Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μαγειρεύουμε σήμερα τα ζυμαρικά των γιαγιάδων μας, ματσάτα και φλωμάρια, χυλοπίτες και αγγελομάχους, σκιουφιχτά και κουσκούς, στριφτάρια, μανέστρα, τραχανά. Εκατοντάδες τα είδη παραδοσιακών ζυμαρικών απ’ άκρη σ’ άκρη της Ελλάδας, στον Γαστρονόμο τα αναζητάμε, τα καταγράφουμε, μελετάμε τις ιδιαιτερότητές τους, τα δοκιμάζουμε και τα μαγειρεύουμε σε ένα τεύχος-έκπληξη που δεν πρέπει να λείπει από κανένα ελληνικό νοικοκυριό.

Στην Κερατέα οι πανάξιες γυναίκες της Δημοτικής Παραδοσιακής Σχολής «Το Κοπανέλι» μάς μαθαίνουν να φτιάχνουμε τις περίφημες αρβανίτικες γκόγκλιες. Μια 23χρονη σεφ, η Άλεξ Βασιλάτου, η οποία έχει ανοίξει ένα μικροσκοπικό εστιατόριο μόνο με φρέσκα ζυμαρικά, μας δείχνει τη διαδικασία για να παρασκευάσουμε τα δικά μας σιουφιχτά, μαζί με δύο εύκολες σάλτσες για να τα σερβίρουμε. Ο σεφ Χριστόφορος Πέσκιας μας δίνει την συνταγή για τις κυπριακές ραβιόλες της μητέρας του, γεμιστές με χαλούμι, αυγό και δυόσμο, ένα δύσκολο φαγητό αλλά με ανεπανάληπτη νοστιμιά, ενώ και οι άλλοι σεφ του Γαστρονόμου μάς δίνουν τις δικές τους πρωτότυπες συνταγές με τα ζυμαρικά της ελληνικής παράδοσης να πρωταγωνιστούν σε ευφάνταστες μαγειρικές, από γιουβέτσι με σπαλομίτα και μπόλικα μπαχαρικά μέχρι ελληνο-κινέζικα φλωμάρια με λαχανικά, γαρίδες και σόγια. Δεν λείπουν βεβαίως και τα κλασικά, αγαπημένα πιάτα της ελληνικής κουζίνας όπως ο κόκορας κοκκινιστός με χυλοπίτες, τα ματσάτα με κιμά και μυζήθρα, τα χιώτικα μακαρόνια του σπάρτου, με κουνέλι κ.ά.

Τέλος, οι συντάκτες του Γαστρονόμου μαζί με την σεφ Νένα Ισμυρνόγλου περνούν ατέλειωτες ώρες δοκιμάζοντας τα παραδοσιακά ζυμαρικά του εμπορίου, παρατηρώντας τη μαγειρική συμπεριφορά τους και επιλέγοντας τα καλύτερα ανά κατηγορία, σε ένα πλήρες ρεπορτάζ αγοράς με 50 διαφορετικά είδη, από σούπερ μάρκετ, deli και μπακάλικα.

Τι άλλο θα βρούμε στον Γαστρονόμο


Εποχής

Γνωρίζουμε τα μακεδονίτικα σπαράγγια ετοιμάζοντας μεταξύ άλλων βελουτέ με αβοκάντο και ένα εξαίσιο λαδολέμονο με κουκουνάρια για τις γαρίδες μας.

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»-1

Ρουστίκ νοστιμιά

Ο σεφ Αστέριος Κουστούδης ετοίμασε τραχανά τηγανητό με μανιάτικο σύγλινο, πιπεριές, φέτα και αυγό ανανεώνοντας την ελληνική κουζίνα με την «χωριάτικη» καρμπονάρα.

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»-2

Γαρίδες x4 από τον Λευτέρη Λαζάρου

Σοτέ με κρέμα ψητής σελινόριζας ή αχνιστές και κρασάτες ή ψητές ή λεμονάτες. Ο σεφ ετοίμασε τέσσερις απίθανες εκδοχές και μας είπε και πέντε μυστικά.

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»-3

Κυπριακές ραβιόλες

Είναι γεµιστές µε χαλούµι, αυγό και δυόσμο και βράζουν σε σπιτικό ζωµό κότας. Έτσι τις ετοιμάζει και ο Χριστόφορος Πέσκιας. Δύσκολο φαγητό, όµως µε νοστιµιά ανεπανάληπτη!

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»-4

Συνταγές για το καθημερινό τραπέζι

Απαιτούν ελάχιστο κόπο και χωρίς πολλά κατσαρολικά. Ψάρια, ζυμαρικά, κρέας, όσπρια και λαχανικά, όλα στο εβδομαδιαίο διατροφικό μας πρόγραμμα.

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»-5

Σαλάτες θαλασσινών

Χταπόδι, καλαµάρι και γαρίδες πρωταγωνιστούν σε τρία εξαιρετικά σαλατογεύµατα με σπαράγγια, πατάτες και πρασινάδες.

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»-6

Τηγανίτες για πρωινό

Με αφορμή το Dutch baby, τηγανίτα που ψήνεται στον φούρνο, η Νένα Ισμυρνόγλου φτιάχνει τις δικές τις γλυκές και αλμυρές χορταστικές τηγανίτες που συνθέτουν ένα απολαυστικό πρωινό.

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»-7

Ψωμί που κλέβει τις εντυπώσεις

Περίτεχνο σχήμα μεν αλλά εύκολη παρασκευή και προετοιμασία. Το ψωμί είναι αρωματισμένο με μάραθο που δίνει φίνα γεύση στο ευφάνταστο καρβέλι.

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»-8

Φουλ στη… φράουλα!

Τώρα που είναι στα καλύτερά τους, ζουµερές, ολόγλυκες και αρωµατικές, θα τις αξιοποιήσουµε σε έξι εύκολα και ισορροπηµένα γλυκά, από κέικ και µπάρες µέχρι µάρτσιπαν.

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»-9

Κυκλοφορεί με την Καθημερινή της Κυριακής στις 12/05!

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή