Η ιδιοφυΐα που δοξάστηκε κρυπτόμενη

Η ιδιοφυΐα που δοξάστηκε κρυπτόμενη

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πιο μεγάλη απάτη ***

ΔΡΑΜΑ (2018)

Σκηνοθεσία: Τζάστιν Κέλι

Ερμηνείες: Λόρα Ντερν, Κρίστεν Στιούαρτ, Νταϊάν Κρούγκερ,

Τζιμ Στάρτζες

Μια αληθινή ιστορία γύρω από ένα τεράστιο ψέμα αποτελεί πηγή έμπνευσης για ένα ενδιαφέρον φιλμ σχετικά με τις καλλιτεχνικές, κοινωνικές και σεξουαλικές ταυτότητες. Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Τζάστιν Κέλι («Ι am Michael») αντλεί υλικό από το χρονικό της Σαβάνα Κνουπ, η οποία έγινε σπουδαία συγγραφέας χωρίς ποτέ να έχει γράψει ούτε ένα βιβλίο.

Κάπου στις αρχές του 2000, ο συγγραφέας Τζ. Τ. Λιρόι προκαλεί αίσθηση με το νέο του βιβλίο. Στην πραγματικότητα πρόκειται για avatar της Λόρα Αλμπερτ (Λόρα Ντερν) μιας δραστήριας καλλιτεχνικής περσόνας με γνήσιο λογοτεχνικό χάρισμα αλλά και έντονες τάσεις μυστικοπάθειας. Ο Λιρόι από την άλλη υποτίθεται πως είναι ένας νεαρός ανδρόγυνος τύπος, συνεσταλμένος και εκκεντρικός, ο οποίος προτιμά να παραμένει αόρατος. Οταν, ωστόσο, η Λόρα θα γνωρίσει τη Σαβάνα (Κρίστεν Στιούαρτ), μια κοπέλα που φέρνει στο περιθωριακό στυλ του δημιουργήματός της, θα την πείσει να γίνει εκείνη ο Τζ. Τ. Λιρόι. Πλέον τα φώτα της δημοσιότητας βρίσκονται συνεχώς πάνω τους.

Η γοητευτική ιστορία απάτης γίνεται το όχημα ενός ταξιδιού στον κόσμο της συγγραφικής δημιουργίας, ο οποίος, ούτως ή άλλως, βασίζεται πολύ στην τέχνη της επινοημένης ταυτότητας. Η Σαβάνα-Λιρόι είναι στην πραγματικότητα το παραπέτασμα πίσω από το οποίο κρύβεται μια εξτραβαγκάντ αλλά κοινωνικά προβληματική ιδιοφυΐα. Η υιοθέτηση, ωστόσο, του χαρακτήρα βάζει την (αρχικά διστακτική) Σαβάνα σε έναν κόσμο λάμψης και προσοχής τον οποίο δεν είχε γνωρίσει ποτέ ώς τότε. Το πρόσωπο και το προσωπείο μπλέκονται σταδιακά σε ένα παιχνίδι που μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο και για τις δύο γυναίκες.

Η ψυχογραφία

Ο δημιουργός της ταινίας περιγράφει τι τον ώθησε σε αυτή: «Μου αρέσουν οι ιστορίες για ανθρώπους, των οποίων η επιθυμία να ανατρέψουν την ταυτότητά τους εκδηλώνεται με τρόπους που δεν μπορούμε να φανταστούμε. Το έργο μου ασχολείται με τα άκρα, στα οποία φτάνουν οι χαρακτήρες για να γίνουν κάποιοι άλλοι, οπότε όταν διάβασα τα απομνημονεύματα της Σαβάνα Κνουπ με τον τίτλο “Girl Boy Girl: How I Became JT LeRoy”, με συνεπήρε η ιστορία του πώς βρίσκει κανείς τον εαυτό του μιμούμενος κάποιον άλλον». Φυσικά όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να είναι και πιο καλοσχηματισμένα. Η ψυχογραφία των δύο γυναικών είναι ικανή να πάει βαθύτερα, όπως και η ατμόσφαιρα μπορεί να προσεγγίσει εκείνη του θρίλερ, στα πρότυπα π.χ. του «Μαύρου Κύκνου» του Αρονόφσκι.

Home Cinema: Φόρος τιμής στην Αφρική του λιμού και των θαυμάτων

Το αγόρι που δάμασε τον άνεμο ***

ΔΡΑΜΑ (2019)

Σκηνοθεσία: Τσίουτελ Ετζιοφορντ

Ερμηνείες: Τσίουτελ Ετζιοφορντ,

Μάξουελ Σίμπα, Φίλιξ Λεμπούρο

Ο υποψήφιος για Οσκαρ ηθοποιός Τσίουτελ Ετζιοφορντ του «12 χρόνια σκλάβος» κάνει την πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα, αποτίοντας φόρο τιμής στην πατρίδα των προγόνων του, την Αφρική. Επιλέγει δε να διηγηθεί μια πραγματική ιστορία, ενδεικτική των τρομακτικών δυσκολιών που υπομένει ο άνθρωπος αλλά και των θαυμάτων που μπορεί να καταφέρει. Σε κάποιο απομακρυσμένο χωριό του Μαλάουι, οι κάτοικοι έρχονται αντιμέτωποι με την ξηρασία. Παρ’ όλη την αγάπη του για τη γνώση, ο νεαρός Ουίλιαμ αναγκάζεται να παρατήσει το σχολείο, το οποίο η οικογένεια αδυνατεί πια να πληρώσει, και να βοηθήσει τον πατέρα του στα χωράφια. Οταν η κατάσταση γίνει απελπιστική και η πείνα κυριαρχήσει, ο μικρός βάζει μπρος ένα φιλόδοξο σχέδιο: να φτιάξει μια ανεμογεννήτρια και με τη δύναμή της να αρδεύσει τις ξερές εκτάσεις.

Παράλληλη πραγματικότητα

Γυρισμένο στις αυθεντικές αφρικανικές τοποθεσίες, το φιλμ μάς ταξιδεύει στην παράλληλη με τη δική μας πραγματικότητα που βιώνουν εκατομμύρια κάτοικοι της Μαύρης Ηπείρου. Καταδικασμένοι να εξαρτώνται από τις διαθέσεις του καιρού καθώς και από τη συνεχή πολιτική αστάθεια, οι άνθρωποι περνούν τον περισσότερο καιρό τους παλεύοντας απλώς για την επιβίωση. Ταυτόχρονα είναι ίσως περισσότερο έκθετοι στις παγκόσμιες μεταβολές από οποιονδήποτε άλλο. Σε μια καλοφτιαγμένη σεκάνς, η είδηση για την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους περνάει αδιάφορα, με το ραδιόφωνο γρήγορα να συντονίζεται στο ματς. Λίγο αργότερα, ωστόσο, η ομαδική πτώση των αγορών θα δημιουργήσει συνθήκες λιμού σε εκείνους που πιθανότατα δεν έχουν δει ούτε καρτ ποστάλ της Νέας Υόρκης.

Φυσικά, στο επίκεντρο όλων βρίσκεται η συγκινητική ιστορία θέλησης του μικρού. Προφανώς και εδώ δεν υπάρχει κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί κινηματογραφικά, όμως πρόκειται για μια από τις καλές επιλογές από την πλατφόρμα του Netflix.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή