρωτοπόροι της δημοσιογραφίας θα συγκεντρωθούν για να ανταλλάξουν απόψεις για τις τάσεις της ενημέρωσης του σήμερα και να συζητήσουν προτάσεις για τη βελτίωση της δημοσιογραφίας του αύριο.

Παρότι το GEN Summit είναι ένα σχετικά νεοσύστατο συνέδριο και μετράει μόλις 8 χρόνια λειτουργίας, μια ματιά στη λίστα των φετινών ομιλητών αρκεί για να αποδείξει το επίπεδο της ποιότητάς του. Στους φετινούς προσκεκλημένους περιλαμβάνονται ο Τζον Μίκλετουαϊτ, αρχισυντάκτης του Bloomberg, ο Φιλ Τσέτγουιντ, διευθυντής του πρακτορείου ειδήσεων AFP, και η Κάθριν Βάινερ, αρχισυντάκτρια του Guardian. Η κεντρική ομιλία της τελευταίας έχει ιδιαίτερη σημασία για το ελληνικό οικοσύστημα της ενημέρωσης, καθώς κάτω από τη διεύθυνση της Βάινερ, η βρετανική εφημερίδα κατάφερε για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια να αποφύγει οικονομικές απώλειες μέσω ενός μοντέλου προαιρετικών δωρεών. Σημειώνεται πως, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες του Ινστιτούτου του Reuters, η Ελλάδα εμφανίζεται τελευταία στο ποσοστό των χρηστών που πληρώνουν για να ενημερωθούν διαδικτυακά, και πρώτη στη λίστα χωρών με τους περισσότερους αποκλεισμούς ψηφιακών διαφημίσεων.

Gen Summit, ένα ταξίδι στα σύνορα της δημοσιογραφίας, στο ΚΠΙΣΝ-1

Η ατζέντα του φετινού συνεδρίου συνοψίζεται από τη λεγόμενη «πρόκληση των τριών V» – της ανόδου του ηχητικού περιεχομένου (voice), της επανερχόμενης τάσης της οπτικοποίησης της δημοσιογραφίας (video) και της ανάγκης για διαδικτυακή επικύρωση (verification). Σε αυτό το πλαίσιο, διάφοροι εκπρόσωποι των τιτάνων της τεχνολογίας, οι οποίοι έχουν αλλάξει ριζικά το οικοσύστημα της ενημέρωσης παγκοσμίως, θα παρευρεθούν και αυτοί για να συμμετέχουν σε ζωντανές συζητήσεις. Μεταξύ τους θα βρίσκονται ο ιδρυτής του Google News, Κρίσνα Μπαράτ, και ο υπεύθυνος Συνεργασιών Ενημέρωσης του Facebook, Τζέσπερ Ντουμπ.

«Να περιμένετε έναν έντονο διάλογο με αντιπαραθέσεις όπου χρειάζεται», ανέφερε χθες ο Μπερτράντ Πεκερί, ιδρυτής του συνεδρίου, στην επίσημη συνέντευξη Τύπου που έλαβε χώρα στον Πύργο Βιβλίου του ΚΠΙΣΝ. Ο κ. Πεκερί πρόσθεσε επίσης πως το φετινό συνέδριο θα ταξιδέψει στα σύνορα της σύγχρονης δημοσιογραφίας, με ειδικές συνεδρίες στους τομείς της επαυξημένης πραγματικότητας και της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ συμπλήρωσε πως η επίσημη φετινή έρευνα του Ινστιτούτου του Reuters θα αποκαλυφθεί αποκλειστικά στην Αθήνα.

Αντίκτυπος

Παρότι ο κεντρικός στόχος του Global Editors Network Summit είναι η παραγωγή πρωτοποριακών μοντέλων για τη μελλοντική δημοσιογραφία, το συνέδριο στοχεύει να έχει πάντοτε έναν θετικό αντίκτυπο στο δημοσιογραφικό οικοσύστημα της χώρας στην οποία φιλοξενείται. «Επειτα από το περυσινό GEN Summit στη Λισσαβώνα, μείναμε σε επαφή με δεκάδες οργανισμούς και μέσα μαζικής ενημέρωσης της Πορτογαλίας και οργανώσαμε μια σειρά από εκπαιδευτικά σεμινάρια και εκδηλώσεις ανάλογα με τις προτιμήσεις τους», ανέφερε ο κ. Πεκερί σε ερώτηση της «Κ», προσθέτοντας πως ανυπομονεί να επαναλάβει το ίδιο και φέτος στην Αθήνα. Σε μια προσπάθεια να προσελκύσει Ελληνες δημοσιογράφους, το φετινό συνέδριο προσφέρει επίσης τα εισιτήριά του στο ένα τρίτο της αρχικής τους τιμής σε Ελληνες που εκπροσωπούν μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή