Μαγειρεύουμε σήμερα τα ζυμαρικά των γιαγιάδων μας, ματσάτα και φλωμάρια, χυλοπίτες και αγγελομάχους, σκιουφιχτά και κουσκούς, στριφτάρια, μανέστρα, τραχανά. Εκατοντάδες τα είδη παραδοσιακών ζυμαρικών απ’ άκρη σ’ άκρη της Ελλάδας, στον Γαστρονόμο τα αναζητάμε, τα καταγράφουμε, μελετάμε τις ιδιαιτερότητές τους, τα δοκιμάζουμε και τα μαγειρεύουμε σε ένα τεύχος-έκπληξη που δεν πρέπει να λείπει από κανένα ελληνικό νοικοκυριό.
Στην Κερατέα οι πανάξιες γυναίκες της Δημοτικής Παραδοσιακής Σχολής «Το Κοπανέλι» μάς μαθαίνουν να φτιάχνουμε τις περίφημες αρβανίτικες γκόγκλιες. Μια 23χρονη σεφ, η Άλεξ Βασιλάτου, η οποία έχει ανοίξει ένα μικροσκοπικό εστιατόριο μόνο με φρέσκα ζυμαρικά, μας δείχνει τη διαδικασία για να παρασκευάσουμε τα δικά μας σιουφιχτά, μαζί με δύο εύκολες σάλτσες για να τα σερβίρουμε. Ο σεφ Χριστόφορος Πέσκιας μας δίνει την συνταγή για τις κυπριακές ραβιόλες της μητέρας του, γεμιστές με χαλούμι, αυγό και δυόσμο, ένα δύσκολο φαγητό αλλά με ανεπανάληπτη νοστιμιά, ενώ και οι άλλοι σεφ του Γαστρονόμου μάς δίνουν τις δικές τους πρωτότυπες συνταγές με τα ζυμαρικά της ελληνικής παράδοσης να πρωταγωνιστούν σε ευφάνταστες μαγειρικές, από γιουβέτσι με σπαλομίτα και μπόλικα μπαχαρικά μέχρι ελληνο-κινέζικα φλωμάρια με λαχανικά, γαρίδες και σόγια. Δεν λείπουν βεβαίως και τα κλασικά, αγαπημένα πιάτα της ελληνικής κουζίνας όπως ο κόκορας κοκκινιστός με χυλοπίτες, τα ματσάτα με κιμά και μυζήθρα, τα χιώτικα μακαρόνια του σπάρτου, με κουνέλι κ.ά.
Τέλος, οι συντάκτες του Γαστρονόμου μαζί με την σεφ Νένα Ισμυρνόγλου περνούν ατέλειωτες ώρες δοκιμάζοντας τα παραδοσιακά ζυμαρικά του εμπορίου, παρατηρώντας τη μαγειρική συμπεριφορά τους και επιλέγοντας τα καλύτερα ανά κατηγορία, σε ένα πλήρες ρεπορτάζ αγοράς με 50 διαφορετικά είδη, από σούπερ μάρκετ, deli και μπακάλικα.
Τι άλλο θα βρούμε στον Γαστρονόμο
Εποχής
Γνωρίζουμε τα μακεδονίτικα σπαράγγια ετοιμάζοντας μεταξύ άλλων βελουτέ με αβοκάντο και ένα εξαίσιο λαδολέμονο με κουκουνάρια για τις γαρίδες μας.
Ρουστίκ νοστιμιά
Ο σεφ Αστέριος Κουστούδης ετοίμασε τραχανά τηγανητό με μανιάτικο σύγλινο, πιπεριές, φέτα και αυγό ανανεώνοντας την ελληνική κουζίνα με την «χωριάτικη» καρμπονάρα.
Γαρίδες x4 από τον Λευτέρη Λαζάρου
Σοτέ με κρέμα ψητής σελινόριζας ή αχνιστές και κρασάτες ή ψητές ή λεμονάτες. Ο σεφ ετοίμασε τέσσερις απίθανες εκδοχές και μας είπε και πέντε μυστικά.
Κυπριακές ραβιόλες
Είναι γεµιστές µε χαλούµι, αυγό και δυόσμο και βράζουν σε σπιτικό ζωµό κότας. Έτσι τις ετοιμάζει και ο Χριστόφορος Πέσκιας. Δύσκολο φαγητό, όµως µε νοστιµιά ανεπανάληπτη!
Συνταγές για το καθημερινό τραπέζι
Απαιτούν ελάχιστο κόπο και χωρίς πολλά κατσαρολικά. Ψάρια, ζυμαρικά, κρέας, όσπρια και λαχανικά, όλα στο εβδομαδιαίο διατροφικό μας πρόγραμμα.
Σαλάτες θαλασσινών
Χταπόδι, καλαµάρι και γαρίδες πρωταγωνιστούν σε τρία εξαιρετικά σαλατογεύµατα με σπαράγγια, πατάτες και πρασινάδες.
Τηγανίτες για πρωινό
Με αφορμή το Dutch baby, τηγανίτα που ψήνεται στον φούρνο, η Νένα Ισμυρνόγλου φτιάχνει τις δικές τις γλυκές και αλμυρές χορταστικές τηγανίτες που συνθέτουν ένα απολαυστικό πρωινό.
Ψωμί που κλέβει τις εντυπώσεις
Περίτεχνο σχήμα μεν αλλά εύκολη παρασκευή και προετοιμασία. Το ψωμί είναι αρωματισμένο με μάραθο που δίνει φίνα γεύση στο ευφάνταστο καρβέλι.
Φουλ στη… φράουλα!
Τώρα που είναι στα καλύτερά τους, ζουµερές, ολόγλυκες και αρωµατικές, θα τις αξιοποιήσουµε σε έξι εύκολα και ισορροπηµένα γλυκά, από κέικ και µπάρες µέχρι µάρτσιπαν.
Κυκλοφορεί με την Καθημερινή της Κυριακής στις 12/05!