Το Κονκλάβιο (10/05/19)

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σπάνιες στιγμές

Ηταν μια σπάνια κοινοβουλευτική στιγμή η χθεσινή παρέμβαση του Αδ. Γεωργιάδη στη Βουλή. Το λέω γιατί ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. ήταν ήρεμος και δεν φώναζε, παρότι το έδαφος ήταν παραπάνω από πρόσφορο, καθώς αφορούσε τα περί «κιτρινισμού» που εσχάτως θυμήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αδωνις κατηγόρησε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία, αφού, όπως είπε, δεν τους έχει απασχολήσει το γεγονός ότι «ο Τσίπρας εμπλέκει εδώ και καιρό στην αντιπαράθεση συζύγους, παιδιά, οικογένειες» και τώρα τους έπιασε ο πόνος με τον πατέρα του πρωθυπουργού.

Δεν ήταν το μόνο. Κρατώ ότι αναφέρθηκε στον Βασίλη Λεβέντη και σε ιστορία που αφορά τον πατέρα του πρωθυπουργού που έχει διηγηθεί. Και, βέβαια, απευθυνόμενος στον Τέρενς Κουίκ είπε κάτι του τύπου: «Δεν έχετε δει το βίντεο στο οποίο ο Κουίκ παίρνει συνέντευξη από τον Παττακό; Ολα τα έχετε δει, αλλά μπροστά στην καρέκλα δεν σας νοιάζει τίποτα».

Δυσφορία

Ακούω ότι όταν ο Αδωνις Γεωργιάδης επέστρεψε στα βουλευτικά έδρανα, ο Νίκος Βούτσης του έθεσε με δυσφορία ένα ερώτημα του τύπου «γιατί νομιμοποιείς τον Λεβέντη». Υποθέτω ότι θα σκέφτηκε ότι δεν συμφέρει να δίνει κανείς ερεθίσματα στον πρόεδρο της Ενωσης Κεντρώων να αρχίσει να λέει ιστορίες… Οσο για τον Κουίκ, δεν απάντησε επί προσωπικού. Καθόταν απλώς σκυφτός στα υπουργικά έδρανα.

Την μπέρδεψε

Εχω την εντύπωση ότι δουλειά της Τασίας Χριστοδουλοπούλου ή, μάλλον, της όποιας προέδρου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, δεν είναι να προστατεύει –ή να μην τους αφήνει να μιλήσουν– όσους καλούνται ως μάρτυρες. Αναφέρομαι στη χθεσινή παρουσία της επικεφαλής της αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος Αννας Ζαΐρη στην επιτροπή, για να μιλήσει για την υπόθεση Πετσίτη και το σκάνδαλο με τη ΔΕΠΑ. Δεν μίλησε, αφού η Τασία δεν την άφηνε να μιλήσει. Υποθέτω όχι τυχαία, καθώς τις ερωτήσεις έκανε ο Βαγγέλης Βενιζέλος και θα μπορούσε να την παρασύρει. Οπως και έκανε. Την μπέρδεψε και η Ζαΐρη υπέπεσε σε ατόπημα. Είπε, ας πούμε, ότι το θέμα με τη ΔΕΠΑ προέκυψε από τη νομική υπηρεσία μόλις πριν από έξι μήνες, ενώ είναι γνωστό ότι το θέμα είχε τεθεί με έγγραφο στην Εισαγγελία από το 2017.

Μόνο φωνήεντα

Aυτήκοος μάρτυρας του προχθεσινού «ντου» του Παύλου Πολάκη στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπου ζήτησε τον λόγο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη επειδή τον αποκάλεσε φασίστα, μου μετέφερε ότι δεν μπόρεσε να ακούσει καλά τι έλεγε ο Πολάκης, γιατί, όπως μου το έθεσε, «μιλούσε μόνο με φωνήεντα»…

In memoriam

Δεν βρισκόταν στη Βουλή για να παρακολουθήσει το «γουέστερν» Τσίπρα – Μητσοτάκη ο Σταύρος Θεοδωράκης το βράδυ της Τετάρτης. Οχι γιατί προέβλεψε τι θα γινόταν. Αλλά επειδή έδωσε το «παρών» στην παρουσίαση του βιβλίου του Σταύρου Τσακυράκη στο Polis Art cafe, όπου σημειώνω ότι ομιλητές, μεταξύ άλλων, ήταν ο Βαγγέλης Βενιζέλος και ο Νίκος Αλιβιζάτος. Με την ευκαιρία, θυμίζω ότι ο εκλιπών γράφει στο βιβλίο: «Οποιος, όπως ο Καρλ Σμιτ, μας καλεί να δούμε την πολιτική και την κοινωνία ως το πεδίο μάχης εχθρών και φίλων, στην πραγματικότητα μας καλεί να αποβάλουμε το πιο χαρακτηριστικό της ανθρώπινης ιδιότητάς μας, την ικανότητά μας να αναγνωρίζουμε τη δικαιοσύνη». Διαρκούς επικαιρότητας, όπως και ο Σταύρος Τσακυράκης.

Ούτε παρελθόν ούτε μέλλον

Στην παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Παπούλια «Πώς συντελούνται οι μεταρρυθμίσεις;» (εκδ. Αλεξάνδρεια) μίλησε χθες το βράδυ, στην Παλαιά Βουλή, ο Κώστας Σημίτης. Και έκανε κάποιες ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις. «Στην Ελλάδα», είπε, «συμβαίνει να μη μνημονεύονται οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συντελεστεί. Είναι σαν η χώρα ηθελημένα να μένει χωρίς παρελθόν. Με αυτό τον τρόπο συμπληρώνεται μια γενική κατασυκοφάντηση των πολιτικών πράξεων του παρελθόντος αδιακρίτως, ανεβάζοντας τον λαϊκισμό και την πολιτική αντιπαράθεση στη χώρα μας σε επικίνδυνο επίπεδο». Σημειώνω με την ευκαιρία ότι χώρα που δεν θέλει να έχει παρελθόν, προφανώς δεν έχει και μέλλον. Ο κ. Σημίτης μίλησε ακόμη για μεταρρυθμίσεις που πέτυχαν και παρουσίασε ως παραδείγματα την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ, την αποτελεσματική οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, τα μεγάλα έργα (το μετρό, η Εγνατία κ.ά.), το σχέδιο «Καλλικράτης», τη Διαύγεια, τα ΚΕΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή